Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Neophodna regionalna saradnja
IZETBEGOVIĆ I BRAMMERTZOM O REGIONALNOJ SARADNJI I PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA
Autor: AA
Objavljeno: 06. November 2017. 18:11:37


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas glavnog tužioca MKSJ i MMKS Sergea Brammertza koji u Sarajevu boravi u sklopu priprema za redovni šestomjesečni izvještaj o ostvarenom napretku, koji će u decembru biti predočen Vijeću sigurnosti UN.

Zatvaranjem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) krajem ove godine, Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) preuzeće preostale obaveze Tužilaštva MKSJ.
Saradnja BiH i Tužilaštva MKSJ, regionalna saradnja u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u BiH te aktivnosti na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, bile su glavne teme današnjeg sastanka u Sarajevu.

Izetbegović i Brammertz su razgovarali o komunikaciji između državnih i entitetskih institucija, kao i ostalim praktičnim pitanjima koja su bitna za što efikasniji rad na predmetima ratnih zločina, a sve u cilju izrade izmjena i dopuna Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je rečeno je da je regionalna saradnja potrebna u dinamici i aktivnostima u procesuiranju predmeta ratnih zločina i da treba izbjeći politiziranje Strategije, te da je potrebno aktivnije uključiti udruženja žrtava na svim stranama.

Istaknuto je da će nakon zatvaranja MKSJ glavni zadatak biti na vladama i pravosudnim sistemima u regiji, što dodatno naglašava važnost regionalne saradnje u tom domenu.

Izetbegović je podržao daljnji rad i angažman glavnog tužioca MKSJ i MMKS Sergea Brammertza.
Sastanku su prisustvovali Igor Planinić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, te Amir Ahmić, bošnjački oficir za vezu pri MKSJ.Ostali prilozi:
» MILORADE, SAV GRUNT NOSAŠ NA CIPELAMA!
B.net | 21. September 2018 15:42
» HUMANITARNA VEČER U AMBASADI BIH U OSLU
Fena | 21. September 2018 15:33
Ostali prilozi istog autora:
» THACI: NEĆE BITI PODELE KOSOVA
06. September 2018 14:15