Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta nazočio i haški tužitelj Kenneth Scott
U MOSTARU OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA RUŠENJA STAROG MOSTA
Autor: AA
Objavljeno: 09. November 2017. 13:11:36


Pjesma napisana na dan rušenja Starog Mosta 9. novembra 1993., autor akademik Fatmir Bači

Stihove ove prelijepe pjesme "MOSTAR", koja je uvrštena u sevdalinke, otpjevao je Ferki Shala. Vrijedi poslušati:

Mostar me je,
Mostom zadužio.
Gdje da nađem,
Osijedeli kamen?
I Neretvu,
Suzom posoljenu,
Kako mogu,
Opet da zasladim?
Šta je Velež,
U šutnji progut’o.
Čudo vulkan,
Iz njeg ne ispali.
Kad bi stabla,
Istinu nam rekla.
Ne bi šumi,
Ost’o list na grani.
Kad bi trava,
Šaptala šta krije.
Godinama.
Crvena bi rasla.
Kad bi muka,
Iz sabura pukla.
Ne bi više,
Bilo ni Mostara.
Tražeći pravdu za Stari most u Mostaru uz transparent "29.11.2017. - Justice for Mostar", zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Semir Kazazić, danas je u 10.16 sati obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Godišnjica rušenja Starog mosta tradicionalno je obilježena u organizaciji Kluba skakača u vodu "Mostari", tačno u vrijeme kada se nadaleko prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. srušio u Neretvu.

Obilježavanje 24. godišnjice rušenja simbola Mostara na Starom mostu je okupila sve generacije skakača i šampiona među kojima su Lorens Listo, Mirsad Deda Pašić, Emir Balić i Benaid Kalajdžić.

Stari most su posjetili i mnogobrojni osnovnoškolci grada na Neretvi koji su zajedno sa svojim učiteljima noseći državne zastave BiH s luka Starog mosta bacili ljiljane u Neretvu te razgovarali o historiji i značaju jednog od najvrednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu i remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu.

Razgovor o tragičnom događaju u Mostaru je i nakon 24 godine bolna tema kako za one koji su stravičan prizor vidjeli uživo tako i za one koji su za njega saznali putem medija.

Tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić ističe kako je u vrijeme rušenja Starog mosta bio u neposrednoj blizini, jer je tada sjedište mostarskog muftijstva bilo u kući Džemala Bijedića.

"To je bila velika bol i tuga. Ljudi koji su opredijeljeni da žive zajedno u ovome gradu nisu smjeli dirati taj simbol", kaže Smajkić.

Dugogodišnji mostarski skakač Benaid Kalajdžić se prisjetio kako je svega pola sata prije tragičnog događaja davao intervju na Starom mostu i vidio prve granate.

"Takva mi je sudbina bila da sam na pola sata prije rušenje Starog mosta imao intervju sa Sinišom Jokićem ovdje i prvu granatu kad smo čuli sklonili smo se", kaže Kalajdžić.


Uz 24. godišnjicu rušenja Starog mosta: Oj MOSTaru, moj BEHARu....


Vidio je granate i kaže da je to prizor koji ne može zaboraviti. Stari most je u toj situaciji opisao kao starca koji je godinama nikome ne smetajući stajao na jednom mjestu i bolno podnosio dva dana teška ranjavan dok nije pao.

Jedan od najbolji skakača sa Starog mosta Mirsad Deda Pašić kaže da je Stari most oduvijek bio dio njega i bol koju je osjetio prilikom njegovog pada nikada neće prestati.

"Još uvijek je bol prisutna i nikada neće prestati. To je negdje u dubini moje duše zacrtano i do kraja života neću zaboraviti to što se dogodilo", kazao je Pašić.

Pravomoćna presuda protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata bit će donesena 29. novembra ove godine u Haškom tribunalu. Poruku poziva na pravdu vidio je i haški tužitelj Kenneth Scott, koji je s američkom zastavom došao na obilježavanje 24. godišnjice rušenja Starog mosta.

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, sagrađen je u razdoblju između 1557 - 1566. godine.

Obnova Starog mosta zajedno s pripremama trajala je gotovo sedam godina, a njegova izgradnja koštala je 13,5 miliona dolara. Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Holandije i Hrvatske.

Prvi kamen u novi luk Starog mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc.

Obnova je završena u julu 2004, a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. godine. Radove na obnovi mosta uspješno je izvela turska firma ER-BU. Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara, je 2005. godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine i postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora: