Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, razgovarao sa Reinoutom Casparom Vosom, ambasadorom Holandije
INVESTIRANJE U SREBRENICU IMA POSEBNU VAŽNOST
Autor: B.net
Objavljeno: 09. November 2017. 18:11:28


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 9. novembra 2017. godine, u Banjaluci sastao sa Reinoutom Casparom Vosom, novoimenovanim ambasadorom Holandije, te razgovarao o problemima Bošnjaka u ovom entitetu i mogućnostima investiranja i otvaranja novih radnih mjesta.

Salkić je tokom razgovora ambasadora upoznao s negativnim odnosom entitetske vlasti prema Bošnjacima, koji se svakodnevno susreću sa diskriminacijom i problemima u obrazovanju. Podsjetio je na izraženi problem sistemskog negiranja bosanskog jezika, kojeg govori više od polovine građana Bosne i Hercegovine, ali i naglasio porazne podatke kada je u pitanju zapošljavanje Bošnjaka u javnom sektoru u entitetu RS.

-Uvaženog ambasadora sam upoznao s porazom civilizacijskih vrijednosti u ovom entitetu, koji se ogleda u negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Obzirom da ovakav odnos dolazi iz vrha vlasti i akademskih krugova, Evropa mora učiniti više, baš kao u slučaju holokausta, da se kazne svi oni koji negiraju genocid, najveći zločin poslije 2. svjetskog rata. Uz svakodnevne probleme, koji su posljedica tragične ratne prošlosti, ali i ignorantskog odnosa entitetske vlasti, s ambasadorom sam razgovarao i o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosno mogućnostima ulaganja u našu domovinu. Posebno smo govorili o investiranju u Srebrenicu, gdje Holandija pokazuje svoju spremnost za djelovanje, u smislu organizovanja ekonomskih večeri, na kojima će biti prezentirane mogućnosti ulaganja. Nama su sve investicije izuzetno važne, a one koje bi se mogle realizovati u Srebrenici, Podrinju, ali i cijelom entitetu RS, imaju posebnu važnost i težinu, kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Tokom sastanka je zaključeno da je neophodna dalja saradnja s ciljem otvaranja novih mogućnosti i ulaganja, te izgradnje pozitivnijeg imidža naše domovine u svijetu. Također, istaknuta je podrška na putu borbe za ravnopravan položaj Bošnjaka u entitetu RS, kojeg garantuje i sam Ustav Bosne i Hercegovine.
Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10