Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, osudio napad na porodicu i imovinu Nedžada Herceglije i pozvao nadležne da hitno istraže slučaj
NAPADI NA BOŠNJAČKE POVRATNIKE SU POSLJEDICA KONTINUIRANOG ŠIRENJA MRŽNJE PREMA BOŠNJACIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 11. November 2017. 17:11:35


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 11. novembra 2017. godine, pozvao nadležne institucije da hitno istraže i procesuiraju odgovorne za napad na povratničku porodicu Nedžada Herceglije i njihovu imovinu, u Bjelogorcima kod Rogatice.

Ovoj porodicu su, prema izjavama Nedžada Herceglije, 10. novembra u jutarnjim satima otrovane tri krave, koje su nakon toga uginule. Nakon saslušanja, prema riječima oštećenog, u policiji je rečeno da su krave otrovale njegove komšije srpske nacionalnosti. Ovim činom su ozbiljno narušeni međuetnički odnosi, a radi se o do sada najtežem incidentu od povratka.

-Obzirom da, prema izjavama ovog povratnika, on i njegova porodica već godinama imaju problema, da mu je prijećeno ubistvom, te da je njegova kćerka zbog sličnih problema morala napustiti školu, tražimo od nadležnih da se zaustavi maltretiranje ove povratničke porodice i pozivam MUP bh. entiteta RS da hitno istraži slučaj i pronađe vinovnike ovoga akta. Tražimo da se odgovorni najoštrije kazne kako se slični incidenti i napadi ne bi dešavali u budućnosti. Mi ćemo učiniti sve da pomognemo porodicu Herceglija, ali i sve druge povratničke porodice. Isto tražimo i od entitetske i opštinske vlasti.

Nažalost, ovakvi i slični napadi su direktna posljedica kontinuiranog širenja mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima, koju provodi vlast predvođena Miloradom Dodikom, ali i javni servis u entitetu RS. Bošnjaci se često, iako su u mnogim mjestima manjina, predstavljaju kao opasnost za Srbe i entitet RS, što dovodi do ovakvih napada na povratnike i njihovu imovinu. Zato, neka svi akteri preispitaju svoju ljudsku i profesionalnu ulogu u stvaranju negativnog ambijenta, u kojem su njihove komšije Bošnjaci izloženi brutalnim napadima i kršenju osnovnih ljudskih prava u civiliziranom svijetu.


U Bjelogorcima, opština Rogatica jutros se dogodio podmukli zločin. Naime, porodica Nedžada Herceglije je za samo par minuta ostala bez tri krave koje su otrovane ureom (umjetnim gnojivom). Krave su zbog trovanja uginule jedna za drugom pred očima vlasnika.

U nastvaku pročitajte: Rogatica – Bjelogorci: Bošnjačkom povratniku komšije Srbi otrovali tri krave


Posljednjih godina upozoravali smo javnost, međunarodne organizacije i domaće pravosuđe da se sa nivoa Predsjednika i Vlade entiteta RS raspiruje međuetnička netrpeljivost i radikalizam. Pozivali smo na smirivanje situacije i sankcionisanje takve politike, ali ona je iz dana u dan postajala sve utjecajnija i sada već vidimo i njene efekte na terenu.

Mi vjerujemo da su ovo izolovani incidenti, ali pozivamo sve građane u entitetu RS, nevladine organizacije i sve one koji se bore za osnovna ljudska prava, da osude ovaj podli čin, te da na taj način pošalju jasnu poruku kakvo društvo žele. Bošnjake pozivam na smirenost, da svoja prava nastave tražiti poštujući zakone, a sve one, koji to mogu, da kroz privredne, kulturne i druge aktivnosti, pomažu povratničku populaciju, kazao je potpredsjednik Salkić.

On je istakao da su vlasti u bh. entitetu RS uskratile pravo Bošnjacima da budu zastupljeni u policijskim jedinicama i u javnom sektoru u procentu koji im garantuje Ustav.

-Vlasti provode sistemsku izolaciju Bošnjaka. Vođeni takvom politikom iz Banja Luke ekstremni elementi na terenu provode zamisli srpske politike na svoj način, što nas upozorava na mogućnost da problemi eskaliraju. Još nije kasno da sankcionišemo one koji raspiruju međuetničku mržnju i netrpeljivost, poručio je Salkić.Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10