Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sudionici Marša mira „Srebrenica-Vukovar 2017“
SALIHOVIĆ: MARŠ MIRA NAŠA MORALNA OBAVEZA PREMA GRAĐANIMA VUKOVARA
Autor: Fena
Objavljeno: 11. November 2017. 17:11:47


Sudionici Marša mira „Srebrenica-Vukovar 2017“ koji su 7. novembra krenuli iz Memorijalnog centra Potočari, maršrutom dugom 340 kilometara, trebali bi 17. novembra stići u Vukovar kako bi narednog dana (18. novembra) prisustvovali centralnoj manifestaciji obilježavanja 26. godišnjice stradanja građana Vukovara i odali počast žrtvama zločina počinjenih u tom gradu.

S porukom - Da se zločini više nikada, nigdje i nikome ne ponove!, Marš mira od Srebrenice do Vukovara, organizirali su preživjeli sudionici "Marša smrti" iz jula 1995. godine iz Srebrenice i Organizacija demobiliziranih boraca Armije RBiH Srebrenica zajedno s Udrugom "Koraci mira" iz Odžaka.

Kako je Feni kazao predsjednik Organizacionog odbora Marša mira Zulfo Salihović, kolona sjećanja na žrtve Vukovara u prvoj etapi je prepješačila put dug oko 100 kilometara i u četvrtak, 9. novembra stigla u Nezuk, a dan kasnije (petak, 10. novembra) sudionike marša primio je načelnik općine Sapna, dok je za danas planirano da kolona Marša mira stigne u Tuzlu, odakle će se u nedjelju, 12. novembra, uputiti prema Srebreniku, gdje će im se pridružiti određeni broj ljudi.

- Ideja za pokretanje Marša mira Srebrenica - Odžak - Vukovar proistekla je kao naša moralna obaveza, prvenstveno preživjelih iz 'Marša smrti' iz jula 1995. godine i žrtava genocida iz Srebrenice, prema građanima Vukovara koji već dugi niz godina učestvuju u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice - istaknuo je Salihović.

Podsjetio je da građani Vukovara učestvuju u tradicionalnom Maršu mira od Nezuka do Potočara, kao i u sklopu biciklističkog ultramaratona na relaciji Vukovar - Srebrenica.

Salihović navodi kako se sve u vezi s Maršom mira Srebrenica-Vukovar odvija prema ranije utvrđenom planu, te, među ostalim, izražava zahvalnost Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) za pruženu tehničku potporu.

Kako je planirano, sudionici Marša mira Srebrenica-Vukovar 2017 kretat će se rutom: Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Modrića-Odžak-Prud-Šamac-Slavonski Šamac-Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar-Vukovar, a u maršu bi trebalo sudjelovati od 30 do 50 sudionika, uključjući i one koji se naknadno pridruže koloni sjećanja.Ostali prilozi:
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora: