Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Procesuiranje srpskih zlikovaca za genocid nad Bošnjacima
TUŽILAŠTVO BIH PODIGLO OPTUŽNICU ZA RATNI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA U ZAKLOPAČI
Autor: AA
Objavljeno: 13. November 2017. 14:11:17

SRPSKO-CRNOGORSKI ZLIKOVCI U GENOCIDU SU UBIJALI SVE ODREDA: PLETENICE DJEVOJČICE ŽRTVE


Zločin za koji se optuženi tereti počinjen je 17. maja 1992. godine, prilikom organiziranog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača, navodi se u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Gvozdena Lukića, koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Milići, u proljeće 1992. godine počinio ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zaklopača, općina Milići, prenosi Anadolu Agency (AA).

Državljanin Bosne i Hercegovine (BiH) Lukić rođen je 1949. godine u mjestu Metaljka, općina Milići.

”Zločin za koji se optuženi tereti počinjen je 17. maja 1992. godine, prilikom organiziranog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača. Svjestan da njegove radnje čine dio napada, u uniformi i naoružan, sa još dva naoružana lica, optuženi se tereti da je uočio na jednoj lokaciji grupu civila bošnjačke nacionalnosti od malobrojnih preživjelih stanovnika Zaklopače, među kojima civile muškarce, žene i djecu te su iz grupe izdvojili tri muškarca, civila bošnjačke nacionalnosti poznatog identiteta, pa u namjeri da ih liše života odvezli u pravcu Vlasenice, da bi ubrzo na raskrsnici, na proširenju, naredili oštećenima da izađu iz vozila i pucajući iz pušaka ubili trojicu muškaraca bošnjačke nacionalnosti”, navodi se u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci žrtava su pronađeni i ekshumirani iz masovnih grobnica te identificirani nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: