Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bošnjaci u Kanadi
U TORONTU OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. November 2017. 18:11:27


U organizaciji KUD-a "Merak", a pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanja genocida Kanada u Torontu, u subotu, 11. novembra 2017. godine održana je tradicionalna manifestacija u povodu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj su prisutni na dostojanstven način obilježili ovaj veliki praznik Bosne i Hercegovine i 74. godišnjicu obnove njene državnosti.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine jedan je od najsvjetlijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Nažalost, on se danas ne obilježava na cijeloj njenoj teritoriji. Mnogi bi i dalje da je dijele, prekrajaju, ušiju sa ćoškovima, suze po sredini, ali – džaba im, neće uspjeti. Bosne i Hercegovine je bilo i bit će! U svojoj hiljadugodišnjoj postojanosti Bosna i Hercegovina je nadživjela i veće neprijatelje od ovih današnjih, nadživjet će i ove današnje. Bosanska mladost koja je nastupila u programu zna značaj 25. novembra za Bosnu i Hercegovinu, ona će to čuvati, njegovati i obilježavati, jer će Bosna i Hercegovina uvijek ostati naša jedina domovina. Ma gdje bili.Na manifestaciji je pročitana poruka Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanja genocida Kanada koju prenosimo u cjelosti:

25. novembar – historijski datum, dan i činjenica koju niko ne može promijeniti

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH), je najznačajniji događaj u historiji Bosne i Hercegovine {BH}. Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima BiH, ZAVNOBiH je nakon 480 godina obnovio državnost BiH, potvrdio njen historijsko-politički i državno-pravni individualitet i formirao državu BiH, što je najznačajnija tekovina antifašističkog rata. Bosanskohercegovačka država se odbranila u najnovijoj agresiji i genocidu jer nosi vrijednosti koje su postavljene prije 70 godina.Veličina i historijska vrijednost ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je umjesto mržnje ponudio – bratstvo, umjesto razdora – jedinstvo, umjesto podvojenosti – ravnopravnost, umjesto sluganstva tuđinu, velikosrpskoj i velikohrvatskoj hegemoniji – samostalnost-nezavisnost-suverenost, u vlastitoj državnoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj zajednici.

Svima onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, svima onima koji za državu BiH govore da je vještačka tvorevina koja nema prosperiteta, svima onima koji negiraju antifašistički program oličen u borbi protiv velikosrpske i velikohrvatske hegemonije, svima onima koji guše slobodu Bošnjaka u obrazovanju i pravo Bošnjaka na svoj identitet, i, posebno političkom establišmentu barbarskog velikosrpskog aparthejda u dijelu BiH koji je privremeno okupiran, koji uporno ali bezuspješno galami da se narodi BiH trebaju mirno razići poručujemo:BiH je na čist i častan način branila i odbranila svoju državnu, političku, pravnu opstojnost, nezavisnost, samostalnost, suverenost u višestrukoj agresiji i genocidu nad njenim građanima od 1992 do 1995. godine u antifašističkom, narodnooslobodilačkom ratu. I uvijek će to časno i pošteno odbraniti jer ima višestoljetnu tradiciju susretanja i miješanja različitih civilizacija i kultura koje su se sintetizovale u specifičnoj duhovnosti koja se ne može naći u njenih susjeda: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Zato oni Bosnu i Hercegovinu ne razumiju i vrše nad njom agresije i genocide. Upravo ta njena specifična duhovnost oličena u Ideji Bosne i Bosanskom duhu na čijim osnovama se gradi savremni čovjek i civilizacija čini bosanskohercegvačko društvo specifičnom i nedjeljivom političkom zajednicom i državom. To joj je pomoglo da preživi do danas. Odluke ZAVNOBiH-a su bile dio borbe za ideale i projekat jedinstvene, slobodne, ravnopravne i demokratske BiH koju niko i nikada ne može uništiti.

Od mnogobrojnih volontera koji su svojim radom doprinijeli da se mnogo Bosne osjeti u Torontu, ovom prilikom posebno ističemo doprinos Ismete i Mirsada Smajića koji su svojim nesebičnim radom učinili da se zaista osjeti ljepota Bosne i Hercegovine u ovoj večeri pred veliki državni blagdan, Dan državnosti.

Svim istinskim bosanskohercegovačkim patriotima, svim borcima protiv fašizma i svima onima koji daju svoj doprinos za kontitnuitet državnog razvoja Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti, uz dužnu počast svima onima koji su svoje živote utkali u državu BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet.Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
29. December 2018 18:09