Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

IZ PERA BOSANSKOG SRBINA: Dokle ćemo biti taoci histeričnih i glupih razmišljanja i poteza
HISTERIJA POLITIKANATA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 15. November 2017. 17:11:55
Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Dakle, ništa čudno i neobično, kako je ovo i zašto izjavio, naš član Predsjedništva, gospodin Bakir Izetbegović. Uslijedila je ishitrena i brza, rekao bih jadna i bijedna reakcija, Dodika i Vučića, kao da je nastupio smak svijeta.


Histerija je nastupila u našoj svakodnevnici, politikantskih prepucavanja. Čudna jada, što bi naš narod, često govorio. Zlo i gluposti, koji nas prate, od agresije i Dejtona, do današnjih dana, nikako da nas mimoiđu, kako bi se isključivo posvetili našoj boljoj egzistenciji i nagovještaju dobre budućnosti u svakom pogledu i svim domenima, našeg suživota. Zašto je, ovo stanje ovakvo?

Evo, prije neki dan pisao sam o zlu i još većim glupostima, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika i kako bi to naš narod govorio, o njegovom „baljezganju“, a evo nas sustiže i diplomatski riječnik, po principu, zakukuljeno i zamumuljeno, rekao bih od uvaženog predsjednika Aleksandra Vučića, koji hitno saziva sjednicu: „Savjeta za nacionalnu sigurnost“. Dok on to, onako diplomatski čini, dotle njegov kabadahija i guslar, Milorad, zahtjeva od svojih Srba, totalno povlačenje iz svih institucija države, zakonodavne i izvršne vlasti.

Kojim to povodom, tako histerično i zlokobno, nastupaju, definisani Srbi, po njihovim aršinima „srbovanja“, na teritoriju Balkana.


Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH


Dok sam, kao visoki intelektualac, kao Bosanski Srbin, čitajući dnevnu štampu i gledajući TV medije, nastojao da razumijem i riješim izvor i povode ovih histeričnih nasrtaja, zaključih, kako vele, da je to kriva interpretacija intervju, gospodina Bakira Izetbegovića, data medijskoj kući, "Dojče vele" (DW). Na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost, Izetbegović je kratko rekao: "Nadam se da da".

Dakle, ništa čudno i neobično, kako je ovo i zašto izjavio, naš član Predsjedništva, gospodin Bakir Izetbegović. Uslijedila je ishitrena i brza, rekao bih jadna i bijedna reakcija, Dodika i Vučića, kao da je nastupio smak svijeta.Zašto se, prije svega, svi mi normalni Bosanski Srbi, ne bi priupitali, pa dokle će to guslar iz Laktaša, prije svih, u kontinuitetu izlaziti u javnost sa brojnim svojim glupostima, ponižavati i iritirati našu Bosanskohercegovačku javnost, urušavati nam državni sistem, do iznemoglosti, a njegov mentor iz Beograda, gospodin Aleksandar Vučić, samo će ga tapšati po ramenu. Diplomatski će, svjesno i namjerno, prešućivati sve njegove gluposti, a potajno ga sokoliti, uz gusle i povike „Hajde sokole, naš“.

Pri tome će i Crkva iza njega stajati, a patrijarh Irinej će izjavljivati javno, svojim vjernicima i Srbima, podržimo, našega sokola i guslara, Milorada Dodika?

Stojeći samo na pragu ISTINE, o čemu uvijek govorim i pišem, veoma argumentovano, nisam bio u stanju i ovom prilikom da zaćutim, kao mnogi nevjernici ili bolje reći, dušmani ove nam napaćene i suravo napadnute države, Bosne i Hercegovine, sa mnogih strana iz vana, kao i od unutrašnjih domaćih gmizavaca i izdajnika.

Naši čitaoci, trebaju znati, da je moja malenkost, u ona bolja vremena, bio i parlamentarac BiH u Skupštini u Sarajevu i u Savznoj Skupštini u Vijeću Republika i pokrajina, da sam veoma upućen u bivšu strukturu zajedničke države, u stanja tadašnjih pokrajina, što sasvim daje legtimitet konkretnih razmišljanja i zaključaka, o događajima i dešavanjima, u ovom post agresorskom i Dejtonskom periodu.

Pitam se, zašto, ovoliki užasni i nepotrebni napadi na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, gospodina Bakira Izetbegovića, za jednu običnu njegovu ličnu izjavu, koja je u medijima izvrnuta, kada u ovoj nam državi, upravo Bošnjaci imaju pravo govoriti i razmišljati u svome interesu, upravo se nalazeći u viđenom i doživljenom sendviču, agresorske giljotine, sa istoka i zapada. Svjedoci smo i očevici i, takvih događanja i pored presuđenih zlodjela genocida i urbicida, upravo od strane ovih galamdžija i njihovih sunarodnjaka.

Ako je poznata činjenica, a jeste takva, da se u vlasti Bosne i Hercegovine, u svim vrhunskim institucijama zakonodavne i izvršne vlasti, ne može ništa realizirati, niti donositi bilo koja odluka, bez konzensusa, uz očešće predstavnika sva tri konstitutivna naroda u državi. Ovo znači, da se niti odluka o priznavanju Kosova i njegovoj neutralnosti, nije mogla donijeti, bez tzv. konzensusa. Čemu onda, ovakvi histerični napadi, za određeno individualno mišljenje, u ovom slučaju, gospodina Bakira Izetbegovića ili bilo kojeg drugog političara i građanina ove nam domovine.


Elmedina Muftić iz Vareša, autorica romana “Istina”


Nisam nikakav advokat ili istomišljenik, gospodina Bakira, da bih stao u njegovu odbranu, koja mu ne treba, ali sa praga ISTINE, cijenim i poštujem, mišljenja i stavove mnogih boraca za istinom, te citiram, moju uvaženu prijateljicu, Elmedinu iz Vareša, inače spisateljicu, romana „ISTINA“, koja veli:

„Za ove koji imaju problem sa istinom o agresiji i genocidu, koji zarad populizma i prerano pokrenute predizborne kampanje časne sinove ove zemlje uzimaju kao živi štit svojih politickih ambicija i Radoncicevih velikoizdajnickih poriva da ih podsjetimo:

- Nisu Alija Izetbegović, a ni Bakir Izetbegovic slali naše mladiće u rat. Nego su Srbija, Crna Gora i Hrvatska izvršile agresiju na R BiH u namjeri da unište Bošnjake kao narod i podijele BiH između sebe. Patriote ove zemlje su stale u odbranu domovine, ne po Alijinom ili Bakirovom naređenju, nego po svojoj časti i obavezi da se odazove na poziv odbrane države i naroda. Svi oni su branili svoje porodice od nestanka, ti hrabri sinovi su znali da u ovoj zemlji u vremenu agresije postoje samo dva izbora jedan je smrt od četničkih i ustaških ruku ili otpor i odbrana, izabrali su ovo drugo i pobijedili. Nije Alija želio, kao što danas ni Bakir ne želi rat, ali isto tako i ne uzmiču pred neprijateljima ove zemlje, nego im jasno poručuju da ako krenu na drugoj strani će ih imati ko dočekati... Da nije bilo otpora danas bi Bosna i Hercegovina bila velika Srebrenica, i ne bi bilo nikoga da se pobrine ni da nam nišane podigne. S toga koristiti se odbranom od agresije i genocida u političke svrhe i populizam krajnje vrste je toliko nisko i bijedno, ali kad je od radončića i njegovih "ratnika" onda nas ni to ne može iznenaditi, samo nas može učvrstiti. Ako ništa hvala vam što me upućujete uz koga trebam stati. BAKIRE UZ TEBE SAM“! /završen citat/.

Svima je poznato, da je Bosna i Hercegovina, država priznata u međunarodnim okvirima i kao takva je članica Ujedinjenih nacija, čemu onda stalni napadi, sa istoka i sa zapada, na njen in6tegritet i suverenitet, kao što to i naši vlastodršci trebaju da znaju i poštuju integritet i suverenitet i naših komšija i susjeda, kako Srbije, Hrvatske i drugih graničnih država iz regiona. Naša, višestrana saradnja, u svakom pogledu i u svim domenima međusobne saradnje i zajedničkih interesnih ciljeva, nužna je samo na principima poštovanja i uvažavanja svih različitosti, ljudskih i humanih odnosa, na zajednhičkom putu ka Evropskoj uniji i u NATO, po sopsstvenom opredjeljenju.Ostali prilozi:
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
» DIJASPORA U KOLIMATORU
Nedžad Ćeman | 02. December 2018 12:37
» KAKO SE DESIO POKUŠAJ CIJEPANJA DŽEMATA GRADAC
Kemal Toković | 30. November 2018 15:17
» PRIČA IZ BIHORA: MODERNIM SAOBRAĆAJNICAMA U BOLJU BUDUĆNOST
Dr. Šemsudin H. Hadrović | 29. November 2018 15:03
» TRI SU SORTE LJUDI
Ajša Čišija | 29. November 2018 14:12
» POSTIZBORNA ANTIDRŽAVNA I ANTIBOŠNJAČKA HAJKA
Elmedina Muftić | 28. November 2018 20:43
Ostali prilozi istog autora:
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
26. September 2018 20:31
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47
» ZLOČIN BEZ KAZNE
14. June 2018 16:00