Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ŽRTVE RATA U IŠČEKIVANJU PRESUDE SRPSKOM RATNOM ZLOČINCU: Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata, za Bošnjaci.Net izjavila:
ŽRTVE RATA OČEKUJU DA SRPSKI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ BUDE OSUĐEN ZA GENOCID PO SVIM TAČKAMA OPTUŽNICE I DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. November 2017. 18:11:34

Udruženje Žena – žrtva rata očekuje pravdu i samo pravdu, napokon da pobjedi pravda i da ratni zločinac Ratko Mladić bude kažnjen maksimalnom kaznom. Očekujemo presudu za genocid po svim tačkama optužnice i doživotnu kaznu zatvora!!! Ističem, pod komandom Ratka Mladića su vršena masovna i sistematska silovanja, zlostavljanja i ubijanja nesrpskih žena, posebno Bošnjakinja. Ratko Mladić silovanje je koristio kao oružje rata za osvajanje teritorija, a djevojčice, djevojke i žene su mu bile moralna podrška za osvajanje teritorija etničkog čišćenja i poniženja bošnjačke žene kao stuba porodice.


Proteklih dana Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata, bila je gost u nekoliko gradova u Sjedinjenim Američkim Državama (Boston, Los Angelos, Chicago), u kojima su priređene manifestacije na kojima su učesnici svjedočili o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima u vremenu srpsko-crnogorske agresije, 1992-1995., na Republiku Bosnu i Hercegovinu. S obzirom da će 22. novembra 2017. pred Tribunalom u Den Haagu biti izrečena presuda najvećem ratnom zločincu nakon Drugog svjetskog rata, Ratku Mladiću, Bošnjaci.Net su stupili u kontakt sa Bakirom Hasečić i zamolili je za izjavu po pitanju izricanja presude, šta ona i članice udruženja žrtava rata očekuju od Haškog tribunala. Predsjednica Udruženja Žena – žrtava rata Bakira Hasečić između ostaloga je rekla:

- Nama preživjelim žrtvama genocida je jasno da su ratni zločinci daleko od stvarne pravde i da nikada neće biti osuđeni visinom kazne kojom zaslužuju za sve što su planirali, naredili i počinili u genocidu nad civilima bošnjačke nacionalnosti. Sigurna sam da nema adekvatne kazne na ovome svijetu za logore, silovanja, zlostavljanja, brutalna sistematska ubijanja, genocid i na kraju skrivanje ratnih zločinaca i prikirvanje ratnih zločina na teritoriji države BiH. U svemu ovome je bio uključen politički i vojni vrh Srbije i Crne Gore, čak i SPC. Jasno je da se radi o udruženoj i planiranoj agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima, te ratnim zločinima nad svima onima koji su se na bilo koji način suprotstavili ili našli na putu stvaranja Velike Srbije. Ipak kao žrtve očekujemo tu pravnu satisfakciju, da ratni zločinci budu adekvatno kažnjeni i da više nikada ne ugledaju svjetlo slobode, ali isto tako da države koje stoje iza ratnih zločina i zločinaca budu sankcionisane. Ova presuda treba i mora da bude upozorenje za sve potencijalne zlikovce koji danas sa entitetske pozicije u BiH i državnih pozicija u Srbiji prijete novim ratom i genocidom, - rekla je Hasečić.

Velika je bol koju nose preživjele žrtve rata, Bakira Hasečić je jedna od njih, ali koja sa članicama udruženja na čijem je čelu, svih postratnih godina nije prestala da se bori. Prijavljivali su ratne zločince, svjedočili, ali i pronalazili svjedoke, itd., na naše pitanje kakvu presudu očekuje, Hasečić je rekla:

- Udruženje Žena – žrtva rata očekuje pravdu i samo pravdu, napokon da pobjedi pravda i da ratni zločinac Ratko Mladić bude kažnjen maksimalnom kaznom. Očekujemo presudu za genocid po svim tačkama optužnice i doživotnu kaznu zatvora!!! Ističem, pod komandom Ratka Mladića su vršena masovna i sistematska silovanja, zlostavljanja i ubijanja nesrpskih žena, posebno Bošnjakinja. Ratko Mladić silovanje je koristio kao oružje rata za osvajanje teritorija, a djevojčice, djevojke i žene su mu bile moralna podrška za osvajanje teritorija etničkog čišćenja i poniženja bošnjačke žene kao stuba porodice.

Naglašavam, bez presude za GENOCID u sve općine u Bosni i Hercegovini koje su navedene u optužnici, pravda neće biti zadovoljena! Suprotno tome, mi žrtve rata presudu ćemo smrati da je politička. Jednostavno, krivi smo što smo Bošnjaci, muslimani, što smo se na bilo koji način suprotstavili našem biološkom nestanku i nestanku naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Eto krivi smo što ne pripadamo nebeskom srpskom narodu, - naglasila je Bakira Hasečić, koja je danas iz SAD otputovala u Den Haag da prisustvuje izricanju presude najvećem živom ratnom zločincu Ratku Mladiću. (E)Ostali prilozi:
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora:
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
29. December 2018 18:09
» „BATONOVE PRIČE“ U ŽEPČU
24. November 2018 14:52
» OSTVAREN AMERIČKI SAN
15. October 2018 16:40