Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DR. KURTćEHAJIĆ: NAJVEĆA GREŠKA DEJTONA JE INSTALIRANJE REPUBLIKE SRPSKE
Autor: Fena
Objavljeno: 21. November 2017. 16:11:52


Dejtonski mirovni sporazum je već na početku imao nedostatke zbog kojih je mogao biti osporen kao međunarodni ugovor, jer jedna od tri ugovorne strane nije imala aktivnu legitimaciju, a to je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija koja nije postojala kao država priznata od međunarodne zajednice.

Kazao je to danas u Sarajevu predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Suad Kurtćehajić tokom javne tribine „Dejtonski sporazum nakon 22 godine - njegove greške i mogućnosti“.

- Svjedoci smo da više od deset godina imamo dejtonsko ustrojstvo i Republiku Srpsku kojoj je presuđen zločin genocida i koja se protivi normi Bečke konvencije da sve što je nastalo na genocidu mora i da nestane - istakao je.

Kurtćehajić smatra da je najveća greška Dejtona instaliranje Republike Srpske, tvorevine koja je nastala kao paradržava.

Kao veliku mogućnost Dejtona, Kurtćehajić je naveo odredbu koja kaže da će BiH preuzeti sva ona pitanja koja su potreba da se očuva suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodno pravni subjektivitet. Da bi BiH imala sve to, dodao je, na državnom nivou bi trebali biti i policija, zdravstvo, školsko, kultura, sport i brojne druge nadležnosti.

- Na bazi ove odredbe su visoki predstavnici u BiH davali nadležnosti, a jedini tumač na terenu je visoki predstavnik i niko na planeti osim njega to ne može - naglasio je Kurtćehajić.

Potpredsjednik FBI Muriz Spahić konstatirao je da je Dejtonski sporazum zaustavio rat nagradom agresora s pola teritorije BiH za agresiju, genocid, etničko čišćenje, teror, formiranje logora i za nečasne zločinačke radnje prema bošnjačkom stanovništvu.Ostali prilozi:
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora: