Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ratko Mladić proglašen je krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom
SRPSKO-CRNOGORSKI ZLIKOVAC RATKO MLADIĆ PRVOSTEPENO OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA
Autor: AA
Objavljeno: 22. November 2017. 13:11:54


Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja Anadolu Agency.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila.

Proglašen je krivim i za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini, koji su vršeni progonima, ubistvima, istrebljenjem, deportacijama i nehumanim djelima poput prisilnog premještanja nesrpskog stanovništva s teritorija koje su se nalazile pod kontrolom bosanskih Srba, navedeno je prilikom čitanja sažetka presude.

Prema odluci sudskog vijeća, Mladić je kriv i za kršenje zakona o običaja ratovanja, krivična djela koja uključuju ubistva terorisanje, protipravne napade na civile i uzimanje talaca.

Mladića je tročlano sudsko vijeće pod predsjedavanjem sudije Alphonsa Oriea proglasilo krivim za vođenje kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima tokom opsade Sarajeva od maja 1992. do novembra 1995. godine.

Proglašen je krivim i za držanje pripadnika Ujedinjenih naroda kao talaca tokom maja i juna 1995. godine, s ciljem sprečavanja NATO zračnih napada na pozicije Vojske Republike Srpske u BiH.

Sudsko vijeće je Mladića oslobodilo optužbe za genocid u šest općina u BiH (Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Kotor-Varoš).Građani Sarajeva aplauzom pozdravili presudu Ratku Mladiću

Desetine građana Sarajeva okupilo se u centru grada kako bi uživo pratilo izricanje presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, koji je danas pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).


Kriv je!!! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Većina okupljenih ispred BBI centra pozdravila je aplauzom odluku Međunarodnog krivičnog suda Hagu koji je Mladića proglasio krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i za genocid u Srebrenici, a oslobodio po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Ipak, bilo je i onih koji odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala ne smatraju zadovoljavajućom, ali o tome nisu hteli govoriti pred kamerama.

Behija Ardagić, žrtva genocida u Srebrenici u kojem je izgubila sina i muža, presuda Haškog suda nije donijela ohrabrenje, a kako je kazala, Mladiću su trebale suditi samo porodice stradalih.

"Da vidi kako je bilo kada su naša djeca ginula zavezanih očiju, sa žicama na rukama. Njegov je život je pri kraju. Osudili ga ili ne, njegovo je kratko, on je svakako prošao. Što nisu ostavili da mu mi krojimo presudu, da vidi kako je umrijeti na mukama. Njemu je hotelski smještaj, on ima sve. Ništa neće osjetiti, njega porodica posježuje dok mi svoju djecu nećemo nikada više vidjeti", rekla je Ardagić.


Preživjele žrtve genocida u Srebrenici o presudi MladićuSuze, jecaji, plač tokom izricanja presude... No, kako su tvrdile, i ”neka čudna sreća” radi zadovoljenja pravde vladala je među ”Majkama Srebrenice” koje su danas u spomen-sobi Memorijalnog centra u Potočarima pratile izricanje presude doživotnog zatvora Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

”Hvala ti, Bože dragi, hvala ti, Bože dragi”, uzvikivale su jutros žene u spomen sobi u Memorijalnom centru Potočari nakon presude, a kojima su u genocidu u julu 1995. godine, nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, ubijeni sinovi, muževi, braća, očevi, sestre...

”Zadovoljena je pravda. Međutim, on je živ ženi i sinu, dok ja sada idem kući i bit ću sama”, rekla je za Anadolu Agency (AA) Šuhra Malić, kojoj su srpske vojne, policijske i paravojne formacije pod komandom Mladića u genocidu ubile dva sina i druge brojne članove bliže i dalje familije.

Bidi Osmanović u genocidu je ubijen sin, za čijim posmtrnim ostacima je tragala 24 godine, te je prošlog ljeta sahranjen u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

”Drhtim. Do sada nas nijedna presuda nije zadovoljila. Nijedna presuda ne može zamijeniti naše bijele nišane u Potočarima. Ali, šta ću?! Pored ovolikih suza moram se hrabriti”, kazala je Bida Osmanović.

I Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, bio je zadovoljan presudom Mladiću.

”Očekivali smo izricanje najteže presude. To se i desilo, svakako za Srebrenicu i preživjele žrtve genocida znači puno. Satisfakcija je to za sve u Srebrenici i žrtve koje su tokom rata pale širom Bosne i Hercegovine. Ipak, bez donošenja krovnog zakona o negiranju genocida i onoga što se desilo nećemo imati istinski put u pravcu pomirenja”, istakao je Alivuković, naglasivši da ne očekuje da će presuda Mladiću promijeniti mišljenje onih koji negiraju dokazani i presuđeni srebrenički genocid:

”Neće se desiti ništa, jer imali smo i ranije presude... Zakonom bi se prestale omalovažavati žrtve.”


Porodice žrtava u Hagu: Bitno je da je Mladić živ dočekao presudu
Porodice žrtava, bivši logoraši i njihovi najbliži prisustvovali su danas izricanju presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, javlja Anadolu Agency (AA). Poručili su da je bitno da je Mladić živ dočekao izricanje presude te da je presuda kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora samo mali dio satisfakcije za žrtve.

Elvis Špiodić iz Srebrenice jedan je od preživjelih genocida iz '95. Imao je samo 11 godina.

"Bitno je da je živ dočekao presudu i da se suočio sa onim što je činio. Nas žrtve niko ne može zadovoljiti, našu tugu i bol koju je on načinio. To je samo jedan mali dio satisfakcije za nas žrtve, a dokaz da je počinjen genocid na tom prostoru", poručio je Špiodić.

Hasan Mustafić (50) sa sinovima Mirsadom (24), Alijom (22) i Fuadom (20) ubijen je u julu 1995. godine, dok je preko šuma pokušavao doći do slobodne teritorije - Tuzle ili Kladnja. S njima je bila i majka Nura, koja je nakon "puta spasa", kako ga nazivaju oni koji su ga preživjeli, ostala sama. Danas je u Hagu prisustvovala izricanju presude Ratku Mladiću.

Kako je kazala, trebao je biti osuđen i za ostalih šest općina.

"Svi smo mi ljudi. Zadovoljna sam presudom, samo da se zna, ali on nije dostojan naše djece. Dobro je da se zna ko je počinio zločin, da nam ne stavljaju da smo sami sebe ubijali", poručila je Nura Mustafić.


Subašić: Žrtva nikada ne može biti zadovoljna

HAG (AA) - Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić poručila je nakon što je Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, da žrtva nikada ne može biti zadovoljna, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovo je ista presuda koja je bila i Karadžiću, jedino što je on dobio doživotnu, a Karadžić 40 godina. Jedina je razlika da je Mladić imao veze sa vojskom Srbije. Mi žrtve sada imamo pravo da podignemo optužnicu i protiv Srbije i RS-a", pojasnila je Subašić.

Poželjela je da Mladić živi još dugo i dočeka žalbenu presudu.

"A, da mu svaku noć na oči dolazi moj sin i njegova kćerka koja se ubila zbog njega i sva nevino ubijena djeca", poručila je Subašić.


Mešković nakon presude Mladiću: Lično sam očekivao više, ali presuda je pokazala da pravda postoji

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, poručio je danas u Hagu, nakon izricanja presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, da je lično više očekivao, da se dokaže odgovornost i uloga Srbije u izvršenju agresije i genocida u BiH, kao i uloga političkih struktura, javlja Anadolu Agency (AA).

"Dobro je da je sve konačno prošlo, bilo je mnogo problema i na samom izricanju presude. Osuđen je i proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, nije proglašen krivim za sveobuhvatnu genocidnu namjeru u šest drugih općina. Dokazane su teške kvalifikacije, prije svega, kada je u pitanju sveobuhvatna zločinačka namjera", pojasnio je Mešković nakon izricanja presude.

Dodaje kako je lično očekovao više, ali i da je dobro to što se prvi put u izricanju presude koristio termin "logor".

"Lično sam više očekivao, da se dokaže odgovornost i uloga Srbije u izvršenju agresije i genocida u BiH kao i uloga političkih struktura. Dobro je da se po prvi put, u izricanju presude, koristi pojam logor, dosad su to bili zatočenički objekti. Sve u svemu, ovu presudu treba dobro izučiti, analizirati i vidjeti i šta se iz svega može koristiti kada je u pitanju utvrđivanje istine, zločina koji su se desili i genocida u BiH", naglasio je Mešković.

Poručio je da je ova presuda, kojom je Ratku Mladiću irečena kazna doživotnog zatvora, pokazala da pravda postoji.

"Naravno, dug je put da bi se ta pravda dočekala. Pravda za žrtve nikada u potpunosti neće biti određena niti definisana, ali korak po korak kockica se slaže. Mladić je samo jedan u nizu onih koji su planirali, organizovali i izvršili kako genocid tako i zločin protiv čovječnosti u BiH", dodao je Mešković.


Brammertz: Pravi heroji su žrtve i preživjeli koji nikada nisu odustali od potrage za pravdom

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz nakon današnje presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, poručio je da su "pravi heroji žrtve i preživjeli koji nikada nisu odustali od svoje potrage za pravdom", javlja Anadolu Agency (AA).

"Pravi heroji su žrtve i preživjeli koji nikada nisu odustali od svoje potrage za pravdom. Pokazali su stvarnu hrabrost prilikom dolaska u Tribunal da bi ispričali istinu", rekao je Brammertz.

Prema njegovim riječima, pretresno vijeće je prihvatilo njihove dokaze da je Mladić bio ključni učesnik u četiri udružena kriminalna poduhvata.

Brammertz je rekao da su Mladić i drugi rukovodioci namjeravali da postignu svoje političke i vojne ciljeve izvršenjem genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Cilj je, kako je kazao, bio trajno uklanjanje bosanskih Hrvata i muslimana uz sistematične zločine.

Brammertz je naglasio da će Tužilaštvo Haškog tribunala razmotriti odluku sudskog vijeća kojom je Mladić oslobođen po prvoj tački optužnice, a koja se odnosi na genocid u šest općina, za koje nije proglašen krivim.


Ashdown o presudi Mladiću: Ovo je pobjeda za pravdu

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je presuda Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske "pobjeda za pravdu", prenosi Anadolu Agency (AA).

Ashdown, nekadašnji predsjednik Liberalno-demokratske partije Velike Britanije, kazao je da će "oni koji cijene vladavinu prava u ratu" pozdraviti presudu koja je izrečena "ubici Srebrenice".

"Oni koji su krvarili u bosanskom ratu dobili su satisfakciju, a oni koji vjeruju da bez pravde nema mira, sada mogu biti sigurniji u budućnosti", poručio je baron Ashdown.

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo Ratka Mladića na doživotni zatvor za zločine genocida u Srebrenici 1995., granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima u Sarajevu, kao i za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i kršenje zakona o običaja ratovanja, kao i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.


Osjećam se smirenije, i poslije Haga svjedočit ću o zločinima

Fikret Alić, poznatiji kao "logoraš sa žice", djelimično je zadovoljan presudom Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, javlja Anadolu Agency (AA).

Čovjek čije fotografije su obišle svijet u ljeto 1992. godine i ponajviše podsjetile na žrtve Holokausta iz Drugog svjetskog rata, kao i činjenicu da se slična strahote dešavaju i u Bosni i Hercegovini na pragu 21. stoljeća, preživio je zloglasne logore Keraterm i Trnopolje, dva konc-logora na području prijedorske opštine kroz koje su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade logoraša.

"Djelimično sam zadovoljan presudom, ratni zločinac je konačno dobio doživotnu robiju. Zadovoljan sam da je osuđen kompletan vrh RS-a. Što se ostalog tiče, neka sudovi rade svoj posao ali nadam se da, nakon ove presude, ne bi se trebalo nigdje u svijetu desiti zločin kao zločin koji smo mi prošli", istakao je Alić.

Nije zadovoljan, jer nije osuđen za genocid u Prijedoru.

"Osjećam se smirenije zato što ću ja i poslije Haga svjedočiti o zločinu koji su oni počinili", naglasio je Alić.

Alićeva logorska fotografija je objavljena i na naslovnici uglednog ''Timesa'', a ranije se za AA prisjetio da je fotografiran prilikom posjete strane novinarske ekipe ITN-a i Channel 4, nekoliko sati nakon što je u Trnopolje prebačen iz obližnjeg Keraterma. Njegove fotografije bile su ključne za zatvaranje zloglasnih logora.

Dvije decenije kasnije Fikret se vratio u rodni Kozarac i nada se da svijet nikada neće zaboraviti šta se događalo te 1992. godine.


Nataša Kandić: Presuda dovoljno govori o kakvom komandantu i kakvoj vojsci se radilo

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorka REKOM Nataša Kandić izjavila je danas da je prvostepenom presudom Haškog suda, kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, potvrđeno da je Mladić doprinio u izvršenju i da je odgovoran za genocid i zločine protiv čovječnosti, javlja Anadolu Agency.

"Iako je sudsko vijeće u ovoj sažetoj verziji odluke iznijelo podatke koji su manje razumljivi široj javnosti, donijeta presuda zasnovana je na više od dvije hiljade činjenica", rekla je Kandić.

Prema njenim riječima, bilo je za očekivati da se sudsko vijeće neće upustiti u dokazivanje genocida u ostalim općinama, koji je Mladiću optužnicom stavljeno na teret.

Ipak, kako ističe Kandić, presuda dovoljno govori o tome o kakvom komandantu i kakvoj vojsci se radilo.

"Zbog ovakvog komandanta i oficira, mi smo kao društvo izgubili civilizacijsku perspektivu", istakla je koordinatorka REKOM.

Inače, ovo je prvostepena odluka sudskog vijeća na koju postoji pravo žalbe, a izricanje presude obilježila je i duža pauza tokom koje je Mladiću pozlilo.

Suđenje Mladiću počelo je maja 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.Čanak: Ideologija zločina planirana u Beogradu, a ne na Palama

Presudu Ratku Mladiću treba razumjeti ne samo kao presudu čovjeku odgovornom za najveći ratni zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, nego i kao presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili. Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni da ponove. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama, izjavio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, komentarišući osuđujuću presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske pred Haškim tribunalom.
On je istakao da je jako važno "da tu zločinačku organizaciju i njihovu krivicu" nipošto ne treba dovoditi u vezu sa čitavim narodom", jer bi, po njegovoj ocijeni, to bilo nepravedno i neistinito.

"Sada je neophodno da se čuje glas i javnosti i nadležnih državnih organa Republike Srbije koji će konačno i nedvosmisleno osuditi upravo politiku i ideologiju koja je dovela do toga da ime Ratka Mladića bude simbol zločina i genocida. To je važan korak ka uspostavljanju politike trajnog pomirenja u regionu", zaključio je Čanak.


Čedomir Jovanović: Odgovorni smo da se Mladić više nikad ne ponovi

Predsjednik Liberalne demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je danas da presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću predstavlja djelomičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je u Hagu izrekao prvostepenu doživotnu zatvorsku kaznu ratnom komandantu vojske Republike Srpske Mladiću i proglasio ga krivim za deset, od ukupno 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid, progone i druge najteže oblike zločina koji su se u Bosni i Hercegovini dogodili tokom agresije od 1992. do 1995. godine.

Ističući da ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, Jovanović je u pisanom komentaru objavljenom na stranici LDP-a naveo da je upravo Mladić jedan od najistaknutijih simbola.

“Presuda treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u Bosni i Hercegovini. Ovo ne smije da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama“, poručio je Jovanović.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37
» KAMPANJA JE AGRESIVNA I SIROVA
26. September 2018 14:30