Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

U povodu presude zlikovcu Ratku Mladiću
DOŽIVOTNA ROBIJA ZA KUKAVICU SA ĐENERALSKIM ČINOVIMA
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 22. November 2017. 14:11:36
ELMEDINA MUFTIĆ: Srpsko rukovdostvo u Srbiji i RS koja je nastala na genocidu, posebno srpski narod, iz ove ali i drugih Presuda bi trebali da izvuku trajnu pouku i da se suoče sa istinom, da je u ime srpskog naroda počinjen genocid nad Bošnjacima. Srpski narod, generalno, mora da zna, da je u njihovo ime - u periodu pokušaja stvaranja „Velike Srbije“, nad Bošnjacima izvršen genocid, zločin protiv čovječnosti, silovanja, logori, etničko čišćenje, da se i danas u ime njih pravi plan za novi genocid, te da SANU, SPC, te politički i vojni vrh Srbije i genocidne tvorevine ne odustaju od sna o velikoj Srbiji i uništenju Bošnjaka koji svojim postojanjem čine garant opstanka i nedjeljivosti Bosne i Hercegovine.
Doživotna kazna zatvora! Glasi Presuda koju je donijelo Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u predmetu ratni zločinac Ratko Mladić general tzv. Vojske RS. Osuđen je za ‘genocid u Srebrenici 1995., granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima u Sarajevu, kao i za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i kršenje zakona o običaja ratovanja, kao i uzimanje pripadnika UN-a za taoce’.

Sudsko vijeće je zločinca Mladića osudilo po 10 tačaka optužnice, dok ga je po prvoj tački - genocid u šest Općina, oslobodilo krivice, ali ga proglasilo krivim za etničko čišćenje, istrebljenje, progon…

Po obrazloženju Sudskog vijeća, postojala je genocidna namjera, ali broj ubijenih nije dovoljan da se smatra genocidom, što bi u slobodnom prijevodu značilo, da nas nisu pobili onoliko koliko je bilo zacrtano, odnosno preživjelo nas je više nego je trebalo.

Za preživjele žrtve genocida, ni jedna kazna izrečena zločincu Mladiću nije dostatna, jedne njihove suze, straha, uzdaha... Za nevino ubijene nema te ovozemaljske pravde, koja bi i na najminimalniji način ublažila stravičnost načina na koji su ubijeni. S toga, moralno, ova presuda, kao i sve ostale nema težinu, niti je satisfakcija žrtvama genocida, kako onim nevino ubijenim, tako i preživjelim.

Presuda zločincu Ratku Mladiću ima pravnu i historijsku težinu. Pravno je dokazano da je vojni i politički vrh “Republike Srpske” odgovoran za genocid (presude Karadžiću, Mladiću…) što su neoborivi dokazi da je ova srpsko-crnogorska tvorevina nastala na genocidu i da kao takva nema pravo postojanja prema Konvenciji iz 1948. godine o kažnjavanju i spriječavanju genocida.
Historijska bitnost ove i drugih presuda za genocid donesenih pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Sudom u BiH, te sudovima u više država, posebno u slučaju Mladić, Karadžić, Beara, Tolimir, Popović…, je od neprocjenjive važnosti, iz razloga što se prvi puta kroz historiju genocida u kontinuitetu, srpski narod suočava sa odgovornošću i kaznama za genocid. U prethodnih 10 genocida koje je srpski narod (sa crnogorskim) izvršio nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine i Sandžaka, ostajali su neprocesuirani i nekažnjeni, što je rezultiralo novim genocidima. Međutim, u ovom jedanaestom genocidu kojeg su izvršili u periodu od 1992.-1995.godine su prvi puta naišli na vojni otpor Bošnjaka, te odgovornost pred međunarodnim sudskim institucijama, kao što je Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu i suočili se sa optužbama i presudama, te su njihove namjere za uništenjem jednog naroda nazvane pravim imenom - GENOCID.


Doživota robija


Na ovu kao i sve dosadašnje presude koje se tiču genocida nad Bošnjacima, možemo gledati sa razočarenjem, jer je sud pokazao da ne sudi jezikom pravde, nego jezikom politike, a kad se u obzir uzme stvarno stanje i kad se sagleda iz tog ugla, onda i ovakav ishod presude može da nas raduje, jer od koga je, dosta je. U ovom nepravednom svijetu i društvu utemeljenom na nepravdi bolji se ishod i nije mogao očekivati.

Ono što je bitno Bošnjacima koji su žrtve genocida, jeste da iz ovih Presuda izvučemo maksimum, odnosno da se pravno i politički organizujemo u traženju pravde, na osnovu presuda Međunarodnog suda za ratne zločine i Međunarodnog suda pravde u Hagu, Presuda Suda BiH i drugih država. Ono što Bošnjaci, žrtve genocida treba da traže jeste ukidanje RS, kao tvorevine koja je nastala na genocidu, zločinima protiv čovječnosti, etničkom čišćenju, progonima... Svaki oblik odustajanja od ukidanja tvorevine nastale na genocidu smatra se legaliziranjem istog. S toga Bošnjaci moraju imati jasan cilj, pravno i političko ukidanje R Srpske kao najvećeg zla nastalog na genocidu, zločinima protiv čovječnosti, ratnim zločinima, kršenje zakona o običaja ratovanja, udruženom zločinačkom poduhvatu…


Kriv je!!! (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Srpsko rukovdostvo u Srbiji i RS koja je nastala na genocidu, posebno srpski narod, iz ove ali i drugih Presuda bi trebali da izvuku trajnu pouku i da se suoče sa istinom, da je u ime srpskog naroda počinjen genocid nad Bošnjacima. Srpski narod generalno mora da zna, da je u njihovo ime - u periodu pokušaja stvaranja „Velike Srbije“, nad Bošnjacima izvršen genocid, zločin protiv čovječnosti, silovanja, logori, etničko čišćenje, da se i danas u ime njih pravi plan za novi genocid, te da SANU, SPC, te politički i vojni vrh Srbije i genocidne tvorevine ne odustaju od sna o velikoj Srbiji i uništenju Bošnjaka koji svojim postojanjem čine garant opstanka i nedjeljivosti Bosne i Hercegovine.

Od postanka Svijeta - Kabili su bivali poniženim, tako je i danas na djelu bilo još jedno poniženje i samoponiženje, „đenerala“ je pokazao da nikad nije bio vojnik, nego je bio kukavica sa đeneralskim činovima, kojeg su činovi činili „hrabrim“ pred golorukim narodom, ženama, djecom i starcima. „Đeneral“ je dokazao da je kukavica koja nema ni trun samopoštovanja da sasluša i suoči se sa Presudom, nego je u stilu gubitnika izbačen iz sudnice. Smetljište historije bogato je za još jednu vreću ljudskog otpada izbačenu iz svih vrijednosti civilizacije, da dočeka konačni Sud, gdje je Pravda jedino moguća.
Ostali prilozi:
» MILORAD DODIK NE MOŽE BITI BIRAN ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Prof. dr. Jusuf Mulić | 20. March 2018 18:29
» MAHALSKA POLITIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. March 2018 19:40
» BANJALUČANIN HADŽI HAMID HUSEDŽINOVIĆ
Haris Hojkurić | 17. March 2018 19:35
» BRAVO, ŽELJKO KOMŠIĆU!
Mr. Milan Jovičić | 17. March 2018 19:24
» VELIKO BOSANSKO HVALA AMERIČKOM GENERALU SCAPARROTTIU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. March 2018 01:11
» POJEDINCI ILI INSTITUCIJE?
Armin Hodžić | 14. March 2018 17:05
» TO JE NAMA NAŠA BORBA DALA, DA IMAMO HRHB TVRTKA NA BHRT
Muhamed Fazlagić | 14. March 2018 14:58
» KRALJ JE MRTAV, ŽIVIO KRALJ!
Mr. Milan Jovičić | 13. March 2018 14:37
» BAKIR JE KRALJ
Mirsad Mahmutović | 13. March 2018 14:13
» DESANT NA BORCE
Admir F. Beganović | 11. March 2018 14:13
» MIRIS BOŠNJAČKE DUŠE (NE) PRESTAJE
Mehmed Meša Delić | 09. March 2018 20:54
» BUDI PRIMJER, BUDI PROMJENA KOJA ĆE MIJENJATI SVIJET!
Arsim Tarik Saliji | 09. March 2018 16:52
» JEDAN PROTIV SEDAM... ILI... SEDAM PROTIV JEDNOG?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. March 2018 13:44
» KAKVA LI JE SIMBOLIKA?
Mr. Milan Jovičić | 08. March 2018 13:38
» SVI OSIM ŽRTAVA ŽELE ZABORAVITI ŽRTVE
Zijad Bećirević | 06. March 2018 20:53
» KOMŠIĆ, BEĆIREVIĆ, SDA I ISLAMSKA ZAJEDNICA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. March 2018 15:08
Ostali prilozi istog autora:
» PROBUDI SE, BOŠNJAČE!
12. February 2018 17:41
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
28. December 2017 13:57
» FINA GRADSKA (PIJANA) RAJA
19. December 2017 21:20
» OTROVNE EMOCIJE ZORANA ČEGARA
04. December 2017 02:15
» ČASNE SESTRE U SLUŽBI ĐAVOLU
30. November 2017 14:32
» SPIN VELIKO-SRPSKE BRATIJE
15. November 2017 14:52
» ČETIRI BOŠNJAČKA VELIKANA
18. October 2017 19:07
» VAŠAR SEZONE
12. October 2017 18:22