Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SVJETSKI MEDIJI O PRESUDI ZLOČINCU MLADIĆU: NAREDBODAVAC NA HILJADE UBISTAVA I BJEGUNAC PREDSTAVIO SE ŽRTVOM ZAVJERE
Autor: AA
Objavljeno: 22. November 2017. 15:11:21


Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja Anadolu Agency.

Mladić je, uz ostalo, proglašen krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila. Proglašen je krivim po 10 od ukupno 11 tački optužnice. A o koliko značajnoj i historijskog presudi za BiH se radi, pokazalo je i veliko interesovanje svjetskih medija koji su dali značajan prostor današnjem izricanju presude Ratku Mladiću.

CNN: Kriv za genocid

Američki televizijski kanal CNN je presudu Ratku Mladiću prenio sa naslovom "Kriv za genocid", a u nastavku teksta je navedeno kako je Mladić dobio doživotnu kaznu zatvora, te je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, najveći masakr na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Poznata novinarka CNN-a Christine Amanpour, koja je za ovu televiziju godinama izvještavala o ratovima diljem svijeta, između ostlog i tokom agresije na BiH, danas je imala više osvrta na presudu Ratku Mladiću, putem društvene mreže Twitter.

Na jednom od postova objavila je i video njenog razgovora sa Mladićem, za koji navodi kako je tada Mladić rekao kako "ne postoji veća čast nego braniti svoj narod". Navodi također kako je tada pitala Mladića šta misli o tome da bi mogao biti procesuiran jednog dana za ratne zločine.

"Lijepo je i sa velikom satisfakcijom ga danas gledam kako iščekuje presudu u Haagu", napisala je Amanpour.

"Ratko Mladić dobio doživotni zatvor za genocid", naslov je putem kojeg britanska nacionalna televizijska kompanija BBC prenijela današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

BBC dalje navodi kako je bivši zapovjednik bosanskih Srba dobio doživotnu kaznu zbog genocida i drugih zločina tokom ratnih dešavanja 90-ih godina u Bosni. Također je naglašeno kako je Mladić osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice.

U tekstu na web stranici BBC-a dat je i značajan prostor za porodice žrtava genocida u Srebrenici, koje su danas iz Srebrenice, ali i drugih dijelova BiH pratile suđenje. Ukazano je na činjenice o ratnim dešavanjima tokom agresije na BiH, o odgovornosti Mladića, posebno za ona u Srebrenici i glavnom gradu BiH Sarajevu.

Britanski "The Guardian" u svom naslovu se poigrao sa imenom Ratka Mladića, napisavši kako je on "mladi ratnik" koji je postao balkanski ratni zločinac.

- The Guardian: Naredbodavac ubistava i bjegunac predstavio se žrtvom zavjere -

"Guardian" navodi kako je Mladić naredbodavac na hiljade ubistava, nakon 14-godišnjeg bjekstva, danas u sudnici u Haškog tribunala sebe predstavio kao žrtvu zavjere. Članak "Guardiana" popraćen je fotografijama Ratka Mladića u sudnici, zatim fotografijama porodica koje su pratile suđenje iz svih dijelova BiH, ali i fotografijama sa ukopa žrtava genocida na jednoj od dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima.

Nešto blaži naslov odabrao je "New York Times", a u kojem piše "Ratko Mladić osuđen za krvoproliće nad bosanskim muslimanima 90-ih godina". Naslov u "Daily Telegraphu" bio je "'Bosanski kasapin kriv za genocid na posljednjem suđenju za ratne zločine na Balkanu".

Proglašen je krivim i za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini, koji su vršeni progonima, ubistvima, istrebljenjem, deportacijama i nehumanim djelima poput prisilnog premještanja nesrpskog stanovništva s teritorija koje su se nalazile pod kontrolom bosanskih Srba, navedeno je prilikom čitanja sažetka presude.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37
» KAMPANJA JE AGRESIVNA I SIROVA
26. September 2018 14:30