Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Iz pera bosanskog Srbina
DA LI JE VRIJEME ZA KATARZU NA OVIM PROSTORIMA?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 22. November 2017. 18:11:54

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Da li je, ovom presudom Ratku Mladiću, konačno i vrijeme i saznanje, da se stavi tačka na neželjene odnose i događanja u Bosni i Hercegovini, za početak realizacije potrebne katarze. Da li se, ovi Bosanski Srbi, iako neki od njih i ne priznaju svoj status, jer poštovanje prema Srbijancima, neka oni grade svoju državu, prema njihovim aršinima, ali uz poštovanje i svojih komšija i susjeda, a mi se svi oslobodimo mitova i sa nebesa, spustimo se na naše ravno tlo, naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.
Neka Republika Srbija, njeno rukovodstvo, upute pokajanje, izraze priznavanje genocida na našim prostorima, te upute redovne i pozitivne savjete, prema rukovodstvu Republike Srpske. Neka svi zajednički porade na dobrim međusobnim odnosima, uz poštovanje i razumjevanjem svih različitosti. To je način i jedina formula, za stvaranjem povjerenja, dolaska do istine, ma koliko bolna bila, a sve poradi dobrih odnosa, u svim domenima djelovanja.


U posljednje vrijeme vrlo često spominje se riječ katarza. Pa čujemo kako neki još nisu doživjeli katarzu, a mogli su jednostavnije reći – očišćenje, pročišćenje.

U antičkoj filozofiji i književnosti katarza je duhovno pročišćenje, oslobađanje koje dovodi do duhovne ravnoteže. Platon je pod katarzom podrazumijevao oslobađanje duše od tjelesnih sklonosti i strasti, kroz razvijanje duhovnog života

Dugo je interpretirana kao moralno ili mentalno pročišćenje. Bilo kako se definisala i primjenila, katarza na našim balkanskim prostorima od svega toga je ponešto, pa i više od toga. Zato u našoj Bosni i Hercegovini, recimo, da katarza treba da doživljava - katarzu!
Postavlja se i pitanje, da li neko već radi na ovoj potrebnoj katarzi, na našim prostorima?
Evo, upravo je danas (22.nov. 2017.), konačno izrečena i presuda Ratku Mladiću, a već ranije i Radovanu Karadžiću i mnogim njihovim saradnicima, u agresorskim dejstvima i neljudskim nakanama na ovim našim prostorima..

Sve je rečeno, opisano i izrečeno, izlaganjem sudije Haškog suda, uz izrečenu prvostepenu presudu, doživotnog zatvora.

Činjenice su evidentne, da se i ova presuda, veoma tiče i Republike Srbije, koja već godinama negira genocid, a njegovim priznavanjem, kao i odgovornosti za agresiju sa istoka, na našu državu i njene građane, svakako bi stekla i uslove za otpočinjanje katarze i moralni i svaki drugi napredak..

Međutim, njeno permanentno koketiranje i odobravanje stavova i ponašanja rukovodstva Republike Srpske, raznim referendumima i dekleracijama, težnja ka podrivanju našeg sistema i svega što je naše, zajedničko bosansko-hercegovačko, uz najave nekog otcjepljenja i slično, svakako je upereno protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Srbija od početka negira legitimitet Haškog tribunala i od njegovog osnivanja njena strategija je bila podrivanje i diskreditacija te institucije. Slučajem Mladića i Karadžića Haški tribunal završava svoj rad i u tom smislu obe presude su važne pogotovo što će ceo svet tim povodom praviti analize i uvide u rad Tribunala. Presuda Mladiću kao i presuda Karadžiću opisuje suštinu rata u Bosni u Hercegovini. Detaljno su opisani zločini i teror nad Bošnjacima, etničko čišćenje i genocid – sve to u funkciji stvaranja srpskih etnickih teritorija, odnosno stvaranja Republike Srpske. Srbija rat u Bosni kvalifikuje kao oslobodilački rat Srba. Očigledno je da Srbija nije spremna da ove dve presude iskoristi kao osnovu za unutrašnji dijalog koji bi osvetlao ulogu Beograda u Bosni i time stvorio osnovu za normalizaciju odnosa sa Bosnom i regionom. Činjenica da je Srbija više od decenije skrivala Mladića i Karadžića takođe ukazuju na njenu odgovornost. Dakle presuda Mladiću se i te kako tiče Srbije. Priznavanjem odgovornosti za rat Srbija bi stekla preduslove za moralni oporavak. To je i put ka priznavanju Bosne i Hercegovine kao države, umesto stalnog igranja i ucenjivanja raznim deklaracijama i referendumima o otcepljenju RS. To je put ka uključenju regiona, i Srbije i Bosne u Evropsku uniju.“ / INTERVJU Izabela Kisić /.


Zahvaljujući televizijskim kućama, mogli smo, danas pratiti izricanje presude Ratku Mladiću, sa obrazloženjima


Sve činjenice, nama znane i u ranijim presudama ovoga suda, da je tvorevina Republika Srpska, genocidnog karaktera, koju su stvarali vođe, Radovan i Ratko, sa svojim borcima i saradnicima, na temeljima, hiljada ljudskih žrtava, uglavnom Bošnjaka, na ubistvima, zločinima i najgnusnijim zvjerskim postupcima, nedoličnim ljudskoga roda. Nažalost, slušajući mnoge današnje komentare iz studija RTRS-a i njenih sagovornika, normalnom čovjeku se zagorča život, gubi se prisebnost u glavi i stvara velika mučnina u stomaku, od slavopojki i veličanja, njihovih „srpskih heroja“, Radovana i Ratka, smrtnika, ubojica i najvećih životinjskih zvjeri, koje je izrodio njihov srpski rod.

Žalosno je bilo, slušati i neke profesore, njihovog Univerziteta, kao Ćeranića, Milutinovića, neku doktoricu političkih nauka Jelenu, nekog Kojića iz Haga i mnoge druge, bez zapamćenog imena i zvanja, dakle akademski obrazovane ljude, koji tako zdušno podržavaju i veličaju, te svoje „srpske heroje“ i njihova nedjela. Strašno je, upravo to poricanje zločina, u političkim, akademskim, kao i medijskim krugovima, čime neposredno, svakako utiču i na građansko formiranje mišljenja o takvim zločincima. Kako vele, neki od njih, pisaće oni svoju srpsku istoriju, a njihova djeca će po njoj, učiti u školama, o njihovim „srpskim herojima“ kao što su to Ratko Mladić, Radovan Karadžić i ini ratni zločinci, prema presudama Haškoga suda.


Sve činjenice, nama znane i u ranijim presudama ovoga suda, da je tvorevina Republika Srpska, genocidnog karaktera, koju su stvarali vođe, Radovan i Ratko, sa svojim borcima i saradnicima, na temeljima, hiljada ljudskih žrtava, uglavnom Bošnjaka, na ubistvima, zločinima i najgnusnijim zvjerskim postupcima, nedoličnim ljudskoga roda.


Svakako, u svemu ovome, nikada nije bila imuna niti Srpska pravoslavna crkva (SPC), čiji su vjerodostojnici često i blagoslovili i otpremali u agresorska dejstva, njihove razbojnike i ubice. SPC je često širila, veoma konzervativne poruke, „gdje su srpski grobovi, tu su i srpske zemlje“ ili i najnovija poruka ptrijarha Irineja: „Gdje žive Srbi, tu je i srpska država“. Svakako je na djelu veliko uplitanje SPC u politički život građana, te je nužno i neophodno stvarati sekularnu državu i odvajanje države od SPC, jer je i vjerska pripadnost postala i ključna u definisanju nacionalnih indentiteta, na kojima se grade nacionalne države.

Da li je, ovom presudom Ratku Mladiću, konačno i vrijeme i saznanje, da se stavi tačka na neželjene odnose i događanja u Bosni i Hercegovini, za početak realizacije potrebne katarze. Da li se, ovi Bosanski Srbi, iako neki od njih i ne priznaju svoj status, jer poštovanje prema Srbijancima, neka oni grade svoju državu, prema njihovim aršinima, ali uz poštovanje i svojih komšija i susjeda, a mi se svi oslobodimo mitova i sa nebesa, spustimo se na naše ravno tlo, naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Neka Republika Srbija, njeno rukovodstvo, upute pokajanje, izraze priznavanje genocida na našim prostorima, te upute redovne i pozitivne savjete, prema rukovodstvu Republike Srpske. Neka svi zajednički porade na dobrim međusobnim odnosima, uz poštovanje i razumjevanjem svih različitosti. To je način i jedina formula, za stvaranjem povjerenja, dolaska do istine, ma koliko bolna bila, a sve poradi dobrih odnosa, u svim domenima djelovanja.Ostali prilozi:
» POMENULO SE... 2
Fatih Hadžić | 16. December 2018 23:52
» INSTITUCIONALNO DEROGIRANJE NADLEŽNOSTI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 16. December 2018 22:12
» ODGOJ I OBRAZOVANJE
Aziz Hurem | 14. December 2018 15:43
» NIJE SRAMNO PASTI, SRAMOTA JE NE DIĆI SE
Avdo Metjahić | 13. December 2018 18:37
» OD KOMŠIJSKE MILOŠTE DO MITA I KORUPCIJE
Zijad Bećirević | 13. December 2018 17:03
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
Ostali prilozi istog autora:
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
26. September 2018 20:31
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47
» ZLOČIN BEZ KAZNE
14. June 2018 16:00