Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kanadsko bošnjačka zajednica ostala bez jednog od najvećih aktivista
U KANADI NA AHIRET PRESELIO SENAD ALIĆEHAJIĆ (38), VRIJEDAN BOŠNJAČKI AKTIVISTA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 23. November 2017. 03:11:27
U srijedu, 22. novembra 2017., u 38. godini života na bolji svijet je preselio hadži Senad Alićehajić koji je sa porodicom živio u Windsoru, Kanada. Senad je rođen u Doboju.

Dženaza će se klanjati u Windsoru, u četvrtak, 23. novembra 2017., u 1pm (nakon podne namaza), u Dominion Mosque, adresa: 1320 Northwood St., Windsor, On, N9E 1A4.
Senad Alićehajić je bio vrijedni član bh. zajednice u Windsoru, član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida - Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, svojim prilozima je obogaćivao stranice web magazina Bošnjaci.net, a ujedno je pomagao i drugih organizacijma i zajednicama koje bi zatražile njegovu pomoć.

Moramo istaći da je Senad odigrao izuzetno važnu ulogu u lobiranju za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Kanadskom, zatim otvaranju stalne izložbene postavke o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode. Posebno naglašavamo da je bio jedan od inicijatora i dao ogroman doprinos za izgradnji prvog spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori, podignutom u Parku u kanadskom gradu Windsoru.

Zahvaljujući Senadu Alićehajiću Windsor je proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Sa Senadom smo radili više od 15 godina. Dobro znamo sa koliko znanja, volje i patriotizma je ulagao u velike akcije u Kanadi za institucionalizaciju kulture pamćenja o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. Bez njega mnoge akcije bi bilo veoma teško izvesti. Kada smo posustajali u borbi za istinu i pravadu, Senad nas je hrabrio i tražio da se borba nastavi.


Nakon izgradnje memorijala žrtvama genocida u Srebrenici i BiH u Parku u Windsoru:
Senad Alicehajić, Emir Ramić i kanadski parlamentarac Biran Masse


Posebno želimo istaći njegov rad sa uglednim političarom, Brian Masse, član Kanadskog parlamenta, sponsor ali i najzasluženiji za usvajanje obje rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Kanadskom parlamentu i izgradnju spomen obilježja u parku u Windsoru.

Senad je prije par godina sa ovim velikim prijateljom Bosne i Hercegovine posjetio mnoge bh. gradove i prisustvovali su kolektivnoj dženazi žrtava genocida u Srebrenici.

Za svoj rad Senad je odlikovan kanadskim priznanjima, te priznanjima bošnjačke zajednice u Kanadi. U povodu dijamantskog jubileja - 60 godina vladavine Kraljice Elizabete II Senadu je dodijeljena medalja.

Medalje se inače dodjeljuju osobama koje su značajno doprinjele razvoju lokalnih zajednica ili na neki način doprinjele poboljšanju kvalitete života ljudi u svojoj zajednice, provinciji, državi, pa i šire na globalnom nivou. Prilikom uručivanja, najavili su Senada, medalja za Srebrenicu – Bošnjaku zlatnog srca.

Nakon prijema medalje Senad se zahvalio i rekao između ostaloga: "Bošnjaci Kanade će nastaviti svoje napore da se bore za pravdu i prevenciju genocida i uvijek se sjećati Srebrenice. I ova medalja je za Srebrenicu. Ako Bog da, i spomenik će biti u Windsoru za Srebrenicu."

Senad je iza sebe ostavio veliki rad za svoju vjeru, naciju, domovinu, BiH, Kanadu, rad koji će biti inspiracija mnogim generacijama koje dolaze.Bošnjaci su ostali bez jednog velikog aktiviste. Mi koji smog a poznavali i radili niz godina, ostajemo ponosni na sve ono što je Senad uradio. Mi svjedočimo da Senad i njegov rad nikada neće biti zaboravljeni. Kroz naš rad mlađima će biti naglašavan Senadov rad i njegova broba kao primjer, kako se treba zalagati i boriti za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, bošnjački narod, istinu, pravdu…

Senad je iza sebe ostavio četvoro djece: Azemina, Zerina, Ibrahim i Azra i suprugu Almu.

Molimo Allaha dž. š. da Senadu oprosti grijehe i podari lijepa prostranstva Dženneta firdeusa, njegovoj djeci, supruzi, roditeljima, braći, sestrama, rođacima, prijateljima veliki sabur, beriket i napredak u ostatku i bašum sagosum.

Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un!

Posljednji selam bratu i prijatelju Senadu, ponosni smo što smo te poznavali i radili sa tobom, i svjedočimo da nećeš biti zaboravljen!

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
Eldin Elezović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.NetOstali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora:
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
29. December 2018 18:09
» „BATONOVE PRIČE“ U ŽEPČU
24. November 2018 14:52