Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zbog manulupacija u javnosti, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio
ICTY: PRVOSTEPENA PRESUDA POSTALA BI KONAČNA U SLUČAJU SMRTI MLADIĆA
Autor: Fena
Objavljeno: 24. November 2017. 14:11:06


Obzirom na to da su se odmah po izricanju prvostepene presude Ratku Mladiću u javnosti pojavile dileme i pitanja kako bi se u slučaju da osuđenik umre, sudski postupak u smislu pravosnažnosti presude okončao, Fena je za odgovor kontaktirala Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

-U slučaju da Ratko Mladić premine prije izricanja pravosnažne presude, prvostepena presuda bi postala konačna - rekao je u izjavi za Fenu Nenad Popović iz press službe ICTY-ja.

Na pitanje kada se donosi odluka o mjestu izdržavanja zatvorske kazne, Popović je rekao da se to čini na kraju sudskog procesa koji biva okončan donošenjem pravosnažne presude.

Haški sud je 22. novembra u prvostepenoj presudi osudio Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS-a, na doživotni zatvor.

Kriv je za genocid u Srebrenici i najstrašnije zločine, rekao je predsjedavajući Vijeća, sudija Alphonso Orie, prilikom izricanja presude.

Ratko Mladić, kako je rečeno u presudi, nije kriv za genocid u šest općina istočne BiH, ali je kriv po svim ostalim (deset) tačka optužnice: za sudjelovanje u udruženim zločinačkim pothvatima, i to za genocid (u Srebrenici), progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nehumano djelo premještanja, teroriziranje, napade na civile i uzimanje talaca.

Počinjeni zločini spadaju među najgnusnije poznate čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljenje kao zločine protiv čovječnosti. To su najstrašniji zločini, rekao je sudac Orie dodavši da sud nije uvažio "olakšavajuće okolnosti" koje je iznosila Mladićeva obrana: njegov dobar karakter, slabe mentalne sposobnosti i poodmakle godine.

Očekuje se da će i Tužilaštvo i odbrana Ratka Mladića uložiti žalbe na prvostepenu presudu.Ostali prilozi:
» SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
Eset Muračević | 22. October 2018 20:49
Ostali prilozi istog autora: