Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

“ČETNICI” MEĐU NAMA
Autor: Ayhan Demir
Objavljeno: 25. November 2017. 14:11:00

Ayhan DEMIR – Yeni Akit: Odmah da kažem kuda ciljam sa ovim tekstom: Jedan kolumnista je rekao riječi koje su ponizile našu bosansku braću, riječi kojima nema mjesta u našoj vjerskoj i nacionalnoj tradiciji. Te riječi kao da nisu izašle iz usta, već je otvoren ventil pokvarenosti. U ovo vjerujemo: "Muslimanu je namaz farz pet puta, a ahlak (moral) je farz 24 sata na dan".
Ono što je ovaj čovjek rekao, uradio je u svakom pogledu nedostatak ahlaka. To je tačno. Ali i ništa ne odgovoriti na to je ista stvar. Sve dok mi budemo samo nijemi posmatrači, ovakve pozicije u javnosti će biti popunjeni takvima kao ovaj.


Zapadnjaci nas (Osmansko carstvo) nisu mogli podijeliti, samo su isparčali našu teritoriju. Naša porodica je raseljena, ali međusobna ljubav i veza među nama nije pukla. Naprimjer, nismo mogli ići u Bosnu, ali smo zato osnovali Yenibosnu ("Nova Bosna", op.p.). Navedimo još jedan primjer: u Turskoj ima više parkova, ulica, kulturnih centara koji nose ime Alije Izetbegovića nego što ih ima u Bosni i u Sandžaku.

Danas između nas postoje neke granice, na papiru možemo izgledati odvojeno. Ali, kada jedan član naše porodice iskusi nepravdu, mi to računamo kao nepravdu prema nama samima.

U najmanjem događaju, naša porodica se opet sastaje, manje ili više. Iako smo sad razdvojeni od Palestinaca, Albanaca, Bošnjaka; naša srca ipak kucaju zajedno.

U našoj nacionalnoj himni stoji "Ne daj zlobnicima da svrate u moju domovinu". Mi, posmatramo kao svoju braću, sve muslimane od Indonezije do Bosne, a sva mjesta na kojima žive naša braća posmatramo kao svoju domovinu. Poznajemo kao svoju domovinu. I svakoga ko napada našu domovinu, našu braću, smatramo zlobnikom.

Kao članovi turskog muslimanskog naroda, mi u svakoj prilici kažemo slijedeće: Odbrana Anadolije počinje od Azerbejdžana, Bagdada, Jerusalema, Bosne. I to nisu samo prazne riječi. Sudbinu Sarajeva ne razdvajamo od sudbine Istanbula, niti sudbinu Kudsa (Jerusalema) od sudbine Burse. Kada je počela srpska agresija, mnogi muslimani su osjetili u sebi poziv na džihad, ostavili su svoje poslove i požurili u odbranu Bosne. Otišli su i pomogli osigurati mir tamo.

Naravno, ovo nije jednostrana ljubav i zanimanje. Kad god se mi nađemo u nevolji, Gaza ili Novi Pazar nam šalju podršku - dovu. Nema potrebe ići daleko. Reis islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić je prije par godina objavio fetvu u kojoj stoji: "Farz je doviti za Tursku."

Svi smo zajedno vidjeli kako je dočekan predsjednik Erdogan u Sandžaku. Novi Pazar je bio okićen kao neki grad u Anadoliji. Na sve strane su se mogle vidjeti zastave i plakati sa mladim mjesecom i zvijezdom. Na jednom od tih plakata je pisalo: "Ovdje smo te poželjeli Predsjedniče!"

Dajmo još jedan primjer. Kada je turska fudbalska reprezentacija pobijedila Hrvatsku na Evropskom prvenstvu, Bošnjaci su izašli na ulice sa turskim zastavama, iskazujući tako svoju radost.
Naravno sve ne može ići bez problema. Katkad, svjesno ili nesvjesno, dolazi do pokušaja potkopavanja našeg bratstva.

Kad smo već naveli primjer iz svijeta fudbala, nastavimo tim putem. Ako ne griješim, bila je 2008. godina. Fudbalske reprezentacije Turske i Bosne su se našle u okršaju. U toku utakmice, već od prve minute, bosanski igrači su bili izviždani i izvikani od strane naših "navijača". Nakon prvih deset minuta, odustali smo od gledanja utakmice.

Prema nama, nacionalno znači vjersko. Očigledno je da su ovi baksuzi, siromašni i historijskim znanjem, kao što su neupućeni i u nacionalne i vjerske osjećaje.

Odmah da kažem kuda ciljam sa ovim tekstom: Jedan kolumnista je rekao riječi koje su ponizile našu bosansku braću, riječi kojima nema mjesta u našoj vjerskoj i nacionalnoj tradiciji. Te riječi kao da nisu izašle iz usta, već je otvoren ventil pokvarenosti. U ovo vjerujemo: "Muslimanu je namaz farz pet puta, a ahlak (moral) je farz 24 sata na dan".


Turski novinar, kolumnista i sportski komentator Rasim Ozan Kutahyali koji je uputio pogrdne i uvredljive riječi na račun Bošnjaka


Ono što je ovaj čovjek rekao, uradio je u svakom pogledu nedostatak ahlaka. To je tačno. Ali i ništa ne odgovoriti na to je ista stvar. Sve dok mi budemo samo nijemi posmatrači, ovakve pozicije u javnosti će biti popunjeni takvima kao ovaj.

Najjednostavnije pravilo: Insan bez ahlaka, čak iako je odabran za najprivlačnijeg na svijetu, ipak je ružan. A ružnom je i njegova sjena neprijatelj. Dok smo kod toga: oni koji su u svojim predizbornim kampanjama obećavali da će poslati nazad našu sirijsku braću koja su kod nas našla utočište, nisu ništa bolji od čovjeka koji je izrekao nemoralne stvari na televiziji.
Ovi ljudi ne stideći se lome sve i svakoga ko im se nađe na putu, čak i najsvetije pojmove i najpoštovanije ličnosti, nanijeli su, i dalje nanose veliku štetu pravu bratstva.

Šta trebamo uraditi? Ovo: trebamo odstraniti iz naših života "Četnike među nama" - one koji ne poštuju nikakvu ljubaznost koja je svojstvena čovjeku i bratskom odnosu među ljudima.


* Autor je analitičar za područje Balkana. Piše za turske dnevne novine Yeni Akit, te časopise Itibar i Cins.Ostali prilozi:
» BOSNO I HERCEGOVINO, LJUBAVI MOJA
Edward Ferguson, ambasador | 09. August 2018 14:59
» DA LI ĆE BOSNA SAČUVATI IZLAZ NA OTVORENO MORE?
Zijad Bećirević | 09. August 2018 00:03
» PATOLOŠKI LAŽOVI
Esad Krcić | 08. August 2018 20:17
» ČOVIĆ - DODIK, U IME BOGA I GRAĐANA, POVUCITE KANDIDATURE
Mr. Milan Jovičić | 08. August 2018 15:29
» RAZORUŽAVANJE JE PRIPREMA ZA GENOCID
Sead Turulja, prof. | 05. August 2018 13:12
» KRIZA (NE)ČISTE PAMETI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2018 06:26
» IZET NANIĆ, KRAJIŠKO SRCE PUNO BOSNE
Dževad Ponjević | 04. August 2018 13:14
» SMIJU LI VUČIĆ I DODIK ZAPOČETI NOVU „KOSOVSKU BITKU“
Eset Muračević | 03. August 2018 20:45
» ZAVIST, PAKOST, ZLOBA
Sead Zubanović | 02. August 2018 16:38
» OPOREZIVANJE DOZNAKA IZ INOSTRANSTVA
Zijad Bećirević | 02. August 2018 13:50
» DEPRESIJA, TUGA I OČAJ - KOD OMLADINE, KAKO IM POMOĆI
Hfz. Hako Omeragić | 01. August 2018 16:34
» KAKVO NAM JE RAZMIŠLJANJE, TAKVI SU NAM I ŽIVOTI
Ajša Čišija | 31. July 2018 16:24
» ZLOČIN U VRBANJI
Armin Čusto, dipl.iur. | 27. July 2018 22:59
» EZAN SA BOSANSKIH DŽAMIJA
Zijad Bećirević | 26. July 2018 16:33
» GDJE STANUJE NAŠ JUNAK-SPASITELJ?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. July 2018 16:50
» SREBRENIČANKA MAJKA HATIDŽA MEHMEDOVIĆ
Elmedina Muftić | 23. July 2018 15:16
» DOŠLO JE VRIJEME, DA PUZIMO I BEZ GAĆA
Mr. Milan Jovičić | 21. July 2018 15:25
» DA LI OVE IZBORE MOŽEMO SHVATITI OZBILJNO?
Tarik Delić | 19. July 2018 12:40
Ostali prilozi istog autora:
» ŠTA SE ZBIVA NA TAKSIMU?
05. June 2013 11:25