Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U povodu Dana Sandžaka i Dana državnosti Bosne i Hercegovine
TRI KULTURNA DOGAĐAJA NEDŽIBA VUČELJA U MAINZU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. November 2017. 17:11:11

Džematlije Mainza sa autorom izložbe


Islamski kulturnic centar Mainz u izgradnji

Povodom 20. novembra - Dana Sandžaka i 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjački džemat Mainz iz Mainza u Njemačkoj je u goste pozvao bužimskog umjetnika i književnika Nedžiba Vučelja, koji se u Mainzu predstavio izložbom umjetničkih fotografija pod nazivom „U sabahe rane od Une do Uvca“, promocijom Fotomonografije „Moja Una“ i književnim kazivanjem domoljubive poezije posebno odabrane za ovakve prilike. U prekrasnom i velikom prostoru otvorena je izložba fotografija prirodnih ljepota Bosne i Sandžaka sa posebnim ciklusom fotografija Une i Uvca. Osim autora u ulozi domaćina obratili su se Halil ef.Makić i Nusret Faković, koji su izrazili radost plodonosne saradnje, na ovakav način, matice i dijaspore.


Nedžib Vučelj za vrijeme poetske večeri


O autoru i njegovom radu govorio je Ševket Zukić dok su se Hasib Zuković, Fadil Trtovac, Rešad i Rifat Halilović i drugi džematlije, pobrinuli da sve bude kako treba. Kroz ove dane kulture najblistavije je bilo jedinstvo nasega naroda u dijaspori i ljubav prema domovini i zavičaju. Nedžib je za ljubitelje fotografije održao predavnje, a izložba će ostati otvorena 15 dana. Za kraj Nedžib Vučelj je darovao džematu izvezen Mostarski most u kaligrafiji i poručio da to bude simbol spajanja te da se više okrenemo posjeti ljepota Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Obzirom na naše značajne datume, Nedžib Vučelj je iz novinarskog ugla govorio o herojskoj borbi 505. Viteške brigade i liku i djelu rahmetli generala Izeta Nanića.

Nedžibova hedija Džematu Mainz


Ono što je jako zanimljivo je da je objekat džemata Mainz još uvijek u izgradnji, ali se kulturni i vjerski sadržaji odvijaju bez ikakvih problema. Sloga i čvrsta riješenost da ustraju u svojim halal nakanama i budu svijetli primjer Bošnjaka u svijetu su njihove posebne odlike za svaku moguću pohvalu.
- „Kada musafir dođe, onda se nikuda iz kuće ne izlazi, već se bude sa musafirom“, istakao je predsjednik džemata Mainz, Nusret Faković, što jasno govori kako se ovdje dočekuju, ugošćuju i ispraćaju musafiri prilikom svakog, a posebno kulturnog događaja.


Za vrijeme promocije fotomonografije Une

Sa predsjednikom džemata Mainz i prijateljima

Izložba fotografija Nedžiba Vučelja

Sa izložbe u Mainzu

Komšije i musafir

Promocija Une: Halil ef Makić i Nedžib Vučelj

Zajednička fotografija nakon otvaranja izlozbeOstali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03