Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Svi smo mi General Mahmuljin
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Iz pera bosanskog Srbina
U ALUMINIJU, DOMAĆI, UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 04. December 2017. 01:12:46

MR MILAN JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija: Iz hronologije aktuelnih događaja sa Aluminijom i našim radničkim zahtjevima, važno je napumenuti, da je ovom cjelovitom poduhvatu, bila evidentna uloga i domaće vlasti, koja više nije činila ili je loše činila, u svojoj nadležnosti, za dobro države i svih nas radnika, ove opljačkane firme.
Svakako su glavni protagonisti, ove cjelovite cirkusijade, nacionalistička stranka HDZ i njihov otac nacije, Franjo Tuđman, sa svojim doglavnicima, Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom i ostalim njihovim čimbenicima.


Evo, ovih dana, aktuelne su medijske euforične intezivne informacije iz Haga, o presudi, zloćudnoj šestorci HB i udruženom zločinačkom poduhvatu, na ovim našim prostorima.

Upravo, mi obespravljeni radnici, nehrvati, firme Alumij, već pune 22 godine, našoj javnosti ukazujemo, na domaći veliki privredni, UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT, u planetarnoj pljački državne imovine u firmi Aluminij, kao i o diskriminaciji radnika nehrvata.

Naša javnost, kao i domaći mediji, veoma malo ili nikako, reklo bi se da nehaju ili su gluhi, kada je ova problematika, veoma očita i aktuelna.

Upravo, poslije dvogodišnjeg toka sudskog procesa na sudu u Sarajevu, mi obespravljeni radnici, ponajviše Srbi, manji broj Bošnjaka i nepodobni Hrvati, očekujemo i sudski epilog, koji bi se navodno trebao okončati 05. decembra 2017. godine, o čemu će naša javnost biti obavještena.

Iz hronologije aktuelnih događaja sa Aluminijom i našim radničkim zahtjevima, važno je napumenuti, da je ovom cjelovitom poduhvatu, bila evidentna uloga i domaće vlasti, koja više nije činila ili je loše činila, u svojoj nadležnosti, za dobro države i svih nas radnika, ove opljačkane firme.

Svakako su glavni protagonisti, ove cjelovite cirkusijade, nacionalistička stranka HDZ i njihov otac nacije, Franjo Tuđman, sa svojim doglavnicima, Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom i ostalim njihovim čimbenicima.

Poglavnik je ovu stratešku ideju, koja je dio njegovog scenarija agresije na Mostar, a po kojoj su njegove i strateške firme Aluminij, Soko i ine, mogao realizirati preko svojih “čimbenika“ i podanika ali i poltrona iz vlasti Federacije koji ne mogu biti amnestirani od saučesništva u svim kriminalnim radnjama.

Dakle, veli otac nacije, Franjo Tuđman: „Aluminij iz Mostara je naš strateški interes“, što je svakako i normalno bilo, ako im je bio i strateški interes, da podjele našu Bosnu i Hercegovinu i da Herceg Bosnu, pripoje Hrvatskoj, bar se tako iščitava iz konačne presude iz Haga. U svemu ovome, nije potrebno biti mnogo mudar i pametan, za istinska saznaja, njihovih zlih nakana.Doglavnici “oca nacije“ revnosno su izvršavali svoje zadatke iz dobro naučenog scenarija, od uzurpacije i diskriminacije, do neviđene pljačke državne imovine i totalnog ignorisanja svih radničkih prava radnika nehrvata.

Najveći kriminalac Mijo Brajković i njegov nasljednik iz novijeg doba Ivo Bradvica, sa svojim brojnim saradnicima, obilato su iskoristili pasivan odnos državnih vlasti i na osnovu zakona svoje famozne Herceg Bosne, a uz pomoć korumpiranih pravosudnih organa na opštinskom nivou, uspjeli su u provedbi svojih kriminalnih i diskriminatorskih poduhvata, u okvirima i za dobrobit svoje “čistokrvne“ nacije.

Za to vrijeme, nas obespravljene radnike, Bošnjake i Srbe, svi premijeri u Vladama Federacije su lagali i obmanjivali lažnim uvjeravanjima da rade na rješenju naših problema. Međutim, Bičakčić, Behmen, Branković, Hadžipašić, Mujezinović, svi do Nikšića, zajedno sa svojim ministrima, posebno Hećom i Trhuljem, lagali su nas i samo lagali, a u principu nisu ništa ni radili. Istina je da je premijer Behmen pokušavao formirati neki Nadzorni odbor, koji, nažalost, nije smio priviriti ni na kapiju Aluminija.

Dok je na ulazu u firmu, bio jasno ispisan grafit: Srbima, Bošnjacima i psima, ulaz je zabranjen“, dotle i naše vlasti, do novembra 2013. godine, nisu mogle ni privirati u ovu firmu, iako je „fol“ u pitanju bio cjeloviti državni kapital?Iako kaže narodna: “O mrtvima sve najbolje“, ne možemo se oteti utisku da je i rahmetli premijer Hadžipašić i ponajviše “ušićario“ jer je po želji i volji pljačkaša, iz reda bojovnika sa Brajkovićem i Bradvicom, načelno dogovorio rasturanje državne imovine na štetu države i radnika, a u korist hrvatske komponente, u odnosima 44% : 44% : 12 %, ali zašto baš tako i na kojim osnovama, ostalo je za dragog Allaha/ Boga, koji jedino zna i koji je “šićar“ bio za takve nerazumne ustupke. Njegov kolega, premijer Branković, bio je iskren i javno je isticao da je ovo oko Aluminija sve rezultat političkog kompromisa, u što nikada nismo ni sumnjali, kao što nismo mogli posumnjati da je i on dobro “brkove omastio“ zakuhanom kašom...

Međutim, njihovi nasljednici i borci “za državu i čovjeka,“ premijer Nermin Nikšić i ministar Erdal Trhulj, nastavili su po istom principu u realizaciji “hadžijine“ prljave ujdurme. Poput totalnih diletanata, nalazeći i svoje interese, napravili su kardinalne poteze, pa se ispostavilo da su svi njihovi prethodnici napravili dobro ništa ne čineći, od ovoga što su oni učinili. A možda su ne čineći, pripremali teren za učinjeno? Možda?!! Jer, ovi su jednostavno kapital od 44% nazvan, tzv. nenominirani ili radnički kapital, podastrli na stol nacionalistima da ga podijele prema svojim aršinima i to, kao što sam više puta isticao, obilato Hrvatima, mrvice Bošnjacima a Srbi su totalno “sahranjeni“ zbog njihovog “ratnog doprinosa“ artiljerijom sa Čobanovog polja i sa fortica Podveležja, 1992. godine!

U dosluhu, Neka i Zlajo, sa ministrom Trhuljem, idu i dalje i shodno svojoj proklamovanoj borbi za “čovjek i državu“ obećavaju ovim istim “čimbenicima“ da će im subvencionirati cijenu potrošnje električne enrgije, na račun države i sa grbače njenih građana.

Upravo ova persona treba da ostane, kako bi završila sva svoja i Nekina obećanja za povlaštenu cijenu električne energije “Hercegovačkom divu“ na staklenim nogama. Jedino moguće i ispravno riješenje, kao nagrada za sav njihov “diletantski“ rad u proteklom periodu, od ove države i Federacije bila bi im nagrada u vidu stada ovaca, koje bi nastavili čuvati po obroncima Treskavice, Zelengore i po Gatačkom polju. “Hvala im“ za sve učinjeno i neučinjeno, posebno za “dobrobit“ radnika Aluminija srpske nacionalnosti.

Do krajnje drskosti, svojim postupcima dolazi Vlada, Fadila Novalića, koja i konačno prepušta cjelovitu upravljačku strukturu HDZ-u i da cijela situacija bude još pogubnija, ovom velikom gubitašu od preko 250 miliona maraka, firmi Aluminij, ugovorno isporučuje i električnu energiju u narednom periodu.Imajući u vidu, kako to i finansijski pokazatelji ukazuju, EPBiH je isporučivala ovu energiju po 30 Eura / po MWh, da bi svojim ostalim kupcima, morala kupovati potrebne količine po 120 Eura /MWh, čime je i sama došla u gubitke od cca 25 miliona maraka.

Građani naši, moraju znati, da to sve čine stranački vlastodršci iz SDA, koji drže javna preduzeća u svojoj nadležnosti, a svi se redom ponašaju podanički ili uliznički, prema svome koalicionom partneru HDZ-u.

U očekivanju, pozitivne presude iz suda u Sarajevu, poput onih iz Haga, mi obespravljeni radnici, kao žrtve ovoga zločinačkog poduhvata, možda će mo i biti zadovoljni, a šta će uraditi država za svoja potraživanja i potrebne zahtjeve, neka im dragi Allah bude na pomoći.Ostali prilozi:
» MOSTARSKO-HERCEGOVAČKA PARADIGMA
Mr. Milan Jovičić | 14. December 2017 18:12
» BOSNA I HERCEGOVINA - GLOBALNA RASKRSNICA
Senad Ušanović | 14. December 2017 16:18
» PUT AUSTRIJSKE VLADE TOTALNO ‘’UDESNO’’
Dženis Šaćirović | 13. December 2017 20:42
» BOŠNJAČKI GLOBALNI PRIORITETI (II DIO)
Džebrail Bajramović | 11. December 2017 20:29
» BOŠNJAČKI NAROD JE POLITIČKI OBESPRAVLJEN
Sead Turulja, prof. | 11. December 2017 17:48
» SLAVENSKI ANTISEMITIZAM ZA HEBREJE I ZA BOŠNJAKE
Amir Telibećirović | 10. December 2017 03:19
» VUKOVE „ALFABETE“
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2017 02:01
» DRŽAVNIČKI POTEZ BAKIRA IZETBEGOVIĆA
Elmedina Muftić | 07. December 2017 18:46
» BOSNA I HERCEGOVINA U VRTLOGU DOBRA I ZLA!
Senad Ušanović | 07. December 2017 16:21
» GUBITAK IDENTITETA PLAĆA SE ROPSTVOM I PONIŽENJEM
Larisa Karaosmanović | 06. December 2017 21:43
» ‘ODŽA ‘USKIĆ
Aziz Hurem | 06. December 2017 20:26
» OTROVNE EMOCIJE ZORANA ČEGARA
Elmedina Muftić | 04. December 2017 02:15
» U ALUMINIJU, DOMAĆI, UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 04. December 2017 01:50
» SANDŽAK KAO OKUPIRANA I ANEKTIRANA TERITORIJA
Dr. Rizvan Halilović | 03. December 2017 16:13
» DEMOKRATSKE PROMJENE
Haris Hojkurić | 03. December 2017 14:53
» OTVORENI POZIV DRAGANU ČOVIĆU DA PODNESE OSTAVKU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. December 2017 00:56
Ostali prilozi istog autora:
» MOSTARSKO-HERCEGOVAČKA PARADIGMA
14. December 2017 18:12
» VUKOVE „ALFABETE“
10. December 2017 02:01
» HISTERIJA POLITIKANATA
15. November 2017 17:03
» DOBRI LJUDI DANAŠNJICE
03. October 2017 21:44
» MOSTARSKA RAJA SE BUDI
29. September 2017 13:38
» AH, PUSTI DODIKOVI SNOVI
25. September 2017 16:21
» SJEĆAJMO SE NAŠEG GENIJA FIŠERA
22. September 2017 03:05