Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Esra ALBAYARK, predsjednica Savjetodavnog vijeća žena u Organizaciji islamske saradnje (OIC)
IZJAVA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA DA JE 'JERUSALEM VJEČNA PRIJESTOLNICA JEVREJA' UVREDLJIVA JE I PRIJETEĆA ZA MUSLIMANE I KRŠĆANE
Autor: AA
Objavljeno: 09. December 2017. 14:12:38


Esra Albayrak, predsjednica Savjetodavnog vijeća žena u Organizaciji islamske saradnje (OIC), u razgovoru za Anadolu Agency (AA) upozorila je kako će proces, izazvan odlukom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, najveću štetu nanijeti ženama i djeci u Palestini.

Podsjetila je kako je Savjetodavno vijeće žena u OIC-u osnovano 2016. godine na samitu Organizacije islamske saradnje u Istanbulu kojim je tada predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Naš predsjednik je tada predložio da se formira ovakvo Savjetodavno vijeće. Cilj Savjetodavnog vijeća žena je dati doprinos jačanju društvene uloge žena u islamskim zemljama, te njihovoj sve većoj zastupljenosti u političkim i ekonomskim procesima te uključivanju u pozicije na kojima se donose odluke", rekla je Albayrak.

Istakla je i kako Vijeće ima misiju i zadaću da na globalnom planu skrene pažnju te poduzme potrebne napore u borbi protiv islamofobičnih tendencija kreiranih na osnovu imidža žena muslimanki u svijetu.

"U tom smislu, Vijeće se prvi put okupilo u maju 2016. godine u Istanbulu. Predstavlja tri glavne regije iz islamskog podneblja. U Vijeću se nalazi devet žena koje su posvećene realizaciji misije i ciljeva Vijeća. Članice se biraju svake dvije godine", kazala je Albayrak.

"SAD pokazao da neće moći biti mirovni posrednik"

Na pitanje o odluci američkog predsjednika o Jerusalemu, naglasila je da je Trump na krajnje grub i neprikladan način saopćio pomenutu odluku, dodajući kako se veoma rastužila kao i, kako je rekla, svaka druga savjesna i moralna osoba.

"Ovo pitanje nije nešto što se može koristiti kao sredstvo za unutrašnju politiku. Ovo je jednostrana odluka u vezi sa Jerusalemom o kojem postoje i rezolucije Ujedinjenih nacija (UN). Ovu odluku žele nametnuti palestinskom narodu ali i ostatku svijeta. Uprkos rezolucijama UN-a već godinama svijet posmatra mirnu ali sistemsku okupaciju palestinskog teritorija. Neodgovorna izjava američkog predsjednika je ustvari očit pokušaj da se legitimizira okupacija. Ova inicijativa nije ignorisala samo Palestince i muslimanske zemlje nego i sam UN. SAD ovim nije prezao od toga da se svrsta na jednu stranu u najdubljoj krizi na Bliskom istoku te je otvoreno pokazao da neće moći igrati ulogu mirovnog posrednika. Jerusalem ima veliki značaj za sve tri monoteističke religije, ali izjava američkog predsjednika da je 'Jerusalem vječna prijestolnica Jevreja' uvredljiva je pa čak i prijeteća ne samo za muslimane nego i za kršćane koji Jerusalem smatraju svetim mjestom", ocijenila je Albayrak.

"Najveće žrtve žena i djeca"

Podsjetila je da se u Jerusalemu nalazi i Al-Aksa, prva kibla po islamu, te je tu poslanik Muhammed a.s. svratio u taj grad kada je išao na miradž (putovanje poslanika Muhammeda od Mesdžidu l-Harama u Mekki do Mesdžidu l-Aksaa u Jerusalemu, a potom i na nebeske sfere).

"Priznavanje Jerusalema kao glavnog grada Izreala, koje je izazvalo tenzije, nažalost ponovo će najviše štete nanijeti ženama i djeci u Palestini. Ova odluka, koja je pogazila osnovna ljudska prava Palestinaca, ugrozila je i nadu da će se na stotine hiljada palestinskih izbjeglica vratiti u domovinu. Obaveza i zadaća međunarodne zajednice prema palestinskom narodu, posebno prema djeci i ženama, je da spriječi ovu odluku", kazala je Albayrak.

"Nije vrijeme za podjele"

Dodala je kako vjeruje da se može uraditi mnogo više za žene iz Palestine, podsjetivši da je Savjetodavno vijeće žena OIC-a nedavno održalo skup pod nazivom “Ally For Future” koji je okupio uspješne mlade osobe iz 50 islamskih zemalja, uključujući i Palestinu.

"Najvažnije je da se međusobno bolje poznajemo kako bi mogli ojačati naše veze između žena islamskog svijeta. Vidjeli smo da je nakon upoznavanja mnogo lakše razviti kulturu solidarnosti. U tom smislu, važno je povećati liderske sposobnosti naše omladine kao i njihove kapacitete za rješavanje problema bez obzira na političke i društvene uvjete u kojima se nalaze", rekla je predsjednica Savjetodavnog vijeća žena u OIC-u.

Naglasila je da ženama u Palestini nedostaju osnovne životne potrebe, kao i sigurnost.

"To su sigurnost, pristup osnovnim socijalnim uslugama te zdravi uvjeti za jačanje sektora proizvodnje. Međunarodne organizacije kao i islamske zemlje imaju veliku odogovornost kako bi se to na kraju i realiziralo. Nije vrijeme za međusobne podjele. Vrijeme je da se svi narodi koji pridaju značaj miru u svijetu ujedine u cilju riješavanja ovog problema", kazala je Albayrak.

"Apel Jevrejkama"

Poručila je da i Jevrejke imaju značajnu ulogu kada se radi o poduzimanju napora u cilju postizanja mira.

"Žene su preuzele ulogu u procesima posredovanja, što je postalo općepoznato. Moje mišljenje je kako žene ipak trebaju preuzeti još aktivniju ulogu u smjeru brže izgradnje mirovnih inicijativa. Znam da u tom smislu postoje različite skupine, uključujući i Jevreje. I sama imam prijateljice Jevrejke koje su pravedne i savjesne i s kojima sam dosta bliska. Znam da se one aktivno suprotstavljaju okupatorskim politikama države Izrael te pokušavaju da u javnom mijenju na Zapadu upozoravaju na ovo pitanje. Dio su različitih inicijativa kao što je pokret BDS (Boycott, Divestment, Sanctions). Vjerujem da ovi pokreti trebaju ojačati te da i Jevreji izvrše snažniji pritisak zbog odluka izraelske države kojima se ignorišu ljudska prava", istakla je Albayrak.

Na kraju je naglasila da je posljednjih dana teško zadržati optimizam, naglasivši kako ipak vjeruje u ljudsku savjest, kao i u zdrav razum i kapacitet za rješavanje problema.Ostali prilozi:
» TO JE KOMPANIJA KOJA DAJE ŠANSE MLADIM IZUMITELJIMA
Namik Alimajstorović | 05. March 2019 14:09
» U MOJOJ KNJIZI SAČUVALA SAM MIRISE I UKUSE ZAVIČAJA
Bošnjaci.Net | 18. February 2019 17:46
» OD RAZNOSAČA NOVINA DO KNJIŽEVNIKA
Esad Krcić | 04. February 2019 01:09
» LJAJIĆ I UGLJANIN SE NE BOJE BOGA
Esad Krcić | 28. January 2019 19:38
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
AA | 26. January 2019 15:11
» PLAVSKO JEZERO - DRAGULJ KOJI NESTAJE?
Esad Krcić | 18. January 2019 20:49
» POLITIČKA EMANCIPACIJA SANDŽAKA JE DUG I TEŽAK PROCES
Halil Džananović | 17. December 2018 13:43
Ostali prilozi istog autora: