Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje za javnost Novog bošnjačkog pokreta povodom najave nove inicijative EU za zapadni Balkan
NBP: POZDRAVLJAMO NOVU INICIJATIVU EU ZA ZAPADNI BALKAN;
Autor: B.net
Objavljeno: 13. December 2017. 15:12:21


Novi bošnjački pokret ( NBP ) pozdravlja najavu nove inicijative Evropske unije u pogledu priključenja šest država zapadnog Balkana u EU, međutim nedopustivo je da Bosna i Hercegovina bude svrstana iza Srbije, Crne Gore, Makedonije, te da bude tretirana kao Kosovo.

Međunarodna zajednica ima itekako odgovornost u pogledu zastoja na Evroatlanskom putu Bosne i Hercegovine na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma i od njih se očekuje da poduzmu konkretne poteze i izvrše pritisak na vladajuće strukture da ubrzaju slanje odgovora na upitnik Evropske komisije. Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini ima efikasne instrumente kojima je moguće prinuditi organe vlasti da budu ekspeditivnije te da preuzete obaveze blagovremeno završe, a što im do sada prolazi bez ikakve odgovornosti i sankcija.

Međunarodna zajednica na osnovu dosadašnje prakse nosilaca vlasti u BiH treba biti svjesna da do ključnih dogovora u vezi reforme zakonodavstva i društva neće doći jer očito da vladajućim strukturama nije cilj vladavina prava i uređeno društvo.

Novi bošnjački pokret poziva Visokog predstavnika da iskoristi svoje nadležnosti i obezbijedi provođenje ključnih reformi, jer Bosna i Hercegovina zaostaje na putu integracije u NATO i EU. Ako se to prepusti na volju domaćih neodgovornih političara, možemo zaključiti na osnovu dosadašnjeg iskustva, da taj posao nikada neće biti završen.

Ujedno pozivamo i administraciju Sjedinjenih Američkih Država da se jače uključe i angažuju u Bosni i Hercegovini kako bi naša država konačno dobila punopravni status u NATO-u i EU.
Nisu nas iznenadili stavovi EU prema BiH koja je bila najveća žrtva najgorih zlodjela na Balkanu poslije Drugog svjetskog rata, svrstavajući nas u zadnju grupu za priključenje EU.

Umjesto da nam se olakša put prema Evropskoj uniji nama se stvaraju još veće poteškoće i daje se podrška retrogradnim i separističkim idejama i političkim konceptima da i dalje mogu da nastave sa svojim politikama čineći Bosnu i Hercegovinu nefunkcionalnom državom, piše u saopćenju Novog bošnjačkog pokreta.
Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: