Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Povodom usvajanja prijedloga Zakona o akcizama u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, rukovodstvo SDU BiH daje sljedeće saopštenje za javnost:
VLAST JE ZAKONOM O AKCIZAMA OBEZBJEDILA LOGISTIKU ZA IZBORE 2018. GODINE
Autor: B.net
Objavljeno: 15. December 2017. 14:12:00


Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su jutros poslije četiri sata usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH. Za ovaj zakon glasala su 22 zastupnika, a 20 ih je bilo protiv. Glavna izmjena zakona o akcizama se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cijene cestarina. Međutim, ključni problem kod Zakona o akcizama je da se ta sredstva ranije nisu trošila namjenski i mi u SDU ne vjerujemo da će se sa takvom praksom prekinuti u budućnosti.

No, interesantnije od te bezočne pljačke javnih sredstava o kojoj bruji tzv. opozicija, je činjenica da pored brojnih neslaganja, međusobnih javnih optuživanja, teških riječi i ličnih uvreda po novinama, kada je u pitanju novac koalicija koja je na izgled uvijek na rubu pucanja, funkcionira perfektno. Sinoć su u Parlamentu BiH po pitanju Zakona o akcizama pale sve maske i potvrđena je činjenica da su u politici samo interesi vječni. Možemo slobodno konstatirati da su kategorije stida i srama sinoć umrle, te da od sinoć niko od političara iz opozicije nema više pravo da drži moralne lekcije bilo kome.

Dok se poslanici opozicije i pozicije utrkuju u držanju moralnih lekcija u Parlamentu BiH, njihovo pametovanje građani njima plaćaju preko 60.000,00 KM godišnje, dakle do 5.000,00 KM mjesečno što znači da poslanici mogu potrošiti pola zagarantirane mjesečne penzije dnevno. Na sve to, ovim zakonom će se kao posljedica povećanja cijene goriva podići i troškovi života čime se dodatno dovodi u pitanje životni standard građana koji žive na ivici siromaštva. Umjesto povećanja životnog standarda, pred izbore 2018. godine svjedočit ćemo otvaranju novih gradilišta i razrovanim ulicama od čega neće biti neke veće koristi za građane, a na mnogim gradilištima nikad neće biti ništa sagrađeno.

Na sve ovo mi u rukovodstvu SDU BiH se pitamo da li u državnim institucijama zaista sjede ljudi koji znaju i razumiju šta se dešava oko njih ili su u pitanju klasični socijalno neosjetljivi snobovi koji od izobilja u kojem žive ne vide patnje običnog čovjeka. Zar su toliko slijepi da ne vide da se u gradu Sarajevu u narodnim kuhinjama dnevno podijeli 120.000 obroka, što znači da u prosijeku svaki četvrti stanovnik glavnog grada navečer liježe gladan. Ta činjenica nije spriječila poslanike da sinoć izglasaju nove namete građanima, kako državna administracija ne bila na gubitku i ne bi nove autoceste gradila od smanjivanja vlastitih primanja ili iz crnih budžeta za izbore, piše u saopćenju SDU BiH.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ: ĆAMIL DURAKOVIĆ - ČUDO BOSANSKOG (NE)OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. January 2019 13:36
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: