Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI BOŠNJAČKIH VIJEĆA IZ BIH, SRBIJE I CRNE GORE: ZAŠTITI IDENTITET BOŠNJAKA
Autor: AA
Objavljeno: 23. December 2017. 15:12:11


Predstavnici Bošnjačkih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije/Sandžaka i Crne Gore danas su u Sarajevu potpisali Protokol o saradnji. Prema riječima Nedžada Mulabegovića, predsjednika Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, riječ je o protokolu koji bi trebao doprinijeti zaštiti identiteta Bošnjaka na Balkanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Da ne bude zabune, određene koordinacije i suradnje u definisanim segmentima su postojale i prije ovog protokola. Na zajedničkom sastanku prije mjesec i nešto dana, kada smo posjetili i Novi Pazar i Podgoricu, shvatili smo da određene stvari treba precizirati i obezbijediti kontinuitet suradnje ovih vijeća“, kazao je Mulabegović, te dodao:

“Što se tiče same suradnje, ona će se odvijati u okvirima ustavno definisanih sadržaja vijeća u Srbiji i Crnoj Gori, da ne bi bilo refleksija i konotacija vezano za potencijalne političke aktivnosti. Našu suradnju želimo usmjeriti u nekoliko segmenata. Prvi jako bitan za sve Bošnjake jeste bosanski jezik. Na našu sreću, njegov status je definiran i u Srbiji i u Crnoj Gori. U Srbiji već ove godine bosanski jezik, kao jezik Bošnjaka, se primjenjuje i u srednjim školama. Tu imamo jedan paradoks, s jedne strane priznavanje i korištenje u edukacionom sistemu u Srbiji i s druge strane problemi sa priznavanjem bosanskog jezika u dijelu BiH, Republici Srpskoj.“

Mulabegović je dodao da je obaveza sva tri bošnjačka vijeća na ovim prostorima da aktivno daju doprinos u zaštiti bosanskog jezika. Po njemu, druga još bitnija stvar na kojoj treba raditi je enciklopedija Bosne i Hercegovine.

“Ne želimo da pravimo svoje posebne enciklopedije, kao što je situacija sa već obavljena dva toma 'Hrvatska enciklopedija BiH', premda ne znam šta to znači. Kao i priprema za izdavanje enciklopedije Republike Srpske. Želimo da radimo integralnu enciklopediju BiH u kojoj će i Bošnjaci, kao i ostala dva naroda imati svoje mjesto u historijskom, kulturološkom, tradicionalnom i bilo kojem drugom smislu“, istakao je Mulabegić.

Protokol predviđa osnivanje koordinacionog tijela koje će u kontinuitetu pratiti realizaciju aktuelnih projekata i analizirati i ulaziti u modalitete novih projekata i saradnje u svemu tome. Mulabegović je na kraju dodao da će, koliko budu mogli, dati podršku Bošnjacima koji žive u Makedoniji, Hrvatskoj, Albaniji i na Kosovu.Ostali prilozi:
» SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
Eset Muračević | 22. October 2018 20:49
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37