Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Kako učiniti dobro drugima
BOŠNJAČKI BUNAR HAJRATI U AFRIČKIM ZEMLJAMA
Autor: B.net
Objavljeno: 24. December 2017. 02:12:29


Treba li bi znati važnost pijaće vode, ali i koliko puta smo čuli da je voda izvor života(?), što najbolje govori kolika je uloga vode u održavanju života svih živih bića. U ovom slučaju ćemo samo nakratko istaknuti ulogu vode u održavanje života ljudskog bića. Voda je od izuzuetne važnosti i neophodna je za funkcioniranje ljudskoga tijela. Prema istraživanju stručnjaka, organizam odraslog čovjeka sastoji oko 60 odsto vode, opet to zavisi o mjestu ili podneblju življenja, a uz to i tjelesna težina. Evo neki podataka:

- ‘Voda u ljudskom organizmu služi za bolji rad zglobova, podmazujući ih i omogućavajući im gipkost, regulira tjelesnu težinu i hrani mozak i leđnu moždinu. Ne sadrži je samo krv, nego i svi ostali organi u tijelu. Tako, primjerice, srce i mozak čini 3% vode, pluća 83%, a kosti su 31 posto vode.
Čovjek dnevno kroz znoj, mokrenje i fekalije izgubi do tri litre vode, koju treba nadoknaditi. Zbog toga je hidratacija izrazito važna. Ovisno o konstituciji, spolu i mjestu življenja, različita je i potreba za vodom. Tako se muškarcima preporučuje popiti između 2,5 i 3,7 litara vode dnevno, dok je za žene ta količina manja i iznosi od 2 do 2,7 litara’, ovo su konstatacije stručnjaka.

Možemo li sada zamisliti naseljena područja afričkih zemalja u kojima su zbog nedostatka pijaće vode ugroženi ljudski životi. U brojnim mjestima izvora nema da izvoru na površinu, tako da je stanovništvo tih mjesta izloženo ižednjavanju, zarazama i nažalost umiranju.

Allah dž.š. je stvorio čovjeka kao jedino razumno biće. Čija misija na zemlji, između ostaloga, treba biti da vodi brigu o sebi ali i drugima. Tako je i u slučaju nabavke, odnosno trajnom obezbjeđivanju vode za najugroženija područja, odnosno stanovništvo afričkih država: Obala Slonovače, Gambija, Mali, Gana, Togo, Burkina Faso, Nigerija…. Ovim povodom angažiralo se nekoliko Bošnjaka da svoje sunarodnike da od svoje zarade potaknu i izdvoje sredstva i izgrade trajni hajrat, tj. bunar sa pijaćom vodom u nekoj od pomenutih država potakne.

Radi se o dubinskom bušenju bunara, više desetina ili pak stotina metara, te izvlačenje na površinu podzemnih čistih i pijaćih voda. Nekoliko Bošnjaka, bar koliko je sudeći po objavi na Facebooku Harisa Hećimovića i Aldina Kajmakovića, angažirali su se da u pomenutim državama izgrade 1000 bunara sa pijaćom vodom. Kako smo uspjeli utvrditi prema Kajmakovićevoj zadnjoj objavi, do sada je izgrađeno 728 bunara.Među donatorima i graditeljima ovih hajrat bunara najviše je Bošnjaka koji žive širom svijeta. Bošnjaci svoj hajrat najčešće nazivaju po Bosni, Sandžaku, ali i po svojim roditeljima ili po imenu samih donatora.Iz New Yorka, Ismet Pjetrović sa braćom Šefketom, hadži Muhamedom, Rafetom i Safetom, sagradili su bunar pred dušu njihovog oca rahmetli hadži Šaćira Pjetrovića.

Drugi bunar, u svrsi sadake, sagrađen je pred dušu rahmetli Igbale (Salih) Radončić, čija su sredstva, nakon preseljanja, ostala kod njene sestre Maliće Pjetrović, koja je povela brigu da na najbolji način budu usmjerena, odnosno da se sagradi trajni hajrat bunar koji će biti na usluzi muslimanima u jednoj od afričkih zemalja.

Treći bunar, Ismet i Ljutvija Pjetrović, sagradili su kao svoj trajni hajrat.Kako smo saznali, ranije je h. Smajle Srdanović također sagradio hajrat bunar pred dušu njegove rah. sestre Selvije Baković-Srdanović, dok je jedan dio članova Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku do sada sagradio dva bunara.
Neopisiva je radost mještana u onim mjestima u kojima se sagradi bunar. Vjerujemo da će neko od naših čitatelja obradovati drugoga i sebe.

Molimo Allaha dž.š. da olakša stanovnicima afričkih zemalja i da nagradi pokretače ove humane akcije, kao sve one koji su od svog imetka odvojili i sagradili trajni hajrat – bunar pitke vode. Amin!
Ostali prilozi:
» BOŠNJAČKI MALIŠANI BOSNI S LJUBAVLJU
B.net | 04. March 2019 21:18
» SITI SVEGA ŠTO DRŽAVA NUDU, ODLAZE
Selvija Ferizović | 25. February 2019 19:48
» SDP-SDA KOALICIJA SKRNAVI STARA MEZARJA
Asmir Bihorac | 22. February 2019 17:57
» KOLJAČKI MUZEJ DRAŽE MIHAILOVIĆA
Al Jazeera | 21. February 2019 03:25
» “DRŽAVNI LOPOV” SA LIČNOM KARTOM PUTUJE SVIJETOM
Said Šteta | 17. February 2019 16:09
» BOSANSKI JEZIK U GRADU BRECHTA I MOZARTA
Haris Halilović | 13. February 2019 14:07
» BOSNA NI NA NEBU NI ZEMLJI!?
Hakija Đozić | 05. February 2019 19:07
» POJEDINCI NA SPISKOVE ZA MEDALJU OTPORA STAVLJALI SAMI SEBE
Eset Muračević | 02. February 2019 17:31
» USPJEŠNA BOSANSKOHERCEGOVAČKA ZAJEDNICA U EDMONTONU
Remza Lagarija | 22. January 2019 13:53
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI U INTERNACIONALNIM PROJEKTIMA
Senada Đešević, prof. | 15. January 2019 17:23
» NOVI IZAM U BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ POLITICI
Fikret Hafizović | 30. December 2018 21:31
Ostali prilozi istog autora:
» NAŠE VRIJEME TEK DOLAZI
12. March 2019 17:13