Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

"BATONOVE PRIČE" AUTORA SAIDE ŠTETE PROMOVIRANE U GAZI HUSREV-BEGOVOJ BIBLIOTECI U SARAJEVU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. December 2017. 13:12:07

Promotori knjige


Zasigurno će zažaliti ljubitelji knjige koji su mogli, a nisu prisustvovali promociji knjige „Batonove priče“ čiji je autor književnik i novinar Said Šteta. Organizator promocije Oro Ibrišimović, inače predstavnik „Legološkog udruženja u BiH“ čiji je osnivač njegov otac, istaknuti književnik, rahmetli Nedžad Ibrišimović, još od jula mjeseca radi je na pripremi i ugovaranju ove promocije.

„Dijete iz Gorice“, kako neizostavno sebe predstavlja po svom rodnom selu u pitomoj Hercegovini, Said Šteta je i ovu promociju učinio posebnom. Puno je duše i emocija bilo posloženo u velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke, 23. decembra 2017.godine, gdje je zajedno sa svojim promotorima, i djevokama i djevojčicama, inače djeci teških ratnih vojnih invalida, junaka njegovih priča, na najiskreniji način knjigu predstavio publici.


ljubitelji pisane riječi


Knjiga „Batonove priče“, o kojoj je sa sociološkog, antropološkog, ali i duboko religioznog aspekta, govorio uvaženi profesor, miljenik sarajevske publike, profesor Mustafa Spahić-Mujki, označena je kao svjedočenje, kao iskreno kazivanje, a ne samo priča.

Zatim je o knjizi govorio mr. sci. Fatmir Alispahić, publicista, koji je i na koricama knjige ostavio svoj pečat. Po umijeću pisanja reportaže u koju je, kako je kazao, autor ugradio pjesničku dušu, Fatmir Alispahić je autora povezao sa, „kraljem reportaže“ književnikom i novinarom, rahmetli Isnamom Taljićem. Za knjigu „Batonove priče“ preporučio je da bude obavezna lektira bošnjačkoj djeci, gdje je na emotivno nabijen, potpuno iskren način autor svjedoči o junacima naše prošlosti, bez i jedne trunke mržnje spram drugog i drugačijeg. Sve u cilju kako ne bi zaboravljali, jer zaborav znači neki novi genocid.


Ehlimana Dedić: Srebrenički inferno


Urednik knjige mr. sci Amir Ismić, inače jedan od junaka iste, pričao je o detaljima nastajanja priča i izmamio suze kod publike.

Na kraju obratio se i sam autor Said Šteta, tvrdeći da je knjiga istina, i nije kako su to neki predrasudom opterećeni, gledanje preko nišana, nego ispisana sudbina junaka koji su nakon teškog ranjavanja ostali ljudi, uključeni u razvoj društva, podizanju zdrave porodice i međusobnom uvažavanju bez nakaradnog gledanja u prošlost. Autor je naglasio da je to simbolika Batona, Ilirskog junaka koji se znao suprostaviti Rimskoj carevini, kako su to i njegovi junaci u minulom ratu, samo zato što vole jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uobičajeno je završio pjesmom „Zašto si tužan Bošnjače?“


Ajla Gluhić: Bosanski pastorale


Moderator promocije bio je Bajro Perva, novinar i književnik, dok su u zabavnom dijelu nastupile djevojke: Ajša Luković i Belma Dedić, recitatori, Ajla Gluhić flauta, Sara Gluhić gitara, Ehlimana Dedić solistica i Amina Džinalić violina.

„Batonove priče“ tako nastavljaju svoj časni put do čitalaca, i već iza Nove godine slijede promocije u Bosanskoj Krajini.


Ajša Luković: recitartorka

Sara Gluhi: Ljubavna serenada

Čitateljica Nazifa sa autoromOstali prilozi:
» PUT PREMA SEBI
B.net | 01. March 2019 18:01
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
Bošnjaci.Net | 17. February 2019 15:03
» SERIJAL TRIBINA «KULTURA PAMĆENJA U BOŠNJAKA»
Mensud Alićušić | 14. January 2019 18:38
» ŽIVOT I OBIČAJI MUSLIMANA
Mehmed Meša Delić | 02. January 2019 17:11
» OVO JE ROMAN O SVIMA NAMA DRAGIM LJUDIMA
Eset Muračević | 05. December 2018 21:11
» „BATONOVE PRIČE“ IZMAMILE SUZE U MAGLAJU
Bošnjaci.Net | 26. November 2018 17:20
» „BATONOVE PRIČE“ PROMOVISANE U STUPNOM DOLU
Tim Bošnjaci.Net | 21. October 2018 00:39
» NAJPRODAVANIJI SLIKAR U BOSNI I ŠIRE DANAS JE UPRAVO SAMOUKI SLIKAR
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11. October 2018 17:46
» ISPOVIJEST O ČOVJEČNOSTI
Mela Hadrović Murić | 02. October 2018 14:40
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03