Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Prof. dr. Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije BiH
ARHIV FEDERACIJE BIH POSTIGAO NAJBOLJE REZULTATE U POSLJEDNJIH DESET GODINA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. December 2017. 19:12:33
Prof. dr. Adamir Jerković: Postigli smo najbolji rezulat u historiji arhiva


Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine završio je ovu poslovnu godinu sa izvanrednim rezulatima, najboljim u posljednjih deset godina. Sa malo sredstava ova federalna institucija je ne samo ostvarila plan nego ga višestruko premašila u svim segmentima poslovanja. Prema riječima direktora prof. dr. Adamira Jerkovića svi ahrivi sa prostora bivše Jugopslavije nalaze se na marginama društva i aktuelne vlasti, ali Arhiv Federacije već godinama dokazuje da nije društveni marginalac. Čak ni u uslovima prepolovljenog budžeta koji je 2008. godine iznosio 861 hiljadu maraka, a u ovoj godini svega 495 hiljada maraka.

Iako se svake godine budžet smanjivao, Arhiv Federacije je pokazivao da može i u takvim okolnostima raditi dobro. Dr. Jerković ističe da događaji od 7. februara 2014. kada su gorjeli arhivi u podmetnutom požaru u Predsjedništvu BiH, dokazali su našu tezu da bez digitalizacije arhiva nema uspješnog pamćenja prošlosti. U vezi s tim ističe da je Arhivu Federacije za digitalizaciju i osavremenjivanje rada potrebno između 250 i 300 hiljada maraka. Novac smo tražili, ali to je, valjda, zbog siromaštva društva ostao naš naš nedosanjani san. Zasad tog novca nema. Svjesni da je digitalizacija neumitan proces opredijelio nas je u Arhivu Federacije prije nekoliko godina da se odreknemo prava kupovine automobila. Odlučili smo da za taj novac nabavimo nukleus prve mašine za digitalizaciju. Danas smo ponosni na 42.000 jedinica koje godišnje digitaliziramo u Arhivu Federacije“, - riječi su prvog čovjeka Arhiva Federacije.

Podsjetili su, također, da su prošle godine predali na upotrebu čitaonicu koju su izgradili sobrovoljnim radom zaposlenih i sredstvima kojih smo se odrekli. To je danas jedna od najboljih čitaonica na prostoru regije sa mnogo korisnika.

Kod svih drugih arhivisitičkih pokazatelja postignuti su izvanredni rezulati najbolji u proteklih deset godina prema arhivisitičkim standardima.

Fondovi su obogaćeni listom „Oslobođenje“, koje se sada od prvog do posljednjeg broja nalazi u Arhivu Federacije BiH. Ipak, ističu da su još uvijek podstanari i napominju da bi trebalo što prije riješiti prostor.

Arhiv Federacije ambasador u mnogim zemljama

Ali, glavna preokupacija Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine jeste predstavljanje Bosne i Hercegovine u svijetu. Prema njihovih riječima to čine veoma dobro.

„Postali smo u pravom smislu riječi ambasadori naše zemlje na međunarodnoj sceni. Ovih dana vratili smo se iz posjete Nacionalnom arhivu Azerbejdžana gdje smo udarili temelje našim odnosima koji će se završiti potpisivanjem Memoranduma o saradnji i razumijevanju za koji dan. Prvi korak Arhiva Federacije BiH biće organizacija izložbe o genocidu koji su u Hodžaliju februara 1992. počinili vojnici susjedne države Jermenije. Jermenci su tom prilikom izmasakrirali 613 osoba.

U Bakuu ćemo izložiti „Srebrenički inferno“. To je reprezentativna međunarodna izložba koja je dosada pokazana u 30 prijestolnica na četiri kontinenta, odnosno u 40-tak gradova svijeta u kojima je prikazan naš dokumentarni film o genocidu nad Bošnjacima. Širom svijeta pokazane su i naše izložbe „Sarajevski atentat“. Krajem avgusta ove godine izložili smo naše postavke „Sarajevski atentat“ i „Prvi svjetski rat“ u Kaunasu u Litvaniji. Odazvali smo se tako pozivu Litvanaca da im se pridružimo u obilježavanju 100. godišnjice samostalnosti Republike, kaže direktor Arhiva Federacije prof. dr. Adamir Jerković.

Napominje da će u maju 2018. Arhiv Federacije izložiti u Rigi, na stogodišnjicu baltičke države Latvije, „Sarajevski atentat“, a u septembru iste godine u glavnom gradu Estonije Tallinnu. Prema riječima direktora u Arhivu Federacije se osjećaju počastvovanim što su ih pozvali između toliko evropskih arhiva na obilježavanje 100-te godišnjice postojanja.

Ove godine su, pak, baltički arhivi u Sarajevu prikazali svoje izložbe u kojima su predstavili njihovu borbu za nezavisnost. Arhiv Federacije će u aprilu ove godine biti domaćin Poljskom državnom arhivu koji će se predstaviti sa izložbom „Masakr u Katinskoj šumi“ kada je sovjetski NKVD 1939. likvidirao 26.000 zarobljenih poljskih oficira.

U septembru 2018. godine Arhiv Federacije će ugostiti kolege iz Republike Gruzije, sa njihovom izložbom o Prvoj demokratskoj republici Gruziji iz 1918., - rečeno je na današnjoj konferenciji za štampu na kraju veoma uspješne 2017. godine.Ostali prilozi:
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
» INZKO, ZABRANITE LAŽNU KOMISIJU I ZABRANITE NEGACIJU HOLOKOUSTA I GENOCIDA U SREBRENICI I BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. February 2019 21:48
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
Mr. Milan Jovičić | 04. February 2019 16:50
» JE LI OSUĐENI RATNI ZLOČINAC MOMČILO KRAJIŠNIK ZLOKOBNI VJESNIK NOVOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. February 2019 14:10
» INDIVIDUALNO I KOLEKTIVNO, ZAUSTAVIMO NEGACIJU GENOCIDA NAD BOŠNJAČKIM NARODOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. January 2019 16:10
» KO JE VELIKI BRAT U SRBA - VUČIĆ ILI DODIK?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. January 2019 02:15
Ostali prilozi istog autora:
» SVEMU SU KRIVI POKVARENI KALENDARI
17. February 2019 15:03