Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SIPA, JASNA: U HAN PIJESKU I VLASENICI HAPSILI SMO PO ZAKONU I JASNIM NAREDBAMA
Autor: NAP
Objavljeno: 28. December 2017. 16:12:31


U povodu sve češćih i kako su ih nazvali organizovanih aktivnosti pojedinaca, udruženja i pojedinih medija, usmjerenih protiv Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a nakon lišavanja slobode tri lica na području Vlasenice i Han Pijeska dana 20.12.2017. godine, u cilju tačnog informisanja javnosti, SIPA se oglasila saopćenjem.

-Kad su u pitanju konkretne istražne aktivnosti i lišenja slobode predmetna četiri lica (tri lica po naredbi i jedno lice zbog narušavanja javnog reda i mira prilikom ralizacije akcije) na području Vlasenice i Han Pijeska, iste su provedene u skladu sa zakonom i po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda BiH.

U vezi sa realizacijom ove operativne akcije, policijski službenici SIPA-e postupili su potupno zakonito i pravilno, te su prije realizacije akcije pripremili operativni plan i procjenu, na osnovu kojih je nadležna organizaciona jedinica predložila odobravanje upotrebe Jedinice za specijalnu podršku, samo u odnosu na jedno lice i na jednu lokaciju, obzirom da su prikupljene informacije ukazivale na mogući otpor i ugrožavanje sigurnosti policijskih službenika, jer su aktivnosti pojedinih lica (prijeteće i druge poruke na društvenim mrežama i druge aktivnosti), davale dovoljno osnova da se predmetna operativna akcija provede na način kako je to i učinjeno.

Navedenu opravdanost potvrđuje i činjenica da je jedno lice zbog svojih postupaka prilikom realizacije operativne akcije (narušavanje javnog reda i mira ometajući ovlašteno službeno lice prilikom vršenja službene radnje) moralo biti lišeno slobode upotrebom sredstava prinude, a što potvrđuje i prekršajni nalog koji je istom izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, na kojem je navedeno lice prihvatilo odgovornost za opisani prekršaj.

Osim navedenog, naglašavamo da je dva dana prije realizacije akcije (18.12.2017. godine) SIPA obavijestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje je bilo upoznato sa planiranim aktivnostima i koje je pružilo pomoć u realizaciji akcije, te se ovom prilikom zahvaljujemo rukovodstvu i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj pomoći tokom cijelokupne realizacije akcije.

Kad su u pitanju navodi o prekomjernoj upotrebi sredstava prinude, informišemo javnost da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, nakon provedenog postupka, utvrdilo da su upotrebljena sredstva prinude u odnosu na dva lica (sredstva za vezivanje u odnosu na jedno lice i fizička sila uključujući i sredstva za vezivanje u odnosu na drugo lice), da su ista bilo opravdana i srazmjerna, te potpuno zakonita i pravilna u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima BiH i Pravilnikom u upotrebi sile.

Ranije smo objavili demanti u kojem smo argumentovano osporili određene medijske objave o navodnim sastancima i drugim aktivnostima rukovodstva SIPA-e i Ministarstva bezbjednosti BiH, a koje se odnose na predmetnu operativnu akciju.

Naglašavamo da SIPA djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrovane organizacije ili udruženja, bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda i pojedinaca u BiH. SIPA svakodnevno provodi mjere i radnje iz zakonske nadležnosti na području cijele BiH, te ovakve aktivnosti određenih pojedinca, udruženja i pojedinih medija mogu negativno uticati na obavljanje poslova i na ugrožavanje bezbjednosti rukovodstva i službenika SIPA-e.

S obzirom na navedeno, SIPA će poduzeti sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom, a vezano za ovakve aktivnosti, koje osim ugrožavanja bezbjednosti policijskih službenika, mogu predstavljati govor mržnje i ometanje ovlaštenih službenih lica u obavljanju zakonitih radnji, te pritisak na rad pravosuđa. O navedenim aktivnostima SIPA je obavijestila Tužilaštvo BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i dr.

Pozivamo nadležne institucije i javnost da pruže podršku SIPA-i u obavljanju svojih zakonom propisanih nadležnosti, koje imaju za cilj stvaranje bezbjednijeg okruženja za sve građane BiH, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost i opredjeljenje – navodi se u saopćenju SIPA-e.Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI O FETVI U KAIRU
B.net | 17. October 2018 14:47
» PLAVSKI SREDNJOŠKOLCI ODIGRALI POZORIŠNU PREDSTAVU "ASKA I VUK"
Senada Đešević, prof. | 11. October 2018 17:54
Ostali prilozi istog autora: