Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi bošnjački pokret: Saopćenje za javnost povodom najave SBB-a da će njihovi ministri podnijeti ostavke
NBP: PARADOKSALNA IGRA SA MINISTRIMA SBB-A, U FUNKCIJI PRIPREME TERENA ZA KANDIDATURU RADONČIĆA ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTA BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 02. January 2018. 14:01:38


Na političkoj sceni BiH, u dijelu bošnjačkog establišmenta, prisutno je ogromno uzaludno trošenje energije na personalne sukobe jer su svi bošnjački lideri, po nepisanom pravilu, u nepomirljivom sukobu, dok su država i narod na irelevantnom mjestu na njihovim listama prioriteta. U jučerašnjem postupku SBB-a samo se potvrđuje pravilo da su bošnjački lideri spremni da partikularne i lične interese ostvaruju na štetu države i naroda i da u tim igrama bez granica ne postoji donja linija koju povlači opći interes, moralni kodeks ili ljudsko dostojanstvo. Nažalost, bošnjački lideri su u ove tri decenije demokratske prakse na djelu pokazali da nema toga šta nisu spremni da pogaze da bi demonstrirali lična uvjeranja, a na kraju se ispostavljalo da iza toga ne stoje nikakvi principi već sam nezasita sujeta.
Zbog toga, kao primjer, navodimo objavu medija, čiji je vlasnik gosp. Radončić, u kojoj stoji da će svi ministri podnijeti ostavke, osim državnog ministra Ismira Juska. Ako malo bolje analiziramo način opozivanja ministara na državnom i federalnom nivou, onda nam postaje jasnije zbog čega je izuzetak pomenuti državni ministar. Naime, prema Zakonu o radu Vijeća ministara BiH, državni ministri podnose ostavke premijeru, a njihova ostavka stupa na snagu s danom podnošenja, što implicira da ako bi ministar Jusko podnio ostavku, njegova ostavka bila bi automatski prihvaćena, jer je državni premijer po Zakonu mora prihvatiti. S druge strane, Ministri na federalnom nivou podnose ostavku predsjedniku Federacije BiH, koji je može, ali i ne mora prihvatiti, a trenutno o tome bi odlučivao gosp. Marinko Čavara. Ovakva igra SBB-a je izrazito obmanjujuća, jer time se poigrava s institucijama vlasti, a što je još važnije, ovim činom šteti bošnjačkom narodu koji neće/će imati isključivo formalne ministre, koji zbog ličnih interesa neće štiti grupaciju ispred koje su izabrani.
NBP je bio upoznat sa mogućim scenarijem u vezi ministara iz SBB-a, sa ciljem da se kompromituje Vijeća ministara i sruši rejting gosp. Denisa Zvizdića kao predsjedavajućeg Vijeća ministra, kao i prijetnje paraliziranja federalne Vlade i kompromitovanja premijera gosp. Novalića, a time i SDA. Međutim, da li članovi SBB-a razmišljaju o poslijedicama politike koje vodi njihovo rukovodstvo? Šta to znači u ovom trenutku za državu Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod?
Očito da je ta paradoksalna igra sa ministrima SBB-a isključivo u funkciji pripreme terena za kandidaturu njihovog predsjednika gosp. Radončića za člana Predsjedništa BiH ispred Bošnjaka – jer se ne želi preuzeti odgovornost za učešće u vlasti i želi se u izbornoj kampanji nastupati sa stanovišta opozicije. NBP u ovom slučaju ne želi da bude niti medijator niti advokat bilo koje strane, ali smo duboko zabrinuti zbog avanturističkih postupaka koji prijete da ugroze funkcionalnost države.
Ovakav postupak SBB-a je isključivo moguć u Bosni i Hercegovini, jer su ostale države svojim zakonskim odredbama zaštitile svoje građane od potencijalnih raspuštanja institucija na ovaj način kako to pokušava SBB, jer je nelegitimno nekoliko mjeseci pred izbore izaći s pozicije i tražiti legalitet za naredne četiri godine s mjesta opozicije. Iskreno se nadamo da će birači prepoznati i sankcionisati ovaj ispad SBB-a na narednim izborima, a NBP se dalje pita - da li je aktualiziran podanički scenarij gdje upravo predstavnici bošnjačkog naroda - u krajnjem ishodu unošenja haosa u bošnjačkom političkom diskursu - trebaju da potpišu disoluciju države Bosne i Hercegovine, a time i nestanak Bošnjaka sa ovih prostora?
Prije svega, građani Bosne i Hercegovini ne zaslužuju da budu taoci bošnjačkih personalnih sukoba, ličnih sujeta i partikularnih interesa u nemoralnoj igri koja nas cementira za dno u regionu, Evropi, a i cijelom svijetu. Građani Bosne i Hercegovine očekuju od bošnjačkih lidera da budu predvodnici na putu reformi i prosperiteta, a ne da u ključnim momentima neodgovorno i ucjenjivački povlače sve rapoložive poluge političke moći, te ličnim ambicijama podređuju opći progres. Takvim neogovornim postupanjem bošnjački lideri samo produbljuju krizu, komplikuju već uveliko složenu društveno-političku situaciju u zemlji i otežavaju ionako težak život većine građana BiH koji preživljavaju na rubu siromaštva. Politička scena u BiH zaslužuje da ima konstruktivnu opoziciju, ali i funkcionalnu poziciju koja će moći izaći sa jasnim stavovima o onome što je dobro urađeno, a i o onome što nije dobro urađeno i što bi se moralo popraviti, jer samo na taj način možemo tražiti odgovornost za anomalije, a, također, moći ćemo i nagraditi kvalitetno urađene poslove koji idu u korist države!
Očito da ovakvim neodgovornim ponašanjima bošnjački lideri i dalje se predvodnici u guranju države BiH u propast i njene građane u beznađe jer ovakvim potezima se neće otvarati nova radna mjesta koja će zaustaviti trend odlaska mladih iz zemlje, već naprotiv, samo će pogoršati ionako već loše stanje u društvu i državi, piše u saopćenju Novog bošnjačkog pokreta.Ostali prilozi:
» U ČETVRTAK DŽENAZA ZEJDU DUKMENIĆU (1964 - 2019)
Bošnjaci.Net | 14. February 2019 01:28
» BAL VAMPIRA U TUTINU
Asmir Bihorac | 10. February 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora: