Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NATO Štab za NAP: Učešće OS BiH u obilježavanju 9. januara mora biti odobreno u lancu komandovanja
MINISTARSTVA ODBRANE BIH: NEMA NIJEDNOG ZAHTJEVA ZA ANGAŽOVANJE OS BIH POVODOM 9. JANUARA
Autor: NAP
Objavljeno: 05. January 2018. 14:01:57


Iz Ministarstva odbrane BiH potvrdili su za agenciju Patria da do danas nije zaprimljen niti jedan zahtjev za angažiranje pripadnika OS BiH za obilježavanje 9. januara.

- Obavještavamo vas da povodom obilježavanja 9. januara, do sada niko od zvaničnika ili institucija iz Republike Srpske ili Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije uputio službeni zahtjev za angažiranje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, odnosno pripadnika 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - navode iz MO BiH.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH kazao je za Radiosarajevo da još nije donio odluku te da će ona zavisiti od stava organizatora.

- Ako organizator bude smatrao, što je do sada rekao, da to ne treba, naravno da neću. Onda je odgovornost na njima što se pripadnici Trećeg puka RS neće pojaviti. Ja čekam da vidim šta će biti njihov stav.

On je kazao da je Republika Srpska donijela zakon o 9. januaru koji niko nije osporio, nije predmet osporavanja na Ustavnom sudu.

- Što se mene tiče, time su ispunjeni svi zakonski uvjeti da se može angažirati Treći puk RS, ali ako domaćin to ne želi, onda nemam namjeru da se namećem. Domaćin skupa je predsjednik Milorad Dodik. Prema onome što je do sada tvrdio, meni je jasno da on to ne želi - kazao je Ivanić.

No, Ivanić ne bi ni mogao uputiti zahtjev za izvođenje Trećeg puka RS na obilježavanje 9. januara bez konsenzusa članova Predsjedništva BiH. Jedino bi mogao tražiti izvođenje Počasne jedinice OS BiH koja je posebna formacija. Sve je izvjesnije da takvog zahtjeva neće ni biti.

NATO Štab za NAP: Učešće OS BiH u obilježavanju 9. januara mora biti odobreno u lancu komandovanja

NATO Štab Sarajevo očekuje da se učešće jedinica OS BiH u svečanim aktivnostima, uključujući i Dan RS-a, odvija u skladu sa važećim zakonskim propisima, kazali su za agenciju Patria iz NATO Štaba Sarajevo.

- Učešće pojedinačnih pripadnika OS BiH u svim svečanim aktivnostima, uključujući i Dan RS-a, mora biti isključivo po odobrenju lanca komandovanja i mora biti u skladu sa odgovarajućim propisima - navode iz NATO Štaba.

Vlasti RS već su proglasile 9. januar neradnim danom i najavile učešće svih pripadnika MUP RS. Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je poručio da im ne trebaju pripadnici OS BiH.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH kazao je za medije da su stekli svi uslovi za učešće Trećeg puka OS na obilježavanju Dana RS. U novembru 2015. godine Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim ovaj praznik. NSRS u oktobru 2016. godine je usvojila Zakon o danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik. Ivanić je kazao da niko nije zatražio ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Ministarstvo odbrane BiH moralo bi odlučiti po zahtjevu koji je upućen za anagažovanje pripadnika OS BiH na Danu RS. Odgovor na pitanje da li je Ivanić uputio takav zahtjev još uvijek nismo dobili iz MO BiH.

Prema Zakonu o odbrani, o izvođenju Trećeg puka OS BiH, kao i druga dva puka odluku donosi Predsjedništvo BiH konsenzusom. Svaki član Predsjedništva BiH ima pravo na Počasnu jedinicu OS BiH koja je posebna formacija.Ostali prilozi:
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: