Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

USTAVNOM SUDU BIH UPUĆENA APELACIJA ZA OCJENU USTAVNOSTI ZAKONA O DANU RS
Autor: AA
Objavljeno: 08. January 2018. 17:01:13


Devet delegata u Vijeću naroda Republike Srpske potpisalo je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi osporavanja Zakona o Danu RS, odnosno 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska, koja je ovoj instituciji predana 5. januara, javlja Anadolu Agency (AA).

"Neprihvatljivo je da se nastavi obilježavati jednostrano 9. januar kao dan entiteta imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH, koja je jasno kazala da se taj datum ne može obilježavati kao dan entiteta, imajući u vidu i stav Venecijanske komisije, smatramo da je to neprihvatljivo činiti u budućnosti", izjavio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

On je nakon sastanka sa poslanicima iz Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjačkim i hrvatskim delegatima u Vijeću naroda RS-a povodom obilježavanja Dana RS rekao da su učesnici dali punu podršku ovoj inicijativi.

"Tražimo od Tužilaštva BiH da obavijesti javnost šta su uradili po pitanju neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče 9. januara i ranijih odluka Ustavnog suda, a to je održavanje neustavnog referenduma o danu eniteta RS", kazao je Salkić.

Pozvali su vlasti RS-a da u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH i na bazi mišljenja Venecijanske komisije, te Ustava ovog entiteta otvore jasnu diskusiju, transparentu proceduru kako bi došli do zajedničkog datuma koji će obilježavati kao dan ovog entiteta.

"Pošto se predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti RS sistemski, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprotstavljaju odlukama Ustavnog suda BiH, to potvrđuju odluke Ustavnog suda BiH, očigledno je da se demokratski instituti zlopupotrebljavaju od strane javne vlasti RS", kaže Mujo Hadžiomerović, jedan od potpisnika ovog zahtjeva.

On je istakao da je postignut ustavnopravni legitimitet zahtjeva, jer je bilo potrebno da ga potpiše sedam delegata, a potpisalo ga je devet, među kojima i dva delegata iz reda hrvatskog naroda.

"Ovaj datum je sporan za nas povratnike, treba se naći datum da se uvaže i naša i bošnjačka tijela, ne mora biti 1. mart, ali ni 9. januar", rekao je Žejko Stipić, potpisnik apelacije iz reda hrvatskog naroda.

Odgovarajući na pitanja novinara, Salkić je istakao da nisu govorili o prijedlogu koji datum bi mogao biti obilježavan kao dan ovog entiteta, ali da "ono što je sigurno, Ustavni sud BiH je utvrdio da to ne može biti 9. januar".

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru 2015. godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u RS obilježava kao "dan RS-a". Sud je utvrdio kako je 9. januar kao "dan RS-a" neustavan, odnosno da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine. Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za "dan Republike Srpske" podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

U septembru 2016. godine u RS-u je proveden referendum na kojem su se građani izjasnili po pitanju "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?". Prethodno je Ustavni sud BiH odbio zahtjev Narodne skupštine RS-a za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Nakon referenduma je Narodna skupština usvojila Zakon o Danu RS gdje se navodi da se "na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike".

Prema najavama, u utorak, 9. januara, u Banjaluci Milorad Dodik, predsjednik RS-a, dodijeliće odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a u centru grada biće organizovan svečani defile. Osim toga, održva se svečana akademija i prijem, dok će u večernjim časovima na Trgu Krajine biti organizovani koncerti domaćih i gostujućih izvođača.Ostali prilozi:
» SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
Eset Muračević | 22. October 2018 20:49
Ostali prilozi istog autora:
» ZATVORENA BIRALIŠTA U BIH
07. October 2018 19:37