Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD/
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 11. January 2018. 20:01:17

Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija / nacionalni šahovski majstor /


ZNALI STE: Da je Svjetska šahovska federacija FIDE, osnovana je 20. jula 1924. u Parizu, a njeno geslo glasi.

Da su veliki državnici, svjetski umovi, književnici, umjetnici, sportisti i obični ljudi, igrali ŠAH,kao veoma interesantnu, kompleksnu, umnu, inspirativnu i inteligentnu, zabavnu igru. Nije bez razloga, poznati svjetski velemajstor i izjavio: „Žalim svakog čovjeka, koji nije spoznao šah, ljubav i muziku“.
Da je, poznati Univerzitetski profesor, mađarsko-američki državljanin, Arpad Elo, kreirao priznati rejting sistem, koji je FIDE, 1970, godine prihvatila i do danas je u upotrebi, za vrednovanjem svih igrača šaha, od početnika do vrhunskih velemajstora i svjetskih prvaka. Ovaj je sistem, upravo, realan odraz i pokazatelj vrijednosti svakog rejtingovanog šahiste u svijetu.

Niste znali za, našeg Dušana Duleta Sekulića, na čijim se upravo, šahovskim tablama sa figurama, masovno igra ova šahovska igra.

Naš Dule, kako ga mi šahisti i njegovi prijatelji, poznavaoci, često oslovljavamo, ima zlatne ruke, koje će realizirati veoma osmišljeni, razumni i prihvatljivi dugogodišnji projekat, izrade i masovne proizvodnje šahovskog pribora, table i figure, izuzetno lijepo modelirane, oblikovane i izrađene od drveta, najčešće, moguće i od plastike ili nekog metala.


Internacionalni šahovski majstor Dušan Dule Sekulić


Dakle, naš Dule, je i najveći proizvođač, u našem regionu (bivše Juge) i najveći distributer ovih garnitura, na kojima često ili svakodnevno, mnogi od nas igramo, šahovsku igru, ne znajući mnogo o njihovom proizvođaču.
Dušan Sekulić, rođeni Zemunac i Beograđanin sa Bežanijske kose, gdje, upravo, vodi svoju sopstvenu porodičnu firmu, sa suprugom i sinom, tzv. "Kasa komerc" (Caissa commerce), te proizvodi sve, kako bi se igrala ova plemenita i zabavna igra.

Naš Dule, je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, te kao bivši novinar i u više navrata je mijenjao firme, svoju profesionalnu orijentaciju i hobi igranja šaha, kao dugogodišnji i vrsni internacionalni šahovski majstor, konačno je i sintezirao i aktivirao i ovu firmu i konkretnu proizvodnju, što je u veoma uspješnpj funkciji, već punih 26 godina.
Kako i sam veli, u intervju Telegrafu, „Završio sam ekonomiju, ali je moje studiranje, više, bilo usputno. Šah mi je, oduvek, bio glavni predmet interesovanja. Promenio sam jedno četiri-pet firmi, probao sam, čak, i šahom profesionalno da se bavim ali sam video da je to dosta teško, pa sam na kraju osnovao svoju firmu i počeo ovo da radim. Spojio sam profesiju i hobi, i u tome sam, evo 25-26 godina“ /završen citat/.Niste znali, da su nedavno, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon šetnje Knez Mihajlovom posjetili su Kalemegdan, gdje su dva državnika odigrali kratku partiju šaha, upravo sa figurama našeg Duleta.
Mi, mostarski šahisti i šahovski klub „Mostar“ izuzetno smo ponosni, da je, naš Dušan Dule Sekulić, bio naš višegodišnji aktivni igrač, da je dao i svoj puni doprinos i našem najvećem šahovskom uspjehu.


Šahovska ekipa ŠK „Mostar“ naš Dušan Sekulić, drugi sa desna


Šahovska ekipa ŠK „Mostar“ na takmičenju u Neumu 2011 godine, u sastavu sa slike, sa proslavljenim velemajstorom i nekadašnjim omladinskim pravakom svijeta Bojanom Kurajicom, IM Dušanom Sekulićem i Muhamedom Borićem, NM Milanom Jovičićem, MK Vegom Ivicom, MK Amarom Salihovićem i našim FIDE sudijom Omerom Faladžićem, kao prvaci Federalne A lige, plasirali smo se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Često je, naš Dušan Sekulić – Dule, duša od čovjeka, u svakome pogledu,a što bi mi Bosanci rekli „ ljudski mehlem“, sa svojim proizvodnim programom, uz učešće u neposrednom takmičenju, na brojnim šahovskim turnirima, širom ovoga regiona, u ulozi i prodavača svojih figura, tabli, šah. satova, brojnih šahovskih knjiga, domaće i strane šahovske literature i raznih šahovskih suvenira.

Ali, uvijek po povratku iz Mostara i druženja sa našim šahistima, naš Dule se nije nikada vraćao u svoj Beograda, bez čuvenog mostarskog bureka i raznih pita, za svoju saradnicu, životnu saputnicu i poštovanu suprugu.

Dakle, hvala ti, dragi naš Dušane Sekuliću, za tvoje dugogodišnje druženje sa nama šahistima, hvala ti na tvojim umjetničkim proizvodima i za tvoju nadahnutu i veoma uspješnu igru, za naš šahovski klub.
Bio nam, uvijek živ i zdrav i redovno nam navraćao u naš i tvoj lijepi Mostar, jer kako nam i naše geslo, veli GENS UNA SUMUS.Ostali prilozi:
» DŽAN ŠLJIVO ZABLJEŽIO PRVU POBJEDU U PROFESIONALNOM BOKSU
Eset Muračević | 16. December 2018 01:50
» EDON PRUTI - CENTARHALF (U18) FC BURNLEY
Namik Alimajstorović | 23. October 2018 14:22
» FC SANDŽAK POTOPIO ULCINJ NA STATEN ISLAND-U
B.net | 03. October 2018 15:47
» HALILHODŽIĆ NA KORMILU NANTA
| 02. October 2018 19:36
» NEW YORK: FC SANDŽAK VS SONS OF QUEENS 3:3
B.net | 18. September 2018 16:25
» PREMINUO LEGENDARNI BOKSER MARIJAN BENEŠ
NAP | 04. September 2018 15:01
Ostali prilozi istog autora:
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
13. February 2019 14:00
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
04. February 2019 16:50
» GLEDAJMO ISTINU U OČI!
17. January 2019 15:17
» „ĆIRILICA“ ZA „DODIKOVCE“
30. December 2018 20:55
» NAŠA DOMOVINO, PONOSNA I PRKOSNA!
18. December 2018 17:49
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43