Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SVAKI SVJESNI ČLAN DRUŠTVA POSJEDUJE KORISNI POTENCIJAL ZA DOPRINOS NAŠOJ LJEPŠOJ BUDUĆNOSTI
Autor: B.net
Objavljeno: 12. January 2018. 18:01:05


U utorak 9. januara 2018. godine u prostorijama Bošnjačke nacionalne fondacije u Sarajevu održano je predavanje/tribina: "U KORAK S VREMENOM - Upravljanje projektima i fondovima" na kojoj su izlagači bili Dr. Mersada Nuruddina Agović i Naida Spahić Kajović.

Kako i sama tema govori na predavanju je bilo riječ o čovjekovoj potrebi da ide u korak s vremenom, da zna prema zahtjevima naprednog društva projekat definirati, pripremiti ga i napisati po pravilima Evropske unije i svih međunarodnih zajednica. Razgovaralo se o timskom radu, podjeli uloga, poslova i zadataka, o vremenu pripreme projekta kao i vremenu njegove realizacije, samom uspjehu i njihovim rezultatima i implementaciji projekta kao i njegove samoodrživosti.

"Nakon jednog ili više pokušaja da realiziramo neki projekat naše iskustvo se značajno obogaćuje, znanje povećava, a samim tim i mogućnosti za nove poduhvate - istakla je Dr. Agović - danas postoje razni priručnici za metode i tehnike realizacije projekata sa raznim temama i na nama je samo da izgradimo dobru volju za djelovanje ove vrste. Konkretno, postoje smjernice za planiranje, pisanje i realizaciju veoma korsinih projekata..." - navodi Agović.

U pisanju projekata, kako je između ostalog istakla, potrebno je u uvodom dijelu lijepo, uredno i konkretno opisati temu i program projekta, navesti njegove ciljeve i prioritete, budžet i ono što je najvažnije, poštovati kriterije i zahtjeve samog tendera, te uredno priložiti svu potrebnu dokumentaciju.

Naida Spahić Kajović je govorila o prihvatljivim troškovima projekta, na koji način se donacije traže od EU i svih drugih međunarodnih organizacija koje doniraju svake godine određena sredstva za razvoj civilnog društva BiH. Opisala je i pisanje projekta korak po korak i naglasila šta je to najvažnije u samom pisanju projektnog prijeloga.

Prisutnima je data mogućnost da iskažu svoja iskustva i potrebe u vezi navedene teme. Zaključeno je da ovakvih djelovanja treba imati što više kako bi svima bila dostupna mogućnost da uskažu svoje potencijale.

Razumijevanjem projekata, njegovom pripremom i realizacijom mogu se uspješno afirmirati ljudska prava u društvu, zastupati ugrožene grupe i kategorije društva, realizirati razne pozitivne reforme, pomoći uređivanje odnosa između religije i države, podržati proces pravde, pomirenja i dr.

Ovo predavanje je bilo prvo u nizu budućih tribina "U korak s vremenom".
Ostali prilozi:
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: