Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Nakon sastanka delegacije SAD-a s vođama PYD/PKK-a
ERDOGAN PORUČIO SAD-U: NE MOŽETE SLATI ORUŽJE TERORISTIMA PA GOVORITI "MI SMO STRATEŠKI PARTNERI"
Autor: AA
Objavljeno: 13. January 2018. 18:01:13


Delegacija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) posjetila je jučer naselja u sjevernoj Siriji koja je ranije okupirala teroristička organizacija PYD/PKK, javlja Anadolu Agency (AA).
Delegacija Državnog sekretarijata SAD-a predvođena Maxom Martinom se sastala s takozvanim zamjenikom kopredsjedavajućeg PYD/PKK-a Aldarom Halilom te s Fevzeom Yusufom i Bedranom Ciya Kurtom, takozvanim zvaničnicima terorističke organizacije PKK koji su za tu priliku u sjeverni dio Sirije doputovali iz iračke regije Kandil, koja slovi kao baza PKK-a.
Tokom sastanka predstavnici terorističke organizacije PYD/PKK su američkim zvaničnicima iznijeli zahtjev za uspostavljanjem federalnog uređenja Sirije.
Delegacija je potom posjetu nastavila u Kobaniju (Aynularab) gdje je održan sastanak s takozvanim zapovjednikom SDG-a, organizacije koju PYD/PKK koristi kao paravan u Siriji, Ferhadom Abdijem Sahinom koji koristi kodno ime Sahin Cilo.
Američka delegacija se prilikom posjete sjeveru Sirije sastala i s članovima Skupštine Rakke, koju je PYD/PKK osnovao kako bi vlast u toj regiji predstavio kao civilnu. Tokom sastanka je razgovarano o obnovi razrušenog grada.
Cilo već duže vrijeme rukovodi oružanim akcijama u sjevernom dijelu Sirije, a operacije na terenu u velikoj mjeri sprovodi u skladu sa nalozima američkih dužnosnika, što je ranije u intervjuu za Anadolu Agency (AA) izjavio Talal Silo, odbjegli glasnogovornik PYD/PKK-a.
"Između Cila i administracije SAD-a postoji potpuna koordinacija", izjavio je Talal Silo.
Max Martin je bio član delegacije SAD-a na sastancima o Siriji koji su na inicijativu Turske i Rusije održani u Astani, glavnom gradu Kazahstana. Martin nije nazočio posljednjem sastanku.
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je danas u turskom gradu Elazigu kritikovao Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog slanja oružja teroristima u Siriju, te poručio kako SAD ne može slati hiljade kamiona oružja teroristima pa onda govoriti kako je strateški partner s Turskom, javlja Anadolu Agency (AA).

U fokusu Eroganovog obraćanja bila je borba protiv terorizma.

"S operacijom u Idlibu uništavamo zapadno krilo ovog koridora. Ako se teroristi u Arfinu ne budu htjeli predati, sve tamo ćemo im srušiti na glavu, neka se zna", poručio je Erdogan.

Kazao je kako je njegova zemlja odlučna u borbi protiv terorizma, te da će jama smutnje biti zatvorena.

"Kao što smo jučer uništili 3.000 pripadnika ISIS-a na potezu od Jarabulusa do Al-Baba, sutra ćemo ovdje ako treba uništiti još toliko. Kako god, mi smo odlučni da zatvorimo ovu jamu smutnje", poručio je Erdogan.

Erdogan je ponovo uputio kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi sa oružjem koje ova država isporučila teroristima u regiji, kazavši kao se se jedan dio toga već prodaje na crnom tržištu.

"Pozivam još jednom one saveznike koji podržavaju terorističke organizacije u Siriji da sebe još jednom preispitaju", kazao je Erdogan, te dodao:

"Samo od početka 2017. godine, Turska to pomno prati, znate li koliko je SAD poslao oružja terorističkoj ogranizaciji u Siriji? 4.900 kamiona. Mi to znamo. Ovakvo savezništvo je nemoguće, ovakva strateška solidarnost je nemoguća. Otići ćeš PYD-u, otići ćeš YPG-u, dati im oružje, a onda doći nama i kazati 'mi smo strateški partneri', to vam niko neće povjerovati."

Erdogan je dodao kako više niko ne vjeruje u priču SAD-a kako oružje koje se šalje u Siriju neophodno američkim vojnicima koji se tamo nalaze.

Kako je rekao, time se tvrdi da je svakom vojniku potreban jedan kamion oružja.

"Istina se ne može ukloniti tako što se teroristima daju uniforme, a na zgradu u kojoj se nalaze istakne zastava vaše zemlje. Jedan dio hiljada kamiona naoružanja koji je isporučen u regiju se već počeo prodavati na crnom tržištu, jedan dio se već počeo koristiti protiv nas", poručio je Erdogan.Ostali prilozi:
» PUTIN SLETIO U BEOGRAD, DOČEKAO GA VUČIĆ
Hina | 17. January 2019 13:29
Ostali prilozi istog autora: