Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Vogošći dogovorene aktivnosti oko obilježavanja još jednog mjesta zatočenja
SEADIN DŽEMAILOVIĆ DINO MUČEN JE OD STRANE SRPSKIH SNAGA I MUČKI UBIJEN U VOGOŠĆI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 16. January 2018. 15:01:45

Sastanak u Vogošći Seadin Džemailović DinoSeadina Džemailovića Dinu u julu 1992. godine na „Špicastoj stijeni“, srpske snage su ga nakon različitih vidova fizičke torture mučki ubili.
Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini posjetio je danas (16.01.2018.) Vogošću gdje je u radnoj posjeti Uduženju boraca „Bosnae Zelene beretke“ ove općine sa Hasanom Dolovcem, predsjednikom ovog agilnog udruženja, njegovim saradnicima i Zijadom Kadrićem, pomćnikom načelnika Općine Vogošća za boračko invalidsku zaštitu, razgovaro na temu proglašenja prostorija ovog udruženja mjestom zatočenja.

Naime, tokom odbrambeno-oslbodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine u prostoru gdje je danas smješteno Udruženja boraca „Bosnae Zelene beretke“ općine Vogošća, između ostalih, bio je zatočen i Seadin Džemailović Dino, tridesetčetverogodišnji pripadnik 3.čete, drugog bataljona 105. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, zarobljen je u julu 1992. godine na „Špicastoj stijeni“, a kojeg su, srpske snage, nakon različitih vidova fizičke torture mučki i ubili. Njegovo tijelo posredstvom Državne komisije za razmjenu na slobodnu teritoriju je prebačeno 29.10.1995.godine. O smrti ovog hrabrog borca govori Spomen ploča unutar prostorija Udruženja boraca „Bosnae Zelene Beretke“ općine Vogošća kojom su članovi ovog udruženja 2008. godine obilježili mjesto njegovog stradanja.

- Dogovorili smo danas da se u narednih 60 dana prikupe svjedoćenja preživjelih logoraša i druga dokumentacija vezana za ovaj prostor u koji su tokom minulog rata, prisilno, zatvarana lica nesrpske nacionalnosti, rekao je Jasmin Mešković. Nakon toga ćemo u saradnji sa Udruženjem boraca „Bosnae Zelene beretke“, Općinom Vogošća i drugim, srodnim udruženjima adekvatno obilježiti ovaj prostor kako bi on, uz druga mjesta zatočenja na području Vogošće, budućim naraštajima svjedočijo o golgoti kroz koju su prolazili građani naše zemlje.

Zijad Kadrić u ime Općine Vogošća izrazio je spremnost da ova lokalna zajednica podrži inicijativu agilnog Udruženja boraca „Bosnae Zelene beretke“ o obilježavanju ovog prostora te da ga uvrsti u kalendar obilježavanja značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.godine a koji govore o stradanju građana.

-Ono što se adekvatno ne dokumentuje i obilježi kao da se nije ni dogodilo, rekao je Zijad Kadrić. Otuda ova inicijativa „Zelenih beretki“ zaslužuje poštovanje i podršku.


Jasmin Mešković, Hasan Dolovac, Zijad Kadrić i Alija GluhovićOstali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
12. February 2019 15:25
» HAMZIĆ: OVAJ ŽIVOT I NIJE ŽIVOT
17. November 2018 12:40
» RAPSODIJA ZA VUKOVAR
11. November 2018 15:49
» SEVDALINKU IMA KO DA ČUVA
28. October 2018 14:26
» JESU LI „LOPOVI“ DŽABA KRALI
22. October 2018 21:51
» SRCE U ZAGRLJAJU NEBA
22. October 2018 20:49