Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MAJKE SREBRENICE ĆE RAZGOVARATI S HRVATSKOM PREDSJEDNICOM: ŽELIMO SMIRITI TENZIJE
Autor: AA
Objavljeno: 16. January 2018. 16:01:19


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović večeras stiže u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom koje će se, pored predstavnika državnog vrha, sastati i s članicama Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Sastanak će biti održan u poslijepodnevnim satima u prostorijama Ambasade Hrvatske u BiH. Prisustvovat će i predstavnice drugih udruženja žena s područja istočne Bosne i Podrinja.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe", potvrdila je da će se s Grabar-Kitarović sastati sutra u prostorijama Ambasade Hrvatske u BiH i da je sastanak predložio ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio. Povod sastanka je projekat koji se tiče studenata iz susjedne zemlje.

"Naravno, još jednom ćemo joj se zahvaliti na posjeti Potočarima gdje je izjavila da je tu bio genocid, suosjećala sa nama i poklonila žrtvama. Ostalo zavisi od toga razgovora, u kojem pravcu će ići", pojasnila je Hotić.

Sedam bošnjačkih nevladinih udruga među kojima je i "Majke Srebrenice" zajedničkom izjavom je u septembru prošle godine osudilo predsjedničine izjave kojima se upozorava na povećanu opasnost od radikalizma u BiH.

"Ako bude institirala ili dala neku naznaku u vezi s pismom koje smo uputili nakon njene izjave da u BiH postoje teroristi mi smo reagovali i možemo popričati. Ne želimo paliti vatru nego smirivati tenzije. U svakom slučaju, dobro nam dođu dobri međuljudski odnosi, međususjedni, međudržavni", izjavila je Hotić.

One se, kako je kazala, neće izvinjavati zbog njihovog pisma i reagovat će svaki put kada osjete potrebu ili ugrožavanje na bilo koji način.

"Njena izjava je bila suvišna, nepotrebna. Mi branimo svoju zemlju, a isto tako smo zahvalne svima onima koji žele doći kod nas i odaju počast žrtvama", poručila je Hotić.

Grabar-Kitarović će posjetiti Sarajevo, Srednju Bosnu, Tuzlu i Posavinu.

Hrvatska predsjednica će sutra u Sarajevu biti dočekana uz najviše državničke počasti, potom će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a planiran je i razgovor delegacija dvije države, nakon čega će biti upriličeno obraćanje medijima. Grabar-Kitarović će posjetiti Parlamentarnu skupštinu BiH i održati sastanak s kolegijima oba doma te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićom.

Iz Ureda predsjednice Hrvatske neslužbeno doznajemo kako je najavljen i susret sa kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom.

Drugi dan posjeta, četvrtak, bit će posvećen obilasku Srednje Bosne, samostanu Guča Gora, tvornici u Novoj Bili, gdje je i Hrvatska bolnica fra. Mato Nikolić. Posjetit će i Vitez gdje će se susresti sapredstavnicima tamošnje lokalne samouprave, potom Katolički centar "Ivan Bosco" u Žepču i Usoru.

U petak, Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja službeni posjet u Tuzli, gdje će posjetiti Franjevački samostan "Sv. Petra i Pavla", nakon čega će otputovati u Derventu i Orašje.Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11