Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Predsjednici udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa"
MUNIRA, SA „BALKANSKOM KRALJICOM“ SI TREBALA OTIĆI U AHMIĆE, STUPNI DO, HAN PLOČU...
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 18. January 2018. 01:01:51

Poštovana majko Munira, Srebrenica jeste najdublja rana bošnjačka, ali vjerujte - ništa manje ne bole ni rane Prijedora, Ključa, Bratunca, Vlasenice, Foče, Višegrada, Ahmića, Han Ploče, Stupnog Dola. Da li ste svjesni okrutnosti svoje izjave? Možete li zamisliti kakvu ste ranu nanijeli preživjelim žrtvama Ahmića i drugih stratišta Bošnjaka? Znate li da je tromjesečni Sead Ahmić jedna od 116 žrtava hrvatskog ili ustaškog zločina u Ahmićima i da mu do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci?


Taman kad pomislim da me više ništa ne može iznenaditi, te da smo kao narod prebolovali sve bolesti čiji uzročnici su poltronstvo, kriza identiteta, odsustvo potpune svijesti o onome što jesmo i šta smo sve kroz historiju preživjeli, o jedanaest genocida, a naročito o posljednjoj trodržavnoj agresiji na našu domovinu i genocida nad našim bošnjačkim narodom, - osvjedočim se da smo daleko od onog stanja svijesti, koje biva uzrokom Allahove pomoći i promjene našeg stanja.

Poštovana majko Munira, obraćam vam se ovim pismom, kako bih vam opisala bol koju ste mi nanijeli vašom izjavom u povodu posjete predsjednice R Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Draga majko Munira, vi ste zajedno sa ostalim Majkama Srebrenice, Prijedora, Višegrada, Foče, Vlasenice, Bratunca, Zvornika, Bijeljine, Ključa i ostalih gradova naše zemlje, kao i majkama naših uzoritih šehida, bile moje kraljice, na koje sam duboko ponosna. Danas ste svojom izjavom, vlastitom rukom skinuli krunu sa svoje glave i bacili je u blato, pred noge žene, nedostojne da gazi po ovoj svetoj zemlji bosanskoj, natopljenoj krvlju šehidskom. Ne može se poreći vaša borba za istinu o genocidu u Srebrenici, zato sam vam beskrajno zahvalna, naravno kao i svim majkama koje su zajedno sa vama dobile bitku da istina o genocidu u Srebrenici bude vidljiva čitavom svijetu. Ali vam to ne daje pravo da gazite po drugim žrtvama Bošnjaka, ili da za jedan lažni osmijeh „balkanske kraljice“, kako joj volite od milošte tepati, prodajete istinu o zločinima nad Bošnjacima, počinjenim od strane naroda kojem pripada vaša „kraljica“. Reći da ne znate šta se desilo u Ahmićima je ravno negiranju genocida, i to samo da biste ugodili uhu žene, koja će kako sutra pogaziti sve što je rekla, kao što je pogazila i ono što je rekla pri prijašnjim susretima. Vaša oduševljenost Kolindinom izjavom da je u Srebrenici izvršen genocid, u najmanju ruku je glupa, jer istina o genocidu u Srebrenici je davno dobila svoje ime, i Kolindina izjava je apsolutno nebitna, jer nije ni iskrena ni čovječna, a to Kolinda pokazuje time što nema moralnog digniteta da ode u Ahmiće, za koje vi tvrdite da ne znate šta se tamo desilo, i pokloni se žrtvama zločina protiv čovječnosti koje su pale od ruku politike čiji je pravni i idejni sljedbenik upravo vaša „kraljica“. Vaša „kraljica“ je morala puno prije Srebrenice doći na Stupni Do, Han Ploču, Ahmiće, jer tamo je ispit njezine dobre volje, empatije i čovječnosti. Nedopustivo je da kao majka i žena žrtva genocida dajete ovakve izjave i veličate osobu koja osporava pravosnažnu Presudu Međunarodnog suda za ratne zločine za UZP, u slučaju hrvatske šestorke, koja odaje pomen osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku i ostalim osuđenim zločincima, zbog počinjenih zločina nad narodom kojem pripadate.


Reakcija bh žrtve na nekontrolisanu izjavu (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Poštovana majko Munira, vi imate pravo na svoj stav, imate pravo i da volite koga hoćete, ali nemate pravo da sa tako važne pozicije dajete ovakve izjave, jer ove izjave su jako opasne, uvredljive i bolne. Strašno mi je ako vi ne znate šta se desilo u Ahmićima; još mi je strašnije s kakvom ste hladnoćom i smirenošću govorili da vas se to ne tiče. A zar je moguće da se vas ne tiče šta se dešava sa Bošnjacima diljem svijeta?

Poštovana majko Munira, Srebrenica jeste najdublja rana bošnjačka, ali vjerujte - ništa manje ne bole ni rane Prijedora, Ključa, Bratunca, Vlasenice, Foče, Višegrada, Ahmića, Han Ploče, Stupnog Dola. Da li ste svjesni okrutnosti svoje izjave? Možete li zamisliti kakvu ste ranu nanijeli preživjelim žrtvama Ahmića i drugih stratišta Bošnjaka? Znate li da je tromjesečni Sead Ahmić jedna od 116 žrtava hrvatskog ili ustaškog zločina u Ahmićima i da mu do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci? Znate li da još 29 žrtava tog zločina nije pronađeno, među njima su i babo i mama bebe Seada? I vas ovo ne zanima? Tužno je ako za vas postoji samo Srebrenica. Tužno je ako mislite da je Srebrenica jedina rana bošnjačka.

Pišem vam ovo jer mene jednako bole sve rane koje je moj narod zadobio u proteklih jedanaest genocida. Za mene ne postoji samo Srebrenica, jer bi time relativizirala jedanaest genocida; za mene postoje Plav i Gusinje, Šahovići, Sjenica, Prijedor, Ključ, Bijeljina, Višegrad, Foča, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Ahmići, Stupni Do, Han Ploča,... za mene postoji čitav jedan svijet stradanja moga naroda kroz genocid u kontinuitetu.

Tačno je da je bosanska država imala kraljice, ali je vrlo degradirajuće po našu historiju te ponosne kćeri bosanske porediti sa ženom koja se ni po čemu ne može porediti sa njima. Za vašu informaciju, naše su kraljice voljele ovu zemlju, jačale njezinu državnost, a vaša „kraljica“ svim raspoloživim sredstvima podriva ovu državu. Morate znati da Bosna ima svoje vrijednosti, tako da nam takav uvoz nije potreban; ako nam pak treba titula kraljice onda je mi imamo u Bosni kome dati.

Čudim se, vašoj oduševljenosti osobom koja od dolaska na funkciju predsjednice R Hrvatske do danas nije učinila ništa dobro za BiH, osim što je na račun naše države i našeg naroda iznijela toliko laži s ciljem da nas predstavi radikalima, a ne zaboravite da je upravo agresija na BiH, kao i genocid opravdavan ovim „argumentom“ kojim se služi vaša „kraljica“.Još jednom vam hvala za to što ste učini i što činite za istinu o genocidu u Srebrenici, ali neka vas je stid onoga što ste izjavili i kako se odnosite prema žrtvama koje nisu srebreničke. Poštovana majko Munira, vi ste za mene predstavljali glas svih majki, bez obzira gdje su im djeca kosti ostavila. Razočarali ste me, jer ste pokazali da pravite razliku među žrtvama, i da vas se ne dotiče tuga drugih. Ako do vas ne dopire krik majke iz Ahmića, kako biste onda čuli krik majke iz Sirije? Kao preživjela žrtva genocida morali biste pokazati daleko više empatije, jer kako onda možete računati i očekivati da neka žena u Americi čuje vaš krik, kada vi ne čujete krik koji vam na uhu vrišti? Ako je vama bliža Kolinda od majke šehida iz Ahmića, vi postajete meni za toliko dalji i tuđi. Ako za vas postoji samo Srebrenica... za mene postoji Bosna i Hercegovina kao stratište Bošnjaka kroz genocid u kontinuitetu. Možda i nije vaše da preuzmete brigu za sve žrtve, ali jeste vaše da kažete istinu. Vi ste danas aplaudirali zločinu, uvrijedili ste Bošnjake, zadali ste ranu preživjelim žrtvama ustaških zločina, učestvovali ste u negiranju Presude haškog tribunala za UZP, a sve da biste se dodvorili „kraljici“ kojoj značite koliko i lanjski snijeg, i koja će vas popljuvati samo dok joj to bude u interesu.

Majko Munira, sve što sam napisala u ovom pismu neće imati smisla samo ako javno demantujete sramnu izjavu.Ostali prilozi:
» DAMIR NIKŠIĆ - KUKAVICA I DEZERTER
Elmedina Muftić | 19. February 2019 16:26
» "BORO, JA JESAM SRBIN, ALI ZA TEBE SAM UVIJEK BOSANAC"
Ajša Čišija | 19. February 2019 16:04
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOSTAJNIČKA NOĆ UŽASA
Ferhat Korajac | 15. February 2019 17:23
» PSIHIČKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. February 2019 15:48
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
Šemso Agović | 11. February 2019 19:51
» SRPSKI I SVJETSKI REVIZIONISTIČKI HOHŠTAPLERI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. February 2019 19:12
» RAZNORAZNE VIBRACIJE SA SVRHOM DOBIJANJA INFORMACIJE
Ajša Čišija | 11. February 2019 17:44
» RAZMISLI, ČOVJEČE!
Mehmed Meša Delić | 11. February 2019 17:02
» NAZIV ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA JE NEODRŽIV
Prof. dr. Jusuf Mulić | 10. February 2019 15:26
» BOŠNJAČKA BORBA ZA IME, DOMOVINU I DOSTOJANSTVO
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. February 2019 00:36
» INZKO, ODLAZI SA POZICIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH!
Džebrail Bajramović | 09. February 2019 20:25
» OD RAIFA DO VIZNIH BARIJERA: OD BOSNE S LJUBAVLJU KOSOVARIMA
Dr. Muljaim Kaćka | 08. February 2019 18:58
» TRADICIJE, JEZIK I UMJETNOST
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 06. February 2019 21:42
» MAKEDONIJA U NATO: ZORAN ZAEV JE PARADIGMA VELIKOG DRŽAVNIKA
Dženis Šaćirović | 06. February 2019 17:30
» SELMA, NE NAGINJI SE KROZ PENDŽER!
Mr. Milan Jovičić | 06. February 2019 17:14
» CRNA GORA U PARADOKSU RAZUMNOG KRIMINALIZOVANJA SVIJESTI
Hazbija Kalač | 05. February 2019 17:14
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. February 2019 20:25
» RUSIFIKACIJA UKRAJINE KULTURNI I IDENTITETSKI GENOCID
Božidar Proročić | 04. February 2019 16:55
Ostali prilozi istog autora:
» TROVANJE UMA
23. October 2018 18:03
» MLADI, MI I BOSNA
09. October 2018 15:34
» POLITIČKA MAFIJA
06. September 2018 17:01