Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Simbol palestinskog otpora 16-godišnji Fawzi al-Juneidi
NASTAVITI OTPOR PREMA IZRAELSKIM OKUPATORIMA
Autor: AA
Objavljeno: 19. January 2018. 15:01:46


Zuhal Demirci - Simbol palestinskog otpora nakon spornog američkog priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela, 16-godišnji Fawzi al-Juneidi izjavio je da će nastaviti sa otporom prema okupaciji palestinske teritorije, javlja Anadolu Agency (AA).

Juneidi je prilikom posjete Upravi Anadolu Agency (AA) kazao da će nastaviti sa pravednim otporom prema izraelskim okupatorima.

Istakao je da će zajedno sa otporom nastaviti i svoje obrazovanje.

"Izraelski dužnosnici su uhapsili mene u cilju prestrašivanja i sprečavanja druge palestinske djece da se priključe otporu. Međutim, nisu uspjeli u tome", ispričao je Juneidi.

Podsjetio je i na dane provedene u zatočeništvu, navodeći da su izraelski vojnici koristili nasilje. Ovaj 16-godišnjak je kazao da su ga udarali te da je u privođenju učestvovao puno veći broj vojnika nego što je to prikazano na fotografiji koja je obišla svijet.

Pokušali su ga, istakao je, prestrašiti prijetnjama udarajući svako veče u vrata ćelije u kojoj se nalazio.

Juneidi je podsjetio da je u zatvoru proveo 22 dana. Nakon oslobađanja, dobio je dozvolu da može izaći iz zemlje.

"Tako smo prvo došli u Tursku. Vidjeli smo koliko nas voli turski narod", ispričao je palestinski dječak.

Dotakao se i susreta sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, kazavši da mu je jako dragocjen trenutak kada mu je Erdogan kazao da je postao simbol strpljenja i otpora palestinskog naroda.Riječ je o dječaku kojeg su izraelske snage brutalno uhapsile 7. decembra prošle godine u Hebronu u kojem su održavani protesti povodom američkog priznanja Jerusalema kao glavnog izraelskog grada.

Fotoreporter Wisam Hashlamoun snimio je fotografiju tog hapšenja na kojoj se vidi kako veliki broj naoružanih vojnika vodi dječaka s povezom na očima.

Upravo ta fotografija osvojila je prvu nagradu takmičenja Izbor najbolje fotografije AA za 2017. godinu.

Izraelski vojni sud Ofer kod Ramallaha pustio je Al-Juneidija da se brani sa slobode nakon što je za njega plaćena jamčevina, a novo ročište mu je zakazano za 19. februar.

Ranije su Al-Juneidija u Ankari u uredima primili i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer te zemlje Binali Yildirim.

Tokom prijema, Erdogan je pokazao fotografiju fotoreportera Hashlamouna i kazao da je i lično učestvovao u izboru Najbolje fotografije AA za prošlu godinu i da je glasao upravo za tu pobjedničku.
Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11