Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Reisu-l-ulema (1993 – 2012) dr. Mustafa Cerić, predsjednik SBK učestvovao u Manili na međunardnoj konferenciji o halal proizvodima
DR. CERIĆ: IZBOROM DUTERTEA ZA PREDSJEDNIKA, FILIPINI SU SIGURNIJA ZEMLJA I MANILA JE SIGURNIJI GRAD
Autor: B.net
Objavljeno: 20. January 2018. 13:01:06


Jučer je u Manili, glavnom gradu Filipina, završena dvodnevna međunardna konferencija o halal proizvodima o temo: "Razvoj halal proizvoda kao "premium brenda" kroz znanost, tehnologiju i inovaciju".

Reisu-l-ulema (1993 – 2012) dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa već drugi put prisustvuje konferenciji o halal hrani ili halal proizvodima u Manili. Podsjećamo, prvi put bilo je to u junu 2015. god. o temi: "Izazovi halal življanja u današnjem globalnom svijetu". Dr. Cerić je u Mnaili govorio o temi: "Koncept halala kao načinu života".

Dr. Cerić nakon tri godine ponovo je na međunarodnoj konferenciji u Filipinima, na promjene koje je zapazio kaže:

- Za tri godine u Filipinima se promjenilo dosta toga. Filipinci su izabrali Rodrigo Dutertea za predsjednika, koji je skrenuo pažnju svijeta izjavama da će na Filipinima istrijebiti korupciju tako što će se odlučno obračunati sa kriminalcima i drugašima. Uz sve kontraverze koje prate neobičnog filipinskog predsjednika Dutertea, Filipinos s kojima sam razgovarao ovih dana slažu se u ocjeni da je Manila sigurniji grad nege što je bio i da su Filipini sigurnija zemlja nego što je bila. Inače predsjednik Duterte voli kazati da mu je pranena bila muslimanka. Također, u susretu s muslimanima voli da kaže "Allahu ekber". Naravno, to treba shvatiti kao njegovu političku gestu, koja, vjerovatno ima smisla na Filipinima.Ostrvsku zemlju Filipine, muslimane i druge etničke populacije dr. Cerić opisuje riječima:
- Filipini su zemlja ostrva ("las islas"). Danas Filipine čine 175 etničkih grupa, od kojih svaka ima svoj vlastiti jezički, kulturni i historiji identitet. Od oko 100 milijuna stanovnika, Filipini su većinski katolici. Muslimani su druga najveća religijska skupina na Filipinima u procentu od oko 11%. Žive u glavnom u autonomnoj muslimanskoj pokrajini Mindanao. Filipinos ili Moro muslimani su, kao i svi muslimani u Aziji, jako pitomi, ljubazni, gostoprimljivi i miroljubivi. To nije bez razloga. Oni su primili islam od arapskih trgovaca na način miroljubive riječi. Islam je u 13. stoljeću za arhipelaška ostrva Azije značio kulturu i civilizaciju. To se najbolje može prepoznaje u upotrebi arapskih riječi za imena dana, mjeseci i drugih adeta, tj., običaja. Filipinos su se upoznali s kršćanstvom (katoličanstvom) preko Španaca, koji su držali Filipine svojom kolonijom 333 godina (1521 - 1898).

Reisu-l-ulema (1993-2012) dr. Cerić sjeća se studenstkih dana Al-Azharu u Kairu i prvih susreta sa azijskom kulturom islama:
- Moji prvi susreti s muslimanima iz jugositočne Azije datiraju još iz studentskih dana na Al-Azharu u Kairu, ali moje pravo iskustvo azijske kulture islama doživio sam u Maleziji početkom devedesetih. Od tada, drago mi je posjetiti Aziju i susresti se s muslimanima, koji me uvijek iznova inspirišu svojom ljubaznošću i gostoprimstvom.Ovom posjetom Manili i učešćem na halal međunarodnoj konferenciji posebno ga dojmila ljubaznost i gostoprimstvo, posebno poslovnost predsjednice Svjetske halal konferencije Filipina za 2018. i regionalnog direktora ministarstva za znanost i tehnologiju Filipina:

- Ovoga puta ljubaznost i gostoprimstvo doživio sam snažnije nego ikada. Gospođa dr. Zenaida (hadži Šejma) P. Hadži Reuf Laidan, predsjednica Svjetske halal konferencije Filipina za 2018. i regionalni direktor ministarstva za znanost i tehnologiju Filipina je izuzetna žena, koju sam u mom govoru nazvao "kraljicom halal proizvoda". Dr. Zenaida me oduševljava svojom jednostavnošću i sposobnošću da okuplja ljude oko sebe ne samo u Filipinima, već širom svijeta. Ona je ove godine, zaista, uspjela okupiti u Manili eksperte za halal proizvode iz cijeloga svijeta. Bila mi je čast da mi se pružila prilika da govorim na konferenciji u Manili o temi: "Koncept halala kao načinu života" u smislu da je halal zdrava hrana, pošten život, miroljubivi suživot, koncept koji obavezuje svakom muslimana i muslimanku ma gdje bio. To je koncept i poruka preko koje muslimani mogu da šire mir i suživot, da osvojaju svijet svojom ljubaznošću i gostoprimstvom, baš ovakao kao što to rade muslimani u Aziji, na Filipinima.
Naravno, okusio sam durijan, kraljicu il kralja džennetskog i zemaljskog voća! Bez toga posjeta Manili bila bi manjkava! – zaključio je reisu-l-ulema (1993-2012) dr. Cerić, predsjednik SBK.
Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora: