Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NEMA IZGRADNJE HIDROCENTRALA BEZ EKSPERTSKE ANALIZE O UGROŽENOSTI IZVORA VODE
Objavljeno: 21. January 2018. 13:01:52


Stanovnici se i dalje protive izgradnji hidroelektrana, dok ministarka životne sredine Albena Reshitaj, kaže: „Mi ovaj slučaj razmatramo na najozbiljniji način. Mi smo u fazi izvještavanja samih eksperata MŽPP-a za ono što je do sada urađeno. Oni moraju biti odgovorni i odgovarati kako su do sada izdavali saglasnosti za životnu sredinu”.

Prizren, 18 Januar – Ministarka životne sredine i prostornog planiranja, Albena Reshitaj, najavila je da je ovo Ministarstvo u fazi razmatranja načina davanja saglasnosti od strane ovog državnog organa za izgradnju hidroelektrana u Prizrenskoj Bistrici (Župi)...

Ona je naglasila da MŽPP ozbiljno razmatra ovo pitanje, s obzirom na to da izgradnja svake hidroelektrane mora biti opravdana a da se paralelno izvori vode sačuvaju.

Na pitanje da li će biti poništenja odobrenja izdate od strane MŽPP-a zbog brojnih reakcija građana sela Bistričke doline, ali i poslanika isprijed bošnjačke zajednice, Reshitaj je izjavila da čeka ekspertske izvještaje ovog Ministarstva za odobrenja koja si do sada izdata vezano sa hidroelektranama.

„Mi ovaj slučaj razmatramo na najozbiljniji način. Mi smo u fazi izvještavanja samih eksperata MŽPP-a za rad koji je do sada urađen. Oni moraju biti odgovorni i odgovarati kako su do sada izdavali saglasnost za životnu sredinu” rekla je Reshitaj.

Istovremeno je dodala da veliki broj hidroelektrana može uništiti vodne resurse.
U svakom slučaju, ako je izgradnja hidroelektrana na štetu vodnih resursa, mi ih moramo smanjiti ili umanjiti broj… Svaka izgradnja hidroelektrane na bilo kojoj rijeci Republike Kosova mora biti opravdana, inače ne smijemo izgubiti vodene resurse koje imamo, jer ih veliki broj hidroelektrana uništava, tako da radimo sa velikom odgovornošću u ovom slučaju “, izjavila je Reshitaj.

Prethodne nedjelje, poslanici “Vakata” Duda Balje i Bahrim Šabani i zamjenik ministra za dijasporu Čerim Bajrami održali su sastanak sa zvaničnicima MŽSPP-a i izrazili mišljenje da u pogledu pitanja hidroelektrana treba se poštovati volja građana.

Nadamo se da MŽSPP neće preduzeti korake koji bi bili u suprotnosti sa voljom građana”, rekla je Duda Balje. Dok je poslanik Bahrim Šabani naglasio je da je zatražena zabrana svake aktivnosti vezane za izgradnju hidroelektrana, koje se smatraju štetnim za područje i njegove stanovnike.

Prije mjesec dana, tokom rasprave koju je organizovalo civilno društvo, gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka, tvrdio je da je pokušao da dobije više informacija o hidroelektranama koje se planiraju izgraditi u dolini Bistrice, ali da ih na sajtovima institucija nije pronašao.

“To je veoma važan dio Opštine Prizren, a izgradnja hidroelektrana u potpunosti mijenja ne samo gradsku klimu već i druge aspekte naše opštine i ima veliki uticaj posebno na ljude koji žive u dolini Bistrice, ali za ovo nema nikakve informacija, rekao je Haskuka.Sa druge strane, tokom protekle dvije godine, stanovnici Bistričke doline na različite načine su se suprotstavili izgradnji hidroelektrana na ovom području. I politički predstavnici bošnjačke zajednice poslali su i pismo liderima MŽSPP-a sa zahtjevom da zabrane postupak davanja saglasnosti za izgradnju hidroelektrana u Bistrici, odnosno području Župe.

Glavni argument ovih predstavnika za osporavanje regularnosti procesa bio je nekonsultacija stanovnika ove oblasti, u vezi sa planovima za izgradnju hidroelektrana.

“Pozivamo vas da odmah prekinete cijelu proceduru u vašem ministarstvu za davanje konačne saglasnosti za izgradnju nekih (mini) hidroelektranama na rijeci Bistrici i njenim pritokama na terenu Župe kod Prizrena. Kao što smo spomenuli na sastanku održanom u MŽSPP-u, za bilo koji od saglasnosti MŽSPP-a za sporne hidroelektrane, nije bilo konsultovanje sa mještanima.”, rečeno je u ovom pismu.

Na njihov zahtjev je naglašeno da stanovnici ovih naselja, koji broje preko 10.000, nisu obaviješteni, niti su pozvani na javnim raspravama da razmotre planove za izgradnju hidroelektrana.

“Ističemo da bez detaljne rasprave na terenu i bez učešća većine ili svih stanovnika ovih strana i paralelno bez analize oštećenja koja će biti uzrokovana nad Bistricom i tekućom vodom i štete nad životnom sredinom te uništenje biljnog i životinjskog svijeta, uz moguću štetu na privatnoj imovini od planiranih hidroelektranama, niko ne može tajnim igrama da šteti stanovnicima župskih sela i njihovih resursa “, rečeno je u “Vakatovo” pismo koje su potpisali tadašnji poslanici Čerim Bajrami, Duda Balje i ministar Rasim Demiri.

U međuvremenu, eksponenti lokalne vlasti su naglasile da za izgradnju hidroelektrana nisu odobrili nikakve dozvole, jer dostizanje ove tačke zahtjeva ispunjenje mnogih procedura i kriterijuma.

Prema njima, lokalna samouprava u Prizrenu je dala saglasnost samo na studije izvodljivosti, a ne na dozvole za izgradnju hidroelektrana, piše Koha Ditore
Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11