Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ODBAČEN ZAHTJEV UDRUŽENJA BRANILACA DA SE UKLJUČE U KARADŽIĆEV PREDMET
Autor: BIRN
Objavljeno: 26. January 2018. 13:01:48


Mehanizam za međunarodne krivične tribunale odbacio je zahtjev Udruženja advokata koji rade pred ovom institucijom u kojem su zatražili da im se dozvoli status “prijatelja suda” u predmetu protiv Radovana Karadžića, osuđenog nepravosnažnom presudom na 40 godina zatvora za genocid i zločine počinjene u BiH.

Predsjednik Mehanizma Theodor Meron je u odluci naveo da stav Međunarodnog udruženja branilaca “ne bi bio od pomoći Žalbenom vijeću”, koje će razmatrati Karadžićev predmet.

Iz Udruženja advokata su naveli kako se žele pojaviti pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale – institucijom koja vodi žalbeni postupak u predmetu “Karadžić” – kako bi kazali da su stalna kašnjenja haških tužilaca u dostavljanju dokaza narušila pravo na pošteno suđenje.

“Kršenja prava Odbrane da im se dostave svi dokazi direktno utiču na prava optuženih i onemogućavaju pravilnu pripremu za suđenje”, naveli su advokati i dodali da su haški tužioci 82 puta prekršili obavezu dostavljanja dokaza.

U martu prošle godine, Haški tribunal je Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Istom presudom je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine.

Na tu presudu žalbe su uložili i Karadžić i tužioci.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: