Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

STRANKA ZA BIH: ALARMANTNO STANJE ZA ZDRAVLJE GRAĐANA TUZLE, ŽIVINICA I LUKAVCA
Autor: B.net
Objavljeno: 01. February 2018. 16:02:59


Vlada Tuzlanskog kantona je 16.01.2018. godine donijela odluku o utvrđivanju prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima. Isti je uputila Skupstini Tuzlanskog kantona na razmatranje i donošenje po skraćenom postupku.
Skupština je na Prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona 29.01.2018. godine Prijedlog zakona razmatrala i usvojila ali u formi Nacrta zakona.
Ova odluka Skupštine TK-a ostavlja mogućnost da u toku javne rasprave budu unesene primjedbe svih relevantnih i zainteresovanih subjekata kao i građana, da bi se u konačnici našlo najbolje rješenje, prije svega problema toplifikacije stambenih objekata i zagađenosti zraka u općinama i gradu TK.
Predložene izmjene zakona su prilika za donošenje dobrog i pravednijeg Zakona.

Stav Kluba Stranke za BiH koji je i iznesen na Skupštini TK-a, je, da najveće probleme imaju građani Tuzle, Živinica i Lukavca, u kojima je zagađenost zraka dostigla nivo alarmantnog stanja za zdravlje građana.
Međutim, i pored toga građani koji su priključeni na vrelovod, plaćaju veoma skupo grijanje u sistemu javnog grijanja.
Postavlja se pitanje. Kako neko može građanima koji su neposredno uz termoelektranu i čije zdravlje je direktno ugroženo, naplatiti grijanje iz iste te termoelektrane?
Cijena grijanja konkretno u Tuzli i Lukavcu je najveća, ako se u obzir uzme iznos novaca koji građani zbog zagađenosti zraka, potroše na lijekove i skupe zdravstvene preglede, a da ne govorimo o krajnjem ishodu koji je evidentan, a to je broj oboljelih od teških i neizlječivih bolesti i smrtnost stanovništva.
Ukupni prihodi JP Centralno grijanje Tuzla su oko 9.000.000, 00 KM, subvencija koju na ime naknada plaća termoelektrana je oko 5,5 miliona KM, a što sve ukupno iznosi oko 14,5 miliona KM na godišnjem nivou.
Kad sve ovo analizira onda se postavlja pitanje, gdje se potroše i u koje svrhe svi ovi silni milioni maraka.
U ovome svemu se krije i dio odgovora zašto je ukinut status pravnog lica mjesnim zajednicama u gradu Tuzla, koje bi trebale kao direktni zastupnik interesa građana biti obeštećene i iz ovih sredstava.
Iz gore pomenutog jasno se vidi da bi grijanje u Tuzli trebalo biti besplatno i da bi to bio onaj minimum koji bi se građanima dao kao satisfakcija za pričinjenu štetu.
Stranka Za BiH je ovaj stav iznijela na Skupštini Kantona i na tome će insistirati u toku javne rasprave kao i na sjednici Skupštine TK-a, piše u saopćenju Stranke za BiH KV TK Tuzla.Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora: