Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NA 10. GODIŠNJICU NEZAVISNOSTI PRED KOSOVOM JOŠ MNOGO IZAZOVA
Autor: AA
Objavljeno: 08. February 2018. 14:02:14


Put do nezavisnosti Kosova nije bio lak, a pred Kosovom su i dalje veliki izazovi, rečeno je danas na jednodnevnoj međunarodnoj konferenciji o temi "Proslava desete godišnjice nezavisnosti: Dostignuća i težnje", javlja Anadolu Agency (AA).

Konfereniciju je, uoči proslave desete godišnjice nezavisnosti Kosova, organizovala Diplomatska akademija Ministarstva inostranih poslova Kosova.

Obraćajući se prisutnima, Reyhan Vuniqi, zamenica ministra inostranih poslova, izjavila je da put do nezavisnosti nije bio imalo lak i da je Kosovo najmlađa zemlja na Balkanu. Ona je istakla da je do nezavisnosti naroda Kosova došlo nako raspada Jugoslavije i nakon etničkog čišćenja, nasilnog udaljavanja stanovništva i civilnog rata, što je rezultiralo sa preko 10.000 ubijenih ljudi pre NATO intervencije 1999. godine.

Vuniqi je naglasila da je uz podršku Ujedinjenin nacija, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, Kosovo nakon rata razvilo strukturu nezavisne države i 17. februara 2008. i zvanično proglasilo nezavisnost od Srbije.

“Republika Kosovo je dobila 115 priznanja kao nezavisne države, 112 od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, 23 od 28 članica Evropske unije, 25 od 29 zemalja članica NATO-a je priznalo Kosovo i 36 od 57 zemalja članica Organizacije islamske saradnje”, kazala je Vuniqi.

Kosovo nastavlja da radi, dodala je ona, na priznanju od svih zemalja sveta, posebno od velikih svetskih sila kao što su Kina i Rusija, a postoje i barijere za priznanje od strane nekoliko međunarodnih organizacija.Ostali prilozi:
» PACK: REGIONU ZAPADNOG BALKA­NA PRIJETI HAOS
Fena | 22. February 2019 14:27
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11