Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV 11 ZLIKOVACA TZV HERCEG BOSNE ZA ZLOČINE U MOSTARU
Autor: BIRN
Objavljeno: 08. February 2018. 19:02:03


Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hvatskog vijeća obrane za zločine počinjene na području Mostara 1993. i 1994. godine.

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golemac.

Optuženi su da su od jula 1993. do marta 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu u okviru kojeg je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Mostara nezakonito uhapšeno i odvedeno u logor Vojno, gdje su držani u nehumanim uvjetima.

„Oni su svojim radnjama počinili ili na drugi način pomagali različitih oblika fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, te doprinosili jačanju uvjeta u logoru koji su bili brutalni i ponižavajući“, navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su svi optuženi bili pripadnici HVO-a, Prve bojne Druge Brigade i Kažnjeničke bojne.

„Cilj je bio zatočenje, zlostavljanje i progon bošnjačkoga civilnoga stanovništva sa teritorija planirane Hrvatske države Hereg Bosne“, navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da je stotine muškaraca bošnjačke nacionalnosti izvođeno iz logora Heliodrom na prisilni rad, kao i da su civili nezakonito zatvarani u logor u mjesto Vojno, gdje su držani u ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće, izloženi tjelesnom i psihičkom zlostavljanju.

Optuženi su, prema navodim Državnog tužilaštva, znajući kakva je priroda takvog sistema i sa namjerom da ga unaprijede, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa Markom Radićem, Draganom Šunjićem, Damirom Brekalo, Mirkom Vračevićem i drugima.

Sud BiH osudio je Radića na 21, Šunjića na 16, Brekala na 20, i Vračevića 12 godinu zatvora za zločine počinjene na području Mostara, prenosi BIRN.Ostali prilozi:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
» PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Senada Đešević, prof. | 06. December 2018 19:28
» ZAVRŠNICA IZ PRIČE: KRVAVI ČARŠAF
Halil Džananović | 06. December 2018 18:58
Ostali prilozi istog autora:
» GRADITI MIR KORAK PO KORAK
25. September 2018 14:50