Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SREBRENICA
DIENG I BOROVAC U SREBRENICI: NEGIRANJE GENOCIDA JE BARIJERA POMIRENJU
Autor: AA
Objavljeno: 08. February 2018. 20:02:29


Adama Dieng, specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, posjetili su danas Memorijalni centar Potočari - Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete sastali su se s predstavnicama žrtava Srebrenice, položili su cvijeće i odali počast stradalim u genocidu.

Dieng je rekao da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti.

"S velikom dozom poniznosti govorim u Srebrenici. Ovdje sam kako bih odao počast žrtvama genocida. Moramo uvijek pamtiti šta se ovdje desilo. Još uvijek veliki broj porodica ne zna za sudbinu svojih voljenih, nastavlja se potraga za nestalima, kao što se nastavlja i bitka za pravdu. Sjećanje na događaje u Srebrenici je pravo porodica, ali važan dio procesa zacjeljenja. Mora se pružiti institucionalna podrška preživjelima i onima koji žaluju za životima koji su izgubljeni", rekao je Dieng.

On je kazao da preživjeli zaslužuju zahvalnost, jer se kroz lica majki i preživjelih vidi da nikada nisu izgubili vjeru u pravdu."Oni nam daju snagu i razlog da se nastavimo boriti u njihovo ime. Bez obzira na to što pravda neće vratiti njihove voljene i izbrisati prošlost, može im dati mjeru pravednosti. Sama odgovornost nije dovoljna. Sama pravda neće donijeti pomirenje niti se ono može nametnuti iz vana. Prave promjene mogu doći iznutra, prihvaćanjem zajedničkog nastojanja da se ide naprijed. Zato je potrebna ustrajnost, žrtva i naporan rad. Postoje još uvijek oni koji negiraju genocid u Srebrenici. Majke su mi to spomenule, ali sam to znao i prije nego što sam došao ovdje", kazao je visoki zvaničnik UN-a.Ostali prilozi:
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11