Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PRESTATI MANIPULISATI S KOLEKTIVNIM NACIONALNIM IDENTITETIMA
Autor: AA
Objavljeno: 11. February 2018. 12:02:25


Bosna i Hercegovina je multietnička, cjelovita, nedjeljiva i suverena država kojoj je neophodna unutarnja promjena i prestanak manipulisanja s kolektivnim nacionalnim identitetima, poručeno je s današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" na kojoj se razgovaralo o temi: "Kakvo društvo i državu BiH hoćemo?", javlja Anadolu Agency (AA).

Sretko Radišić, predsjednik Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV - PR), izjavio je da ta nevladina organizacija ostaje na izvornim stajalištima koja su ustanovljena na osnivačkoj skupštini 1994. godine u ratnom Sarajevu.

"Mi smo i dalje čvrsto opredijeljeni za multietničku, cjelovitu, nedjeljivu i suverenu BiH. Ali moramo nešto reći i u kontekstu protoka vremena i ovih više od 25 godina koliko je prošlo od tih ratnih godina i, naravno, mi, kao i mnogi građani, ne možemo izraziti zadovoljstvo onim što se dešava u našoj državi i u našoj domovini. Htjeli bi da brže izlazimo iz ovog stanja i da BiH ide bržim putem napretka, da ide i ka unutarnjem sređivanju stanja i da tako sređena pokuša ubrzati put u euroatlanske integracije", rekao je Radišić.

Kako je kazao, SGV je posvećen miru, normalnom dijalogu, nekonfliktnim situacijama te smatra da je došlo vrijeme da se građaninu, čovjeku ili pripadniku svakog naroda posveti posebna pažnja i da se vlasti na svim nivoima okrenu ekonomskom prosperitetu zemlje.

Jakob Finci, predsjednik kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva Jevreja "La Benevolencije", izjavio je kako žele državu za koju su glasali 1992. godine - za nezavisnu i slobodnu BiH, zemlju ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive.

"Nažalost, čini se da su najveće žrtve rata, koji je iza nas, upravo građani koji su nestali iz ove zemlje i čak je, na neki način, postalo uvredljivo ako bilo kome kažete da hoćete da budete građanin. Ne, vi morate da pripadate jednom od tri velika tora, a ako niste ni u jednom onda ste ostali, a ostali su oni koji su izgleda zaostali", rekao je Finci.

Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) kazao je da je tema današnje sesije "Kruga 99", aktualna pogotovo uzevši u obzir situaciju u zemlji gdje građani nisu zadovoljni s ustrojstvom države i svojim položajem.

"Veoma je tragično da omladina izlazi iz naše države, jer ovdje pored svršenih škola i fakultate nemaju zaposlenje. Prema tome, treba se nešto mijenjati i ove udruge civilnog društva to pokušavaju već dugo. Zalažemo se za cjelovitu, nedjeljivu BiH, državu ravnopravnih građana, za koju smo se izjasnili i na referendumu", rekao je Pejić.

Kako je kazao, bez ravnopravnosti svih građana u BiH nema ni ekonomskog napretka.

Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa Bošnjačkih Intelektualaca (VKBI), istakao je da je BiH demokratska, nedjeljiva, cjelovita država te smatra da je došlo vrijeme da se "prestane manipulisati s kolektivnim nacionalnim identitetima".

"Potrebno je da se vratimo na primjenu Konvencije o temeljnim ljudskim pravima, jer koja su to kolektivna ili nacionalna prava u BiH bilo kome ugrožena ako se ne poštuju temeljna prava svakog čovjeka. Prvo, moraju se poštivati prava svih građana, naroda, nacionalnih manjina i ako se implementiraju odredbe Konvencije i njenih protokola, sasvim je jasno da će na površinu izaći koja su to nacionalna prava koja se trebaju štititi, na koji način, a ne da živimo 20 godina u zloupotrebama onoga što se zove etnički identitet", izjavio je Zlatar.

Kako je kazao, upravo je zbog toga VKBI s ostalim nacionalnim i građanskim organizacijama, Vijećem nacionalnih manjina, pristupilo potpisivanju deklaracije kojom žele poručiti da "temeljna prava na cijelom teritoriju BiH moraju biti zagarantovana, ako hoćemo naprijed".Ostali prilozi:
» PACK: REGIONU ZAPADNOG BALKA­NA PRIJETI HAOS
Fena | 22. February 2019 14:27
» BOSANSKI JEZIK U BOSANSKOJ KUĆI U BIRMINGHAMU
B.net | 21. February 2019 13:11
Ostali prilozi istog autora:
» U BIH POSTOJE VELIKA BOGATSTVA
26. January 2019 15:11