Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Iz pera bosanskog Srbina
BEZ SUJETE I FOTELJA, ZA NAŠ MOSTAR
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 13. February 2018. 21:02:11

Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Nisu nam potrebni, nikakvi lažovi, manipulatori, ulizice i podanici, lezi hljebovići, skupljači i berači sopstvenih interesa, sve sa grbača našeg napaćenog građanskog društva.
Dosta nam je više svakojakih jalovih priča, obećanja i lažih, slavopojki sa različitih tribina u gradu, ma od koga dolazile, bile sa akademinicima ili sa običnim svijetom, jer građanima ovoga grada, su nužni i potrebni, pošteni izbori za pošten grad, njegovih u budućnosti ravnopravnih građana.


Poštovani i dragi Mostarci, progovorimo glasno, gromoglasno sa urlicima, da se odjeci čuju do nebesa, jer hoćemo i želimo pošten Mostar, grad ravnopravnih naroda i građana, koji u njemu žive.
Nismo, niti želimo biti, nikakva meta za potkusurivanje, za riješavanje hrvatskog pitanja ili za stvaranje nacionalno- nacionalističkih torova, u kojima bi, kao ovce i goveda, blejali ili mukali, kako bi nam neki darivali pomalo soli i vode.
Upravo me jutros na stranicama FB, inspirisa i naš Deri, svojom opaskom;
„Naš MOSTAR, nije vlasništvo ni S.D.A, ni H.D.Z-a.. MOSTAR JE - MOSTARSKI!! DOSTA VIŠE BANDITA?“ /citat, Derviš Deri Nazečić /

Tako je, poštovani Deri, mišljenja su ista, brojne mostarske raje, samo se iskazuju tiho, potiho i nedovoljno čujno, što bez krikova i urlika, ne dostižu do naše gluhonijeme elite vlasto- držaca, kojima smo, upravo, pogrešno i dali svoje glasove u proteklom periodu.
Međutim, mi se nećemo baviti visokom politikom, eto ih tamo, nas interesuje naš, nekadašnji predivni grad Mostar, grad sunca i mirisa behara, grad blagostanja i uzoritog zajedničkog suživota i druženja.

Nisu nam potrebni, nikakvi lažovi, manipulatori, ulizice i podanici, lezi hljebovići, skupljači i berači sopstvenih interesa, sve sa grbača našeg napaćenog građanskog društva.
Dosta nam je više svakojakih jalovih priča, obećanja i lažih, slavopojki sa različitih tribina u gradu, ma od koga dolazile, bile sa akademinicima ili sa običnim svijetom, jer građanima ovoga grada, su nužni i potrebni, pošteni izbori za pošten grad, njegovih u budućnosti ravnopravnih građana.

Nije grad Mostar, ni mačiji kašalj, sa kojim su nas inficirali nacionalisti, koji su nastojali svojim ideološkim zabludama i oružanom agresijom, uništiti i pokoriti za sva vremena. U ovom postdejtonskom mirovnom periodu, ostali su njihovi recidivi, koji nastoje svojim lažnim, lukavim latinskim i raznim metodama, dokosuriti, podjarmiti i nastaviti sa nama vladati, upravo, kao gore navedenim ovcama i govedima, u njihovim torovima.

Neće da znaju, da je grad Mostar, istinska dejtonska kategorija, kao i država Bosna i Hercegovina, da on ima i svoje Statute, bilo prelazni iz doba Košnika ili nametnuti iz doba Pedija Ešdauna, koji nam, oba garantuju, naše jedinstveno postojanje i grada i njegovih ravnopravnih građana, bez majorizacije i diskriminacije u njemu.

Nikako ne želimo dominaciju, dvije lokalne stranke, te odlučivanje prema njihovim aršinima, željama i htijenjima, kako bi od našeg jedinstvenog grada, sačinili dva feuda, dvije latin-fildžan državice, ustrojili svoje napete trakavice u cilju trajne vladavinje, jednih i drugih, sa utemeljenim i nepromjenjljivim foteljama.
Po popisu stanovništva, važećem, iz 2013. godine, 51.216 Hrvata i 54.395 Bošnjaka i ostalih, dovoljno ukazuje, da se nikako ne može, niti smije prihvatiti, ili očekivati i „strašna“ ili plašljiva dominacija Hrvata, u ovome gradu Mostaru. Otuda i njihovo hrvatsko pitanje, neka se riješava u njihovoj državi Hrvatskoj, a na ovim prostorima Bosne i Hercegovine, možemo samo zajedničkim ljudskim metodama, uz uvažavanje i poštovanje i naših različitosti, iznaći sva potrebna riješenja, svih građana i naroda, koji čine zajedničku cjelinu svih svojih društvenih odnosa u gradu.
Nisu nam potrebni ni tutori ili mentori, ni sa zapada, ni sa istoka, ponajmanje guslari i orguljaši, ali nam je uvijek dobrodošla međunarodna zajednica sa svojoim dobronamjernim savjetima i ekonomskoj pomoći, bez miješanja ili uticaja na naše unutrašnje odnose, na našu samostalnost i naš suverenitet. Svim dobronamjernim, uvijek i velika iskrena zahvalnost i poštovanje?
Imajući u vidu sadržaj i značaj, naprijed iskazane poruke, našeg Derija, samo je još jedan nužan i krajnji krik i poziv, svima našim Mostarcima, patriotima ove nam naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, da je i vrijeme ozbiljnog razmišljanja, okupljanja i definisanja zajedničke platforme djelovanja, starteški, programski, sadržajno i konkretno svim definisanim ciljevima.
Dakle, bez sujeta, netrpeljivosti, sa međusobnim uvažavanjem i poštovanjem, bez starijeg brata ili sestre, konačno otpočeti, naše djelovanje, u cilju uspješnih rezultata i borbe protiv postojećih nacionalno- nacionalističkih stranaka, koje su nas godinama ugnjetavale i dovele na rub naše propasti.
Nažalost, teško je u ovim trenucima, pronaći i angažovati, jednog stratega, vizionara, patriotu i izuzetnog poznavaoca i Mostaroljubca, kakav je bio naš Safet Oručević, koji bi se i u ovome vremenu stavio u službu ovoga grada i svih naših predizbornih aktivnosti, što bi nam i bila garancija, našeg uspjeha u narednim izborima 2018. godine.
Dobri poznavaoci prilika i dobronamjerni analitičari njihovih rezultata i uspjeha iz perioda izbora, 1996., 1998., 2000- godina, samo je vizija, strategija i inžinjering ovoga znalca i njegovih saradnika, sačuvala Mostar, od njegovog davnog inaugurisanja u „stolni“ grad, fantazirajuće Herceg Bosne.
Zato su i sve aktivnosti, ovoga perioda, u smislu jedinstva svih patriota i njihovog jedinstvenog djelovanja, u narednom izbornom periodu, garancija našeg uspjeha i ostvarenja dugogodišnjih želja, potreba i nastojanja.
Zato bih, gromoglasno i imperativno, kao građanin ovoga grada, koji je i 1996. godine, žrtvovao svoju glavu za „jedinstveni“ Mostar, što je i veoma znano i opisano, da i u ovim daljim našim aktivnostima, nastupe jedinstveno, koristio svoj glas i poziv, kao što sam i tih godina, sa pok. Jolom Musom i doktorom Safetom Omerovićem po Skandinavcskim zemljama, imali susrete i razgovore sa našom brojnom dijasporom, sa veoma uspješnim rezultatima.
Pozvao bih ili prozvao, sve, od Prve Mostarske Partije /PMP/, SDP-a, DF-a, Građanskog saveza, Stranke Za BiH, Naše stranke, BPS-a, Stranke penzionera, SGV-PR-a, kao i svih drugih patriotskih snaga, pojedinaca, slobodno mislećih, kolektivnih nevladinih udruženja, intelektualaca i naše obične svakodnevne raje iz mahala i sokaka, duž cijeloga grada Mostara,. za jedinstveno okupljanje i djelovanje, zanemarujući buduće fotelje, sa težnjom za zajedničko dobro svih naših građana.
Svi za Mostar, protiv nacionalnih- nacionalističkih podjela, dominacije i diskriminacije, bilo koje vrste, u interesu svih i naših, mlađih generacija?Ostali prilozi:
» KOSTAJNIČKA NOĆ UŽASA
Ferhat Korajac | 15. February 2019 17:23
» PSIHIČKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. February 2019 15:48
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
Šemso Agović | 11. February 2019 19:51
» SRPSKI I SVJETSKI REVIZIONISTIČKI HOHŠTAPLERI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. February 2019 19:12
» RAZNORAZNE VIBRACIJE SA SVRHOM DOBIJANJA INFORMACIJE
Ajša Čišija | 11. February 2019 17:44
» RAZMISLI, ČOVJEČE!
Mehmed Meša Delić | 11. February 2019 17:02
» NAZIV ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA JE NEODRŽIV
Prof. dr. Jusuf Mulić | 10. February 2019 15:26
» BOŠNJAČKA BORBA ZA IME, DOMOVINU I DOSTOJANSTVO
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. February 2019 00:36
» INZKO, ODLAZI SA POZICIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH!
Džebrail Bajramović | 09. February 2019 20:25
» OD RAIFA DO VIZNIH BARIJERA: OD BOSNE S LJUBAVLJU KOSOVARIMA
Dr. Muljaim Kaćka | 08. February 2019 18:58
» TRADICIJE, JEZIK I UMJETNOST
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 06. February 2019 21:42
» MAKEDONIJA U NATO: ZORAN ZAEV JE PARADIGMA VELIKOG DRŽAVNIKA
Dženis Šaćirović | 06. February 2019 17:30
» SELMA, NE NAGINJI SE KROZ PENDŽER!
Mr. Milan Jovičić | 06. February 2019 17:14
» CRNA GORA U PARADOKSU RAZUMNOG KRIMINALIZOVANJA SVIJESTI
Hazbija Kalač | 05. February 2019 17:14
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. February 2019 20:25
» RUSIFIKACIJA UKRAJINE KULTURNI I IDENTITETSKI GENOCID
Božidar Proročić | 04. February 2019 16:55
» BANKARSKI FENOMEN
Hazbija Kalač | 01. February 2019 02:36
» POSLIJE BOJA KOPLJEM U TRNJE
Ajša Čišija | 31. January 2019 20:54
Ostali prilozi istog autora:
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
13. February 2019 14:00
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
04. February 2019 16:50
» GLEDAJMO ISTINU U OČI!
17. January 2019 15:17
» „ĆIRILICA“ ZA „DODIKOVCE“
30. December 2018 20:55
» NAŠA DOMOVINO, PONOSNA I PRKOSNA!
18. December 2018 17:49
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43