Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ambasada Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Državama demantuje Fahrudina Radončića, predsjednika SBB
AMBASADOR HRLE NIJE LOBIRAO ZA ODLAGANJE OPĆIH IZBORA U BIH
Autor: Fena
Objavljeno: 16. February 2018. 13:02:06
Ambasador Hrle održava redovne sastanke s ključnim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti SAD, sa šefovima diplomatskih misija te čelnicima akademskih i nevladinih organizacija, ali tema odlaganja izbora nijednom nije bila na dnevnom redu. Dakle, nikad i nijednom nije bila predmet razgovora.


Ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Haris Hrle nikad nije lobirao za odlaganje Općih izbora 2018. godine, saopćeno je iz Ambasade BiH u Washingtonu.

Kako se navodi u saopćenju, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, izjavio je u emisiji “Telering” da ambasador BiH u Washingtonu, Haris Hrle, lobira da se oktobarski izbori ne održe u roku (naslov na web portalu RTRS: „Ambasador BiH u Vašingtonu lobira da se odlože izbori“).

Tom prilikom, navodi se u saopćenju, Fahrudin Radončić je rekao: “Imamo nekoliko vrlo neozbiljnih situacija. Јavno kažem da ću od Igora Crnatka tražiti da on, kao ministar inostranih poslova, vidi šta mu radi ambasador u Vašingtonu. To je pripadnik takozvanih zelenih političkih Kmera koji lobira da se izbori u oktobru ne održe u roku. Kome to odgovara? Samo SDA! Izbori se trebaju i moraju održati”.

– S tim u vezi, Ambasada Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Državama želi naglasiti da ambasador Haris Hrle nikad nije lobirao za odlaganje Opštih izbora 2018. Ambasador Hrle održava redovne sastanke s ključnim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti SAD, sa šefovima diplomatskih misija te čelnicima akademskih i nevladinih organizacija, ali tema odlaganja izbora nijednom nije bila na dnevnom redu. Dakle, nikad i nijednom nije bila predmet razgovora, – stoji u saopćenju.

Kako se dalje navodi, ambasador i diplomatsko osoblje dosljedno i ozbiljno provode smjernice vanjske politike i postupaju u skladu sa instrukcijama Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Ambasada pokušaj prebacivanja bh. predizborne kampanje na diplomatski teren u Washingtonu posmatra kao djelovanje koje šteti ukupnim interesima države i njenom ugledu u SAD. To umanjuje naše napore i potkopava aktivnosti koje poduzimamo vezano za pristup BiH NATO i EU, – stoji u saopćenju Ambasade BiH u Washingtonu.Ostali prilozi:
» U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Bošnjaci.Net | 14. March 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora: