Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, održao tribinu u Jablanici
DODIK ŽELI BOŠNJAČKOG POTPREDSJEDNIKA KOJI ĆE POGINJATI GLAVU
Autor: B.net
Objavljeno: 24. February 2018. 00:02:21


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, večeras je, 23. 02. 2018. godine, održao tribinu u Jablanici na kojoj je govorio o stanju i položaju Bošnjaka u bh. entitetu RS.

Istakao je važnost održavanja ovakvih tribina izvan prostora entiteta RS, kako bi svi građani bili upoznati sa stanjem u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Posebno je govorio o svakodnevnoj diskriminaciji, ali i o separatizmu kojeg kroz razne procese postepeno provodi vlast Milorada Dodika.

-Rad na uspostavljanju zajedničkih nastavnih planova i programa između bh. entiteta RS i Republike Srbije najnoviji je vid tih separatističkih aktivnosti i jedan od najtežih oblika nepoštivanja suvereniteta naše zemlje. Prekomjerno naoružavanje policije, rad na paravojnim formacijama, predstavljaju jasan proces militarizacije s ciljem priprema i slanja militantnih poruka građanima Bosne i Hercegovine, ali i građanima cijelog regiona. Ove aktivnosti nisu uznemirile samo Bošnjake, nego cijeli svijet, a o čemu su pisali ugledni svjetski mediji, kazao je u svom obraćanju Salkić.Naglasio je i da entitetska vlast, kroz negiranje počinjenih zločina nad Bošnjacima, veličanjem ratnih zločinaca i odlikovanjem najvećih zločinaca u Evropi nakon 2. svjetskog rata, provodi završnu fazu genocida. Podsjetio je i na konstantnu diskriminaciju Bošnjaka kada je u pitanju pravo na zapošljavanje, ali i diskriminaciju u obrazovanju, koja je direktan udar na identitet Bošnjaka.

-Napad na bosanski jezik u Bratuncu, Zvorniku, Kotor Varošu, ali i drugim dijelovima bh. entiteta RS, napad je i na bosanski jezik u Zenici, Mostaru i Sarajevu, i to treba tako posmatrati i shvatati. Odredbe Ustava entiteta RS koje daju pravo Bošnjacima na konstitutivnost i ravnopravnost, vlast svjesno krši i zanemaruje, jer zna da neće imati pravne posljedice. Nažalost, takvo stanje imamo jer još uvijek nemamo pravnu državu u punom kapacitetu.

Zbog svega navedenog, Miloradu Dodiku i njegovom režimu je od velike važnosti da utiču na izbor bošnjačkog potpredsjednika u bh. entitetu RS, kako bi imali potpredsjednika po njihovoj mjeri, koji neće govoriti o ovim problemima. Tako je bilo u proteklom periodu, kada su neki potpredsjednici zatvarali oči i poginjali glavu pred brojnim problemima, te išli na obilježavanje i neustavnog 9. januara, kazao je na tribini potpredsjednik Salkić.
Ostali prilozi:
» PALMER: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU BIH NA PUTU KA NATO-U
Vijesti.ba | 13. December 2018 14:58
» NEKADAŠNJA FABRIKA FEROS U POTOČARIMA USKORO POSTAJE VAKUF
Islamskazajednica.ba | 13. December 2018 14:16
» CARSTVA SU PROPADALA - BOSNA I HERCEGOVINA JE OPSTAJALA
Eset Muračević | 11. December 2018 14:00
» HOĆE LI VUKOVI OPET ZAVIJATI BOSNOM I HERCEGOVNOM
Eset Muračević | 11. December 2018 13:48
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10