Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Deseta tradicionalna manifestacija „ NOĆ ZU GAM“
DR. CERIĆ: DRŽAVA JE MAJKA, A SLOBODA IDEAL ZA KOJEG SE VRIJEDI BORITI
Procitaj komentar
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 26. February 2018. 21:02:47

Specijalni musafir dr. Cerić i domaćini


U subotu, 24 februara 2018., džemat „Gazi-Alijin mesdžid“ (GAM) iz švicarskog grada St. Gallen-a je obilježio desetogodišnjicu otvaranja svojih prostorija i ponovo priredio jedan događaj koji ostaje u pamćenju. Domaćin se i ovog puta pokazao kao promicatelj novih ideja, projekata i duhovnog uzdizanja.

U prepunoj sali, uz izuzetnu lijepu koreografiju, moderator večeri Mustafa Širbić je na sebi svojstven način, spontano i opuštajuće uz stihove Mehmedalije Maka Dizdara prisutne uveo u zanimljivo večernje druženje.


Džemal ef. Fišek, predsjednik IZB Švicarske


Za muzički dio bili su zaduženi članovi hora „Preporod“ iz Ilijaša, koji su izvodili Ilahije i kaside. Iako se radi o izuzetno kvalitetnom horu, ipak su ih „zasjenili“ polaznici Malog mekteba džemata „GAM“, koji su tako srčano nastupili, da su pokupili simpatije svih prisutnih. Njihov nastup je bio pravi hit večeri.

Prvi se prisutnima obratio dugogodišnji predsjednik džemata Meho Šljivar. Petnaest godina ovaj vrijedni Bošnjak se nalazi na čelu džemata i zahvaljujući njegovom angažmanu, rezultati su itekako vidljivi. Uz podsjećanje na protekli period, zahvalu svim vakifima i onima koji su doprinijeli razvoju džemata, Šljivar je govorio o novom projektu ovog džemata. Radi se, o izgradnji novog Islamskog centra, sa svim pratećim objektima, kao i četverospratnoj stambenoj zgradi. Dozvole i projekat su u završnoj fazi i projekat ide u dobrom pravcu.

border=0 width="680">
Binasa Hajrović, idejni tvorac prvog bošnjačkog pozorišta u dijaspori


Imam džemata Sabahudin ef. Sijamhodžić se u svom govoru najaprije pozvao na nastup učenike malog mekteba, istakavši, da u ovom mektebu ima još mjesta, te da roditelji, koji to već nisu, dovedu svoju djecu. To je zasigurno najbolje mjesto, gdje vaše djeca neće otići krivim putem. Nadovezao se za izgradnju Islamskog centra, šaljući optimistične i pozitivne signale, da će ovaj projekat, ako Bog da, uz pomoć džematlija biti uspješno realizovan.

U svojimm obraćanjima predsjednik IZB Švicarske Džemal ef. Fišek, kao i glavni imam Jasmin ef. Demić su imali samo riječi hvale za džemat GAM i njihove rukovodeće ljude. Posebno je istaknuto, da je džemat GAM uvijek prednjačio sa idejama, kao i akcijama od materijalne pomoći, gdje su realizovani mnogi projekti u BiH.


Obraćanje specijalnoig musafira reisu-l-uleme (1993. – 2011) dr. Mustafe ef. Cerića


Nešto sasvim novo i po prvi put u Švicarskoj bilo je gostovanje prvog bošnjačkog pozorišta u dijaspori. U tišini je popraćena predstava „Šta me snađe“, autorice Binase Hajrović rodom iz Novog Pazara. Veoma interesantan tekst, zanimljiv vokabular, unikatni predmeti u koreografiji su podsjetili na naša stara vremena, tako da je samim time vrijednost ovog djela još značajnija.

Sa nestrpljenjem se očekivalo obraćanje glavnog musafira, reisu-l-ulema (1993. – 2011) dr. Mustafe ef. Cerića, predsjednik SBK, koji je cijelo vrijeme bio okružen sa velikom pažnjom.
U svom obraćanju, dr. Cerić se dotakao nekoliko tema. Novodeći pojedine ajete iz Kur’ana on je pravio komparaciju događaja od prvih dana Božije Objave Muhammedu a.s, uporođujući i džemat GAM, našu dijasporu i sve prepreke koje stoje na tom putu. Naravno, kao i uvijek, dr. Cerić Bošnjacima poručuje i naglašava vrijednosti i značaj domovine, zemlje Bosne i Hercegovine.

Također je pozvao mlade da se žene i udaju, te da se radi na natalitetu, jer smo itekako pobijeni i raseljeni. Država je kao majka a sloboda ideal za kojeg se vrijedi boriti. Sloboda se ne daruje, za nju se treba izboriti, podcrtao je dr. Cerić.


Bošnjačko pozorište

Reis dr. Cerić u lijepo društvu

Reis dr. Cerić potpisniku teksta poklonio Cvijet sjećanja na žrtve genocida

VRHOstali prilozi:
» KOMŠIĆ USPJEŠNO OPERISAN, OSJEĆASE SE DOBRO
Bošnjaci.Net | 18. May 2022 14:14
» BELVEDER ĆE SE SVAKOJ VLASTI OBITI O GLAVU
Bošnjaci.Net | 17. May 2022 13:47
» USKORO NOVA KNJIGA ESNEFE SMAJLOVIĆ-MUHIĆ
Bošnjaci.Net | 16. May 2022 21:54
Ostali prilozi istog autora:
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
» POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
25. November 2019 17:49
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
26. November 2018 21:25
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif