Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZ ŠESTOG POKUŠAJA DJELIMIČNO POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA VLASENICU
Autor: BIRN
Objavljeno: 07. March 2018. 17:03:13


Nakon što je pet puta vraćena na doradu, Državni sud djelimično je potvrdio optužnicu koja Mane Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića tereti da za zločine protiv čovječnosti na području Vlasenice.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, optužnica ih tereti da su od aprila 1992. godine pa do kraja marta 1993. godine, u općini Vlasenica, počinili progon bošnjačkoga civilnoga stanovništva, protupravnim zatvaranjem u nehumanim uslovima, te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

“Sa nezakonitim hapšenjem Bošnjaka, koje su proveli njima podređeni pripadnici policije Službe javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i pripadnici Specijalnoga voda policije SJB-a Vlasenica, omogućili su i organizirali njihova zatočenja u prostorije SJB Vlasenica i zatvor iza zgrade Suda u Vlasenici, te logor ‘Sušica’ u Vlasenici”, navodi se u djelimično potvrđenoj optužnici.

Prema optužnici, Mane Đurić je bio na dužnosti načelnika SJB Vlasenica, te istovremeno i član Kriznoga štaba opštine Vlasenica, kasnije ratnog predsjedništva opštine Vlasenica.

Radenko Stanić bio je komandant SJB Vlasenica, dok je Miroslav Kraljević bio komandant Specijalnoga voda u sastavu SJB Vlasenica, poznatim pod nazivom „Mićini specijalci“, navodi se u optužnici. Goran Garić tereti se da je zločine počinio kao aktivni pripadnik policije SJB Vlasenica.

Kako je BIRN BiH ranije izvijestio, optužnica protiv Sud Đurića, Stanića, Kraljevića i Garića pet puta je vraćana na doradu, prije nego je samo djelimično potvrđena.Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora: